szavak_cover.PNG2020 sok szempontból példátlan év volt: életünk a koronavírus-járvány miatt fenekestül felfordult Budapesttől Tallinnig, Iborfiától Pinhãoig. A rendkívüliség tükröződik a tavalyi év szavában, pontosabban szavaiban is. Az Oxfordi Angol Szótár készítői minden évben kiválasztják az adott év legjellemzőbb szavát – 2020 annyira különleges volt, hogy nem tudtak egyetlenegy mellett dönteni.


Az állandó változás éve

A szótár szerkesztői minden évben azt a szót keresik, amelynek használata az adott évben ugrásszerűen megnőtt, egyúttal találóan fejezi ki annak az évnek a „jellegzetes magatartásmintáját, hangulatát vagy aggodalmait”. Míg 2019-ben a döntős szavak egytől-egyig a klímaváltozáshoz kapcsolódtak, addig 2020-ban egyértelműen a pandémia szavai taroltak. A járvány mellett még a környezetvédelem, az amerikai elnökválasztás vagy – főképp nyáron – a különböző tüntetések határozták meg a közbeszédet.

Idén nem is próbáltak kiválasztani egyetlen szót vagy kifejezést, mert – indoklásuk szerint – az angol nyelv, akárcsak a mindennapi élet, hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez. Ezért a tavalyi évről rendhagyó módon Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé jelentést.

A bozóttűztől a Covidon át a belarusz eseményekig

Még az év elején az ausztrál katasztrófahelyzet miatt a bozóttűz és az Egyesült Államok elnökének vádemelési eljárása miatt az impeachment és az acquittal (felmentés) szavak uralták a közbeszédet, márciustól egyértelműen a vírus és az ahhoz kapcsolódó fejlemények kerültek előtérbe. Koronavírus, Covid-19, majd inkább Covid – és minden, ami vele jött: lezárás (lockdown), társadalmi távolságtartás (social distancing), kovidióta (covidiot), szuperterjesztő (superspreader), távoktatás, távmunka, majd a nyártól újranyitás (reopen). George Floyd halálához kapcsolódóan hatalmas figyelmet kapott a Black Lives Matter mozgalom, amely első sorban az Egyesült Államokban élő afroamerikaiakkal való azonos elbánásért küzd. A cancel culture kifejezés használata is nyáron ugrott meg, amely azt a folyamatot jelöli, amelyben a közösségi média világában valakit azért támad egy nagyobb közösség, mert valami számára nem tetszőt mondott vagy követett el. Augusztusban a fehérorosz választások és az azt követő tüntetések miatt jelentősen megnőtt az ország iránti figyelem.

2020_szavai-05.png

A szótár készítői korábban olyan szavakat választottak az év legkifejezőbb szavának, mint a klímavészhelyzet (2019), a posztigazság (2016), a szelfi (2013), a karbonlábnyom (2007) vagy a podcast (2005).

Vajon 2021 kifejezése mi lesz...? Mi drukkolunk az „átoltottság”, az „egészség” az „utazás”, a „zöld fellendülés” és a „visszatérés” kifejezéseknek.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5116428482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása