green-beans.jpgEgészen augusztusig tart a zöldbab szezonja – próbáljatok ki egy végtelenül egyszerű és könnyű hús- és tejtermékmentes fogást, a görög zöldbabragut!

A faszolákia (φασολάκια) Görögországban hagyományos nyári alapételnek számít. Kevés alapanyagból áll és egyszerűen elkészíthető: lényegében olívaolajban párolt zöldbab friss, érett paradicsommal és általában hagymával. Alkalmanként más zöldségekkel, például cukkinivel vagy burgonyával is gazdagítják, és sokszor különféle friss fűszernövényekkel ízesítik. Köretként, előételként és főételként is fogyasztják, ilyenkor morzsolt feta sajttal és kenyérrel tálalják.

A kevés, szezonális hozzávalóból, a húsmentességből kitalálhatjuk, hogy a faszolákia paraszti eredetű étel. A paradicsom a 17. században került Görögországba, és a 19. században vált fokozatosan egyre népszerűbbé, ekkor került a zöldbabraguba is. Olcsó – az élelmiszerek drágulása miatt legalábbis viszonylag –, vegetáriánus, és mivel a párolás során a zöldségekben lévő tápanyagok nagy része megmarad, így egészséges és tápláló is.

A fogás hosszabb neve faszolákia laderá (Φασολάκια λαδερά) – ez utóbbi annyit jelent, hogy „olajos”. Az olajban párolás a görög konyhában a zöldségek hagyományos elkészítési módja, így a hosszabb főzési idő miatt a zöldbab különösen puha és ízletes lesz. Az étel ennek ellenére nem nagyon olajos, de a recept viszonylag sok olajat használ, amitől az étel gazdag lesz – kevés olajjal kevésbé ízletes és inkább csak vizes marad a zöldség. A kulcs – mint sok esetben – most is az alapanyagok, és főleg az olívaolaj megfelelő minősége. Mi most egy burgonyát is tartalmazó variációt mutatunk.

faszol1.jpg

A recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg friss zöldbab, lehetőleg a hosszú fajta (lehet fagyasztott is)
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 nagy burgonya, meghámozva és 6 részre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 5 nagy paradicsom , meghámozva, magtalanítva és feldarabolva
  • bő fél csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor
  • 2 friss mentalevél, apróra vágva
  • fél teáskanál cukor
  • só, bors

Elkészítés:

Az olaj felét hevítsük fel egy serpenyőben, és a burgonyát, a fokhagymát és a hagymát néhány percig közepes lángon, rendszeresen kevergetve pároljuk.

Adjuk hozzá a zöldbabot, a paradicsomot, cukrot és kb. 3 dl vizet – éppen csak annyit, hogy a zöldbabot ellepje. Sózzuk, borsozzuk.

Fedjük le, és közepesnél magasabb hőfokon főzzük 15 percig, majd alacsony vagy közepes lángon még 15 percig, amíg a zöldbab megpuhul. Ezalatt annyi időre vegyük le a fedőt, amíg besűrűsödik a ragunk.

Adjuk hozzá a petrezselymet, a kaprot, a mentát és a maradék olívaolajat. Az említettek mellett hozzáadhatunk babérlevelet vagy mediterrán zöldfűszereket (bazsalikom, oregánó) is. Keverjük össze, és főzzük három percig.

Ha ez után túl sok folyadék van benne, néhány percre növeljük a hőfokot, hogy párologjon el a felesleg. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a zöldbab és a burgonya.

Tálaljuk kenyérrel és fetasajttal.

Καλή όρεξη (kali orexi), azaz jó étvágyat! :)

Illusztráció forrása: Flickr / Georges Yannetsos

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4817866795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Depper 2022.06.26. 08:38:24

Fikusz Kukisz kedvenc eledele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.26. 11:54:12

A faszolákiához természetesen jár egy nagy láda Piña Colával.
süti beállítások módosítása