covid2.pngAz EU továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a koronavírus elleni küzdelmet, segíti és összehangolja a tagállamok erőfeszítéseit. Oltóanyag-stratégiájával felgyorsította a vakcinák kifejlesztését és hozzáférhetőségét, emellett a tagállamok egészségügyi intézkedéseinek összehangolása érdekében egy új, szorosabb egészségügyi unió alapjait is letette.

A tagállamok még erősebb uniós koordinációt várnak

A járvány második hullámában valamennyi tagállamban aggasztó mértékben terjed a vírus, ami ismét hatalmas nyomás alá helyezi az egészségügyi ellátórendszereket. Az országok óriási erőfeszítéseket tesznek a helyzet stabilizálása és az emberi életek megmentése érdekében.

Az EU a pandémia kezdete óta támogatja a nemzeti erőfeszítéseket – erről korábban mi is részletesen írtunk. A Bizottság intézkedései többek között támogatták a nemzeti egészségügyi rendszereket és a gazdaságot, megkönnyítették a személyek szabad mozgását és a határátlépést, illetve fenntartották az alapvető áruk és szolgáltatások áramlását. A tagállamok ugyanakkor további támogatást és koordinációt várnak az EU-tól, többek között a karanténszabályok, a határokon átnyúló kontaktkövetés, a tesztelési stratégiák, a tesztelési módszerek közös értékelése és azok kölcsönös elismerésére, valamint az EU-s utazások ideiglenes korlátozása kapcsán. Az EU ezért a járvány terjedésének megállítása és hatékonyabb kezelése érdekében újabb intézkedéseket vezetett be.

infograf_alap2-01.png

A legfontosabb új uniós válaszintézkedések:
 

  • Hatékonyabb és gyorsabb tesztelés: a tesztelés fontos eszköz a koronavírus terjedésének lassításában. A Bizottság ezért – körültekintő tesztelési stratégia mellett – a gyorsabb és olcsóbb antigén-gyorstesztek használatát szorgalmazza. 100 millió euró értékben közvetlenül szerez be antigén-gyorsteszteket – ehhez közös közbeszerzést is indít – és juttatja el azokat a tagállamokhoz. A tagállamok nemzeti tesztelési stratégiáit a Bizottság november végéig kielemzi.

  • Biztonságos, elérhető oltás: A válság gyors megszüntetéséhez elengedhetetlen a biztonságos és hatékony oltóanyag. A COVID19-oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégia keretében a Bizottság gyártókkal tárgyal beszerzésről, hogy az oltóanyagok – amint biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak – egyből az európaiak rendelkezésére álljanak. A Bizottság máig (2020. december 1.) hat gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást, és közel 1,8 milliárd oltóanyagot foglalt le. A Bizottság iránymutatásával segíti a tagállami oltási stratégiák kidolgozását, amelyek hatékonyságát folyamatosan figyeli és értékeli.

  • Gyógyszerek és orvosi eszközök biztosítása: a Bizottság a Covid19 elleni küzdelemhez szükséges alapvető gyógyszerek és orvosi eszközök beszerzésére új közös közbeszerzési eljárást indított. Emellett az ideiglenes áfamentességet kiterjesztette a nem uniós országokból származó orvosi eszközök behozatalára

 

  • A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások határokon átnyúló kihasználása: ezek az alkalmazások életeket menthetnek a fertőzés terjedésének megfékezésével, országhatárokon belül és kívül. Uniós szintű összekapcsolásukra a Bizottság a közelmúltban uniós átjárószolgáltatást indított útjára. Valamennyi tagállamnak hatékony és kompatibilis alkalmazásokat kell kidolgoznia és elterjesztenie a lakosság minél szélesebb körében.

  

  • Az információáramlás javítása a tájékozott döntéshozatal érdekében: a Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy a koronavírus terjedésének nyomon követése céljából minden vonatkozó adatot bocsássanak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a Bizottság rendelkezésére.

 

  • Hatékony kommunikáció a polgárok felé: minden tagállamnak (újabb) kampányokat kell indítania a továbbra is terjedő hamis, félrevezető és veszélyes információk ellen, kiemelten foglalkozva az oltásokkal. Az oltóanyagok még nem mentenek életeket – az oltás igen.

 

  • A biztonságos utazás megkönnyítése: a Bizottság azon dolgozik, hogy az EU-n belüli utazás mindenki számára biztonságos legyen. A naprakész tájékozódás érdekében ehhez új, online platformot hozott létre (europa.eu), amelyen utána lehet nézni a járványhelyzetnek és az aktuális helyi szabályozásoknak (beutazási, karantén- és vizsgálati előírásoknak). A Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy a Covid19-cel kapcsolatosan meghozott belső határellenőrzési intézkedéseket szüntessék meg. Az EU emellett az utazók számára tesztelési protokollon, közös uniós digitális közegészségügyi utasazonosító űrlapon és közös, következetes karanténszabályokon dolgozik, amelyek mind kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá tennék az EU-n belüli utazást.

  • A zöld sávok kiterjesztése: a tagállamoknak az egész egységes piacon biztosítaniuk kell az áruk zökkenőmentes szabad mozgását. A Bizottság a hatékony szállítás érdekében javasolja a zöld sávok rendszerének kiterjesztését többek között a vasúti, a légi és a vízi árufuvarozásra, valamint a tengerészekre vonatkozó egyedi intézkedések bevezetését. Nyomon követi a helyzetet, hogy a határátkelőhelyek több mint 90%-án továbbra is zökkenőmentes legyen a forgalom, 15 percnél rövidebb határátlépési idővel.

 

A történelem legnagyobb uniós büdzséje a helyreállítás szolgálatában

Mostani összefoglalónk elsősorban a közvetlen, közegészségügyet érintő uniós kezdeményezéseket mutatta be röviden. Fontos megjegyezni, hogy az EU emellett a járványt kísérő gazdasági válság enyhítésére számos kezdeményezést indított útjára. Európa helyreállítására például minden korábbinál nagyobb összeget szánnak az EU vezetői: a szokásos, saját forrásokból fedezett hosszú távú költségvetés megemelt kerete (közel 1 100 milliárd euró) mellett a tervek szerint egy új, ideiglenes eszköz, a közel 750 milliárd eurót mozgósító NextGenerationEU szolgálja majd az európai gazdaságok talpra állítását, valamint a digitális és zöld átállás támogatását.

Az EU kapcsolódó tevékenységeiről további, részletes információ az alábbi oldalakon olvasható:

 

(Most már) tudod, mire készül Brüsszel?

Mennyit tudsz az EU aktuális terveiről, hogy hogyan kezeli a járványt és a mit tesz a helyreállítás érdekében az EU? Tudod, most „mire készül Brüsszel”? Teszteld tudásod december 10-ig az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének aktuális kvízén, ahol mindössze 8 kérdésre kell helyesen válaszolnod – a kérdések legalább felére ebben a posztunkban is megtalálod a választ! ;-)

A telitalálatosok iPadet vagy Kindle-t nyerhetnek.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8216314050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása