szaharov.jpg

A korábbi évekhez hasonlóan az Európa Pont decemberi fókusztémája az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért kiosztott Szaharov-díj. Az Európai Parlament díját tavaly a belarusz demokratikus ellenzék kapta, rendezvényünkön erről Sz. Bíró Zoltán történész, Cseh Katalin EP-képviselő és Takácsy Dorka külpolitikai szakértő beszélget – a járványhelyzet miatt ezúttal online.

 

Az emberi jogok védelme az EU egyik alapvető értéke, érvényesülését számos eszközzel támogatja a közösség. Az Európai Parlament által 1988 óta évente kiosztott Szaharov-díj az ezen a területen adható legmagasabb uniós szintű elismerés, amellyel azoknak a kivételes személyiségeknek vagy csoportoknak a tevékenységét ismerik el, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

 

A Szaharov-díj 2020-as kitüntetettje a belarusz demokratikus ellenzék volt. Belaruszban a tavalyi elnökválasztás politikai válságot okozott, amelyet Lukasenka elnök elleni, új, tiszta választásokat követelő tömeges demonstrációk követettek. A hatalom letartóztatásokkal, a békés tiltakozók, a tüntetés vezetői és az újságírók erőszakos elnyomásával reagált. Az ország fogdáiból és börtöneiből folyamatosan érkeztek a bántalmazásról, nemi erőszakról és kínzásokról szóló hírek. Az Európai Parlament tavaly szeptemberben állásfoglalásban ítélte el a belarusz hatóságokat a békés tüntetések erőszakos elnyomása miatt. Ebben rögzítik: a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével" zajlottak, és az Európai Parlament nem ismeri el az ország elnökének Aljakszandr Lukasenkát.

 

A belarusz ellenzéket a bátor nők és a politikai és civil szféra szereplőinek kezdeményezése, a Koordinációs Tanács képviseli, a nevükben a Tanács két alapítója, Szvjatlana Cihanouszkaja és Veranika Csapkala vette át a díjat. Cihanouszkaja elmondta: „Minden egyes belaruszi, aki részt vesz az erőszak és a törvénytelenségek ellen szervezett békés tüntetéseken, hős. Mindegyikünk a bátorság, az együttérzés és a méltóság példája.”

 

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az átadón elmondta: „Az egész világ tisztában van vele, hogy mi történik az önök hazájában. Látjuk a bátorságukat. Látjuk a nők bátorságát. Látjuk a szenvedésüket. Látjuk a kimondhatatlan bántalmazásokat. Látjuk az erőszakot. Mindenki számára példa törekvésük és elszántságuk, hogy demokratikus országban élhessenek. Szeretnék tisztelegni a díjazottak és a bátorságuk előtt.”

 

December 10-ei online rendezvényünkön ehhez kapcsolódóan a belarusz helyzetről Cseh Katalin európai parlamenti képviselő, Sz. Bíró Zoltán történész, ruszista, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója és Takácsy Dorka külpolitikai szakértő beszélget majd. Az esemény házigazdája Feledy Botond külpolitikai szakértő lesz.

 

szaharov_re_sztvevo_k.png

 

 A járványhelyzetre tekintettel az Európa Pontba tervezett rendezvényeket határozatlan ideig – amíg a járványügyi statisztikák nem javulnak – felfüggesztettük. Az esemény ezért online követhető az Európa Pont és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján!

A díj névadója az 1975-ös Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharov. A hidrogénbomba előállításán is dolgozó magfizikus a hatvanas évektől kezdve emelt szót az emberi jogok és a politikai áldozatok védelmében a Szovjetunióban. Az ország egyik első ellenzéki személyisége, polgárjogi aktivista – a Nobel-békedíjról döntő bizottság szavaival élve „az emberiség lelkiismeretének szóvivője” –, aki megalkuvást nem ismerő életútjával vitathatatlanul elősegítette a változásokat. Sem a súlyos fenyegetések, sem a száműzetés nem tudta megtörni ellenállását, és a demokratikus mozgalom egyik legfontosabb alakja lett. Az 1986-os gorbacsovi enyhülés idején térhetett vissza Moszkvába, 1989-ben a kongresszus tagjává választották, és ugyanebben az évben hunyt el.

 ---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon
, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7916776476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása