karanten1.PNGLassan újranyit Európa: a járványhelyzet enyhülésének köszönhetően a tagállamok többsége lazított a koronavírus elleni védekezés legszigorúbb előírásain. A vírus ugyanakkor még nem tűnt el, ezért az elővigyázatosság továbbra is nagyon fontos. A mostani rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat is igényel mindenkitől, a vendéglátósoktól a városvezetőkig. Néhány érdekes ötletet mutatunk az újra élettel telő városokból.


Vilnius teljes belvárosa szabadtéri vendéglátóhellyé vált

A járvány terjedésének lassítása érdekében a legtöbb európai országban, így Litvániában is zárva voltak a vendéglátóhelyek mostanáig. Sokan ott is kiszállítással vagy egyéb alternatív szolgáltatásokkal igyekeztek talpon maradni, de a legtöbb éttermet, kávézót, kocsmát nagyon megviselte ez a jó pár hetes bezárás. Ezen üzletek újraindításához nyújt most segítséget a vilniusi városvezetés: a belváros közterületeit – ésszerű keretek között – ingyen használhatják a vendéglátóhelyek, hogy az utcákra és terekre kitelepülve, biztonságos távolságban a szabad levegőn tudják kiszolgálni vendégeiket. A példát több más európai város vagy városrész is követte.

karanten2.png

Vacsora üvegkalitkában Amszterdamban

Egy amszterdami vállalkozás különleges – de biztosnak tűnő – módját választotta az étterem asztaltársaságainak elválasztására: egyelőre tesztüzemben működő megoldásukban kis üvegházakban ülnek a vendégek. A projekt ötletgazdája a Mediamatic művészeti központ, amely az egyik helyi csatorna hangulatos partján állította fel kalitkáit. A tesztüzem sikeresnek mondható – legalábbis a híre bejárta a világsajtót és a helyek már jó előre elkeltek, holott az éttermek még nem is nyithattak ki – így az üzemeltetők joggal reménykednek a sikeres működésben. Vajon sokan követik majd a példájukat?

karanten3.png


Szivacsrudakból távolságtartó propeller

A híradások alapján az északnémet Schwerin kisvárosában a Rothe család cukrászdája vicces módját választotta a kötelező távolság betartatásának. A vendégek itt szalmakalapra erősített, uszodákból ismert, hosszú szivacsrudakkal határolhatják le területüket, biztonságos távolságban maradva így a többi vendégtől. Persze az ötlet több kérdést felvet a cukrászdai közsapkák fertőzésmentes használatáról vagy a gyakorlatlan rúdsapkás vendégek esetleges csésze- és tányértöréséről, így az ötlet inkább egy jó gegnek tűnik – ilyen, amikor a német humor megcsillan. :-)

karanten4.png


Fogyasztási utalványok a városlakóknak

Bécsben is egy rendkívüli ötlettel igyekeznek fellendíteni fogyasztást és a vendéglátóhelyek látogatási hajlandóságát a korlátozások feloldása után. A városvezetés döntése értelmében minden bécsi háztartás utalványokat kap, egyedülállók 25 euró, családosok összesen 50 euró értékben. Ezeket a helyi éttermekben, bárokban, sörözőkben, kávézókban költhetik majd el a bécsiek szeptemberig,  mintegy kilencezer vendéglátóhelyen. A példát további városok követhetik még Ausztriában. (Egy kicsit hasonló kezdeményezés indult Budapesten is, bár itt egy magáncég állt mögé: 10 000 korsó sörre hívják meg az első vendégeket az újranyitó vendéglátóhelyeken).

karanten5.jpg

Életkor szerinti placcok a strandokon – Katalónia és Flandria

Nemcsak a vendéglátóhelyek, de a strandok is nyitnak hamarosan a tagállamokban – az ottani távolságtartás betartatása sok városvezetőnek jelent fejtörést. A Barcelona közelében fekvő népszerű Lloret de Mar strandján a helyi polgármester úgy tervezi, hogy biztonsági okokból külön szektorokat hoznak majd létre idősebbeknek, családosoknak vagy gyermektelen családoknak. A belépőket ellenőrzik és szűrik, és megfelelő szektorokban irányítják.

A belgiumi Oostende vezetői fesztiválokhoz hasonló, térképes előfoglalási rendszert terveznek bevezetni. A strandra QR-kóddal lehetne bemenni, hogy folyamatosan tudják követni, hányan és hol vannak a parton. A helyi polgármester a strandbelépők számának korlátozását is fontosnak tartja, tervei szerint a helyben ingatlannal rendelkező lakosok élveznének kedvezményt – a javaslat egyelőre erős össztűz alatt áll Belgiumban.

karanten6_jpg.png

Bárhogy indul is újra az élet, nem szabad elfelejtenünk, hogy a járvány továbbra sem tűnt el. Így bárhova is mennétek a posztkarantén időszakban, még jó ideig nagyon fontos a vírushelyzettel kapcsolatos – helyenként változó – biztonsági intézkedések megismerése és betartása.

Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk továbbra is egymásra!

Képek forrása: borítókép:  Pxfuel; Vilnius: Flickr / EuroVizion; Schwerin: a Rothe család cukrászdájának Facebook oldala; Bécs: Wikipédia; Barcelona Flickr / Iron Bishop; Amszterdam: Wikipedia

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9415711552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása