kepernyofoto_2022-01-22_23_34_53.pngElőkerült a megsemmisültnek hitt 1931-es lengyel antifasiszta avantgárd rövidfilm, az Europa. A szürrealista művészházaspár, Franciszka és Stefan Themerson munkáját mítoszok övezik a filmtörténelemben, és számos kísérletet tettek az újraalkotására és újragondolására. Az Europát tavaly a londoni filmfesztiválon be is mutatták.

Franciszka és Stefan Themerson Lengyelországban született, és ott is házasodtak össze. Franciszka festő és illusztrátor, Stefan pedig elsősorban író és filozófus volt. Az első és a második világháború közötti időszak a fotográfia és a film nagy újításainak időszaka volt, Stefan is ekkor kezdett fotogramokat készíteni, amelynek során tárgyakat közvetlenül helyezett a fényérzékeny papírra. Az 1930-as években Franciszka is csatlakozott hozzá, rövid kísérleti filmeket készítettek, például az úgynevezett mozgó fotogram technikával: egy sík, vízszintes felületű, pauszpapírral borított üveglap alá helyezték a kamerát, és a felette lévő tárgyakat és fényeket mozgatták.

A szűk negyedórás fotómontázsfilmet Anatol Stern Europa című, 1925-ben íródott – és 1929-ben Mieczysław Szczuka, a lengyel konstruktivizmus vezéralakja grafikáival és montázsaival illusztrálva könyv alakban is megjelent – verse ihlette. A korabeli élet különböző aspektusait ábrázoló pillanatképeken keresztül Stern erős politikai állásfoglalást tett, figyelmeztetve a társadalmi feszültségekre és az új világháború lehetőségére. Politikai üzenete az erősödő nacionalizmus ellen irányult, és katasztrofális képet mutatott az élelem és pénz nélkül, forradalomra vágyó, magára hagyott európai dolgozó tömegek életéről.

Themersonék szorosan követték a szöveget, és olyan filmes kollázst készítettek, amelyben az irodalmi metaforákat szóról szóra ábrázolták, kifejezve mindazt a borzalmat és erkölcsi hanyatlást, amelynek Lengyelországban akkor szemtanúi voltak. A többféle technikával – például többszörös expozícióval, kollázsokkal, fotogrammal és stop-motion animációval – készült munka az első jelentős lengyel avantgárd film.

europa.pngFranciszka és Stefan Themerson. Kép forrása: Wikimedia Commons, IdziRzymianin, CC BY-SA 4.0

A házaspár 1938-ban Párizsba költözött, és a háború kitörésekor az Europa egy kópiáját itt, a Vitfer filmlaboratóriumban helyezték biztonságba, négy másik filmjükkel együtt. A nácik mind az öt filmet lefoglalták, a Themerson házaspár pedig Londonban telepedett le. Az Europa eltűnt, de nem felejtették el: 1983-ban Stefan a fennmaradt állóképek felhasználásával elkészítette a film rekonstrukcióját. Franciszka és Stefan 1988-ban halt meg, abban a hitben, hogy az eredeti Europa örökre elveszett.

Egészen 2019-ig mindenki más is így gondolta, azonban a Pilecki Institute munkatársai 2019-ben megtalálták a német szövetségi levéltár, a Bundesarchiv felvételei közt. A művészek hagyatékát kezelő Themerson Estate által visszaszerzett filmet digitálisan restaurálták a FIXAFILM-ben, majd a brit filmintézet 2021. októberi filmfesztiválján (BFI London Film Festival 2021) mutatták be. Az alábbi rövidfilmben a restaurálás folyamatába tekinthetünk be:
 

Europa (1931) - restoration demo reel from Fixafilm on Vimeo.


A verset az Akademia Ruchu művészeti csoport 1976-os utcai performanszként is előadta: a transzparensekre másolt sorokat a legforgalmasabb utcákon a sötétből kiszaladó színészek mutatták fel, dudaszóval és erős fényszórókkal kísérve – a filmet ezen a linken meg is lehet nézni. A lengyelországi munkássztrájkok újabb kontextust adtak a versnek: a film Łódź utcáin készült, de előadták Varsóban, Gdańskban, Olsztynban, Bydgoszczban, Krakkóban, Lublinban, Poznańban és Wrocławban is.

Boritókép forrása: részlet az Europa c. filmből, filmkocka a helyreállítását bemutató, hivatkozott rövidfilmből.
---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9116823410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása