hu_the_future_is_in_your_hands_square_formats4.jpgMilyen legyen a közlekedés egy klímasemleges kontinensen, és mi lehet ebben a vasút szerepe? Milyen mintát mutat a Bauhaus Európa megerősítésében a Covid19-válság után? Hogyan lehet kontinensünket felkészíteni a már jelenleg is zajló klímaváltozás mindent újraíró történéseire? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel, az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat keretében – a válaszokban többek között Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Dávida Eszter, az új Európai Bauhaus kezdeményezés nagykövete a Kortárs Építészeti Központtól és Ürge-Vorsatz Diana klímakutató lesz segítségünkre.


prog2.jpg

Május 18-i online rendezvényünkön
a vasút idei európai évéhez kapcsolódóan az európai vasútfejlesztés aktualitásairól és stratégiáiról, a Covid19-járvány következtében kialakult közlekedési szokásokról, valamint a városi struktúrák mesterséges átalakításának európai lehetőségeiről beszélgetünk. Milyen esélyei vannak a szupergyors vonatok európai elterjedésének, és hogyan utazunk majd tíz év múlva? Eseményünkön hasonló kérdésekre keressük majd a választ vendégeinkkel, dr. Homolya Róberttel, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Vitézy Dáviddal, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával és Nagy Gáborral, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának főosztályvezető-helyettesével.


prog3.png
Május 27-i eseményünkön
egy nagyon izgalmas, Európa jövőjét meghatározó kezdeményezésről beszélgetünk. Vendégeink segítségével bemutatjuk, miről szól, és miről szólhat a Bizottság által nemrégiben életre keltett „új európai Bauhaus”, miként járulhat hozzá az élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai alapelvekre alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életformához. A kezdeményezés fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, és szándéka szerint hidat képez a művészet, a kultúra, a tudomány, a technológia és a különböző generációk között. Az új európai Bauhaus egyszerre jelent nyitott fórumot, átfogó közösségi tervezést, iránymutatást adó programot, valamint lehetőséget arra, hogy átgondoljuk városaink és környezetünk jövőjét.

Hogy ez hogyan jelenik meg a gyakorlatban, abban a kezdeményezéshez már csatlakozott hazai szakemberek segítenek majd eligazodni: Dávida Eszter, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kuratóriumi tagja és építésze, az új Európai Bauhaus kezdeményezés nagykövete; Matheidesz Réka, a MOME Pályázati Irodájának igazgatója, és Petrányi Barna, a Pro Progressione művészeti intézet ügyvezetője.

Az eseményt, mint minden programunkat, online közvetítjük, de emellett erre az alkalomra – a járványügyi szabályok figyelembevételével – korlátozott számban regisztrációs jegyek is elérhetőek.

prog4.jpg

Június 3-i programunkon
az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégia kerül fókuszba. A világban nemrég ért véget a legmelegebb évtized, amelynek során nyolc alkalommal hirdették ki az addigi legmelegebb évet. Egyre gyakoribbak és súlyosabbak az éghajlati és időjárási szélsőségek, a példátlan hőhullámok, aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek, kéregbogár által elpusztított erdők.

Az éghajlatváltozás ütemének lassítása mellett az EU kiemelt céljai közé tartozik a felkészülés a már elkerülhetetlen hatásokra is. A Bizottság új javaslata arra kötelezi az EU-t és a tagállamokat, hogy folyamatosan dolgozzanak alkalmazkodóképességük fokozásán. Vendégeinkkel, Ürge-Vorsatz Dianával, a Közép-európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetőjével és Dimitrijevics Annával, az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Főigazgatóságának munkatársával arról fogunk beszélgetni, milyen intézkedéseket javasol a Bizottság, és hogyan tudnak az EU polgárai is aktív részesei lenni a változásnak.

Mindhárom beszélgetés az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat része, amelyen közösen megvitathatjuk az előttünk álló lehetőségeket és feladatokat. Az érdeklődők témafelvetéseiket és a szakértőkhöz szóló kérdéseiket a beszélgetés előtt az europajovoje@eu.hu e-mail címre küldhetik, de természetesen az élő közvetítések alatt is várjuk majd kérdéseket és észrevételeket. 

Borítókép forrása: Conference on the Future of Europe, Getty Images, Thomas Barwick

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3616564562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása