coverek_note_800x300.pngÖrülünk, hogy ilyen sokan játszottatok az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének legutóbbi, Európa-napi játékán, és válaszoltatok a koronavírus-járvány európai együttműködéseivel kapcsolatos kérdésekre. A hét kérdésre több mint ezer választ küldtetek be, és pontosan 237-en adtatok hét helyes választ. Ha ellenőriznétek, hogy jók voltak-e a válaszaitok, vagy egyszerűen tudni szeretnétek, hogyan működik az európai válságkezelés, röviden bemutatjuk.

1. Május 9. az uniós zászló és himnusz mellett az EU egyik fontos szimbóluma is – pontosan mire emlékezünk ezen a napon?

Talán ez nem volt olyan nehéz kérdés: ez nem Jean Monnet születésnapja, és nem is a csatlakozásunk évfordulója, hanem a híres Schuman-beszéd évfordulója. Robert Schuman francia külügyminiszter a mai egyesült Európa megálmodóinak egyike, aki a II. világháború borzalmai után következetesen képviselte azt az elképzelést, hogy az európai béke alapja csakis a francia-német megbékélés és tartós együttműködés lehet. Schuman 1950. május 9-én elhangzott beszédében egy olyan együttműködés alapjait vázolta fel, amely a német vasércet és a francia kőszén-kitermelést és acélgyártást közös fennhatóság alá helyezi, egy Európa más országai előtt is nyitva álló szervezet keretein belül. Ezzel a fegyverek előállítását is ellenőrzötté kívánta tenni, ami garantálhatta, hogy az együttműködésben érdekelt felek még egyszer ne fordulhassanak egymás ellen. Ennek eredményeképp született meg az Európai Szén- és Acélközösség, amely az Európai Unióhoz vezető integráció egyik legelső és legfontosabb lépése volt.

2. Az EU együttműködik a tagállamokkal, hogy egész Európában legyen elegendő egyéni védőeszköz és orvosi eszköz. Hogyan?

Ahogy korábban mi is részletesen bemutattuk, az EU minden rendelkezésére álló eszközzel és hatáskörébe tartozó területen támogatja a tagállamok járvány elleni küzdelmét. Az egészségügy tagállami feladat, így az EU hatásköre arra terjed ki, hogy a tagállamok intézkedéseit támogassa, összehangolja és kiegészítse. Mindezen keretek között döntéseivel és cselekedeteivel a vírus elleni küzdelemre, Európa gazdasági talpra állítására koncentrál. A védő- és orvosi eszközök jobb hozzáférhetősége érdekében az EU közös közbeszerzéseket indított, és stratégiai készletet hoz létre orvosi felszerelésekből, emellett közbenjárására az európai szabványügyi szervek ingyen hozzáférhetővé tették az egészségügyi felszerelések európai szabványait. A Bizottság döntése értelmében emellett vámot és áfát sem kell fizetni a harmadik országokból érkező orvostechnikai eszközök és védőfelszerelések után.

3. A járvány terjedésének megakadályozásához lezárásokra és más koordinált korlátozásokra van szükség. Hogyan biztosítja az EU, hogy a határőrizet ideiglenes visszaállítása a belső határokon ne késleltethesse a kulcsfontosságú áruk célba juttatását?

Annak biztosítására, hogy az áruk szabadon mozogjanak az EU-ban, az Európai Bizottság március 23-án gyakorlati tanácsokat tett közzé ún. zöldsávos határátkelőhelyek létrehozására. Ennek értelmében a tagállamoknak minden jelentős belső uniós határátkelőhelyet zöldsávossá kell tenniük, ahol az áruszállító járműveknek biztosítani kell a gyors áthaladást, az ellenőrzések és egészségügyi szűrővizsgálatok pedig nem tarthatnak 15 percnél tovább.

4. Sokan rekedtek hazájukon kívül, amikor a koronavírus-járvány miatt az országok lezárták határaikat. Hazatérésüket az EU koordinációval és külön repülőjáratok társfinanszírozásával segíti. Eddig összesen hány uniós polgárt szállítottak haza uniós támogatással?

A Bizottság segít a tagállamoknak összehangolni a konzuli segítségnyújtást és a világ különböző országaiban rekedt uniós polgárok hazaszállítását. Miután valamelyik tagállam aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, a Bizottság összehangolja a teendőket az Európai Külügyi Szolgálattal és a tagállamokkal. A Bizottságnak módjában áll fedezni a szállítás költségeinek legfeljebb 75%-át. A járvány kezdete óta május 1-ig (a kvíz indulásáig) az uniós polgári védelmi mechanizmus révén több mint 53 000 uniós polgárt, köztük több mint 340 magyart sikerült hazaszállítani Európába a világ különböző részeiből. (Ez a szám napról napra növekszik: mára több mint 58 ezer uniós, köztük több mint 450 magyar polgár hazajutásában segített az EU.)

5. Milyen intézkedéssel segíti az EU a járvány társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítését?

A járvány nemcsak közvetlenül fenyegeti az emberek egészségét, de a védekezéshez életbe léptetett korlátozások a gazdaság működését is akadályozzák. Ezeket a negatív hatásokat az EU többek között azzal igyekszik csökkenteni, hogy az idén még rendelkezésre álló 3 milliárd eurós költségvetési tartalékot a tagországok egészségügyi rendszereinek támogatására mozgósítja. Emellett soha korábban nem tapasztalt rugalmasságot vezettek be a költségvetési szabályoknál: a tagállamok a még el nem költött európai fejlesztési forrásaikat teljes mértékben a járvány elleni küzdelemre és a válságkezelésre fordíthatják. A vállalkozások és munkahelyek megmentését szolgáló rövidített munkaidős foglalkoztatás támogatására pedig 100 milliárd euró értékben nyújt az EU kedvező feltételű hiteleket az azt igénylő tagállamok számára.

6.
Kulcsfontosságú, hogy mielőbb kifejlesszék a leghatásosabb gyógyszeres kezelést és az oltóanyagot. Hogyan támogatja ezt az EU?

Az EU április végéig legalább 380 millió eurót mozgósított oltóanyagok, új kezelések, diagnosztikai vizsgálatok és orvosi rendszerek kifejlesztésére, illetve kkv-k és induló vállalkozások támogatására olyan innovatív megoldások céljára, amelyek a Covid19-járvány leküzdésére irányulnak. (Ez a támogatás április vége óta csak nőtt, a koronavírus elleni globális fellépés keretében az EU vállalta, hogy a kutatás-fejlesztési Horizont 2020 programból egymilliárd eurót mozgósít a járvány elleni küzdelemre.)

7. Idén nem tartjuk meg hagyományos fesztiválunkat. De hogy a kijárási korlátozások mellett is segítsük az otthoni testmozgást, és a szokásos koncertjeink se maradjanak el, szombatra különleges online programokkal készülünk. Kik lesznek az online Európa-nap közreműködői?

Örülünk, hogy ilyen sokan csatlakoztatok hozzánk szombaton a virtuális térbe átköltöztetett Európa-napi ünnepségünkhöz! Ebben természetesen nagy szerepe lehetett az idei EU-s futás helyett a jó kis átmozgató tornát tartó Béres Alexandrának, illetve Szalóki Áginak, aki délelőtt – kéthónapos karantén-pihenő utáni első koncertjén – a legkisebbeket mozgatta és énekeltette meg. A szokásos koncertet pedig idén Caramel adta – különleges hangulatú előadása és üzenete sokaknak emlékezetes marad, ahogy nekünk is. :-) Ha tetszett, a délelőtti közvetítést itt, az estit pedig itt nézhetitek vissza.

A válaszokat kiértékeltük, és a hét kérdés mindegyikére helyesen válaszolók között már ki is sorsoltuk a négy tabletet. Gratulálunk mindenkinek, aki végigjátszotta a kvízt! A szerencsés nyerteseket már értesítettük is – ha játszottál, ne feledd megnézni az emailjeid, és ha nem kaptál üzenetet, ne csüggedj – biztos nem ez volt az utolsó hasonló játék! ;-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9215684430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása