dkmeccs1.jpgA járványhelyzet enyhülésével és a legszigorúbb korlátozások feloldásával Európa több országában sorra folytatódnak a nemzeti focibajnokságok. A pandémia ugyanakkor nem ért véget: az elővigyázatosság nagyon fontos a továbbiakban is, mindenhol szigorú biztonsági előírásokkal folytatódhat csak a játék. Több helyen használnak kreatív eszközöket a játékosok és a szurkolók összekötésére: a dánok például a karantén ideje alatt felpörgött online konferenciaprogram segítségével juttatják a szurkolókat a stadionokba.



Második félidő vagy lefújás

A futball amellett, hogy jelentős sportág, hatalmas üzlet is egyben. A tavaszi kényszerleállás súlyos veszteségeket okozott az európai kluboknak és a sportra épülő számtalan szektornak is, épp ezért nem mindegy, mikor és hogyan indul újra az idény. Az európai országok a tömegrendezvények – benne a sportesemények és a focibajnokságok – rendezésére – eltérő megközelítést választottak.  Van, ahol az idei idényt már végleg lefújták és a korlátozások feloldásával sem indítják újra a bajnokságot (így járt el például Franciaország), de sok helyen május végétől vagy június elejétől folytatódhatnak a meccsek, és újra találkozhatnak egymással a hazai klubcsapatok.

Vegyes képet mutat az is, hogy milyen óvintézkedésekkel folytatódik a küzdelem. A legtöbb helyen, így például az elsőként újrainduló német Bundesligában zárt kapuk mögött tartják a mérkőzéseket – itt a szurkolói hangulatot mesterséges stadionzajjal pótolják, és ez várható majd a Premier League-ben is. Magyarországon korlátozott nézőszámmal és szigorú szabályok betartásával ülhetnek nézők is a lelátókon. 

dkmeccs2.jpg

Dánia: virtuális szurkolás

Dániában május végén indult újra a játék az elsőosztályú bajnokságban, a Szuperligában. Ott egyelőre a szurkolókat még nem engedik be a meccsekre, de számos kreatív opcióval élhetnek az otthonról szurkoló drukkerek. Néhány helyen lehetőség van autós meccsnézésre, máshol a szurkolók saját fényképükkel készült kartonfiguráiknak vásárolhattak helyet a stadion lelátóján. Ez az ötlet egyébként itthonról is ismerős lehet, a Ferencváros Debrecen elleni meccsén például ötezren szurkoltak így a csapatnak.

Az egyik legérdekesebb megoldással az AGF Aarhus jelentkezett. Az online videókonferenciákat kínáló Zoommal együttműködve élőben közvetítették a lelátóról a csapat első meccsét a szurkolóknak, az otthonaikból bejelentkezőket pedig a stadion első padsoraiban felállított óriási, 3x40 méter nagyságú kivetítőkön mutatták a játékosoknak. Így az Aarhus drukkolói a „világ első virtuális lelátóján” foglalhattak maguknak helyet 22 különböző szektorba, amelyet a standionban különböző helyeken elhelyezett kamerákkal hoztak létre. Semleges nézőknek és az ellenfél csapat drukkolóinak is biztosítottak virtuális jegyeket, így összesen körülbelül tízezren lehettek részesei az élménynek. A „beléptetésnél” össze is futhattak virtuálisan az ugyanoda foglaló drukker ismerőseikkel, mert ahogy a foci, úgy a drukkolás is csapatjáték, legalábbis fontos közösségi élmény – hangsúlyozták a szervezők.

Ez az újfajta virtuális lelátó teljesen újszerű a focimeccsek történetében, az ötlet körül nagy az érdeklődés. Ahogy a pesszimista hangok szerint a járvány még sokáig mindennapjaink része lesz, úgy több csapat is követheti a dán klub példáját.

Ti bejelentkeznétek a kedvenc csapatotok meccsére online?

Képek forrása: az AGF Aarhus Facebook oldala (A borítókép az esemény látványterve, rajta: „Közös foci – Egyedülálló fociélmény. Együtt – mégis külön.”)

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9115805036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása