karantenmozi.jpgA nagy felfedező európai utazásokat egyelőre el kell halasztanunk, de addig is legalább a filmek segítségével, gondolatban bejárhatjuk a kontinens országait. Az alábbiakban olyan filmeket ajánlunk figyelmetekbe, amelyek egy-egy európai ország vagy város ismert vagy kevésbé ismert arcát mutatják be. Karanténutazásra fel!

A Mielőtt-trilógia (Bécs, Párizs, Görögország)

Egyből az egyik legnagyobb kedvencünkkel kezdjük: Michael Linklater Mielőtt-trilógiájával, amely egy pár történtét követi végig húsz éven keresztül, három filmen és több országon keresztül. A francia lány és amerikai srác ismerkedésének hátterét az 1995-ben forgatott Bécs szolgáltatja, amelyet egyetlen éjszaka alatt – mielőtt felkel a nap – alaposan bejárnak. A második részben Párizsban látjuk viszont a párt, akik a harmadik, 2013-ban leforgatott (eddig?) utolsó részben Görögországban járnak. Csodás képek, az országok magazinokból ismert és teljesen hétköznapi arca, és egy pár hol romantikus, hol nagyon valószerűen fájdalmas története – a három rész tökéletes egy kis karanténkalandozásra.



Párizs, Szeretlek (Párizs) 

Ha már Párizs: a francia főváros szerelmeseinek ajánljuk a filmet, amelyben 18 rendező filmnovelláját láthatjuk. A teljesen különböző műfajú és témájú történeteket Párizs köti össze, a másfél óra alatt a legismertebb helyszínek mellett a különleges hangulatú banlieue-ket is bejárhatjuk. Megnézését csak nagyon erős mentális állapotban lévőknek ajánljuk karanténban, mert utána heveny, leküzdhetetlen utazási vágy hatalmasodhat el a nézőn.



Fehér éjszakák (Svédország, Magyarország)

Hogy ne csak a romantikus filmek kedvelőinek kedvezzünk, egy horror-drámát is figyelmetekbe ajánlunk: a részben Magyarországon (Budakeszi környékén), részben Svédországban forgatott Fehér éjszakák hétköznapi utazással indul, amelyben egy fiatal pár a svéd nyári napforduló ünnepére készül. Az ünnepséget különleges társaságban töltik, amelyről hamar kiderül, hogy nagyon fura szokásokkal élnek… A tavaly bemutatott film jelentősen megosztotta a nézőket, de sokan dicsérik a film lenyűgöző képi világát, az operatőri munkát és a jelmezeket is – mindez a filmen dolgozó rengeteg magyar szakember, többek közt a jelmeztervező Flesch Andrea érdeme is. A filmben szereplő svéd régió festett házaival az UNESCO kulturális világörökségi listáján is szereplő Hälsingland.



Szólíts a neveden (Olaszország)

Ilyennek képzeljük az olasz dolce vita-t: a film egy amerikai professzor olaszországi, vidéki nyaralójában kezdődik, ahol a professzor fia beleszeret apja egyik ott nyaraló tanítványába. A romantikus nyári történetnek tökéletes keretet ad a napsütötte Olaszország: finom családi vacsorák, letűnt korokat idéző, hangulatos kisvárosok, idilli környezet, a Garda-tó és Lombardia lankái… A filmet látva az ember már csomagolna is.



Római vakáció (Róma, Olaszország)

Olaszországról nem nehéz szép filmet készíteni. Legalább még egyet muszáj a listánkra venni, egy klasszikust az örök városhoz. A filmben a távoli ország trónjának várományosa európai körutazása során egyedül vág neki Róma utcáinak. Összetalálkozik a címlapsztoriban reménykedő amerikai újságíróval, akivel aztán az összes helyi nevezetességnél megfordulnak. Ez volt Audrey Hepburn első filmes főszerepe, amelyért egyből Oscarral is jutalmazták. Aki picit menekülne korunkból, annak a film által nyújtott időutazás is kedvére lehet.


Berlin felett az ég
(Berlin, Németország)

Ballonkabátos, mélabús angyalok a még kettéosztott Berlin felett – Wim Wenders alkotása szintén igazi klasszikus. A filmben két angyal követi a berliniek mindennapjait: hallják gondolataikat, de életükbe nem avatkozhatnak be. A főszereplő beleszeret egy artista lányba, akiért még a hallhatatlanságról is lemondana… Wenders mozija gyönyörűen fényképezett, szívfacsaró szerelmi történet, amely Berlin különleges arcát mutatja be. (A filmből Angyalok városa címmel született egy amerikai remake is, Nicolas Cage és Meg Ryan főszereplésével.)



Erőszakik (eredeti címe: In Bruges) (Bruges, Belgium)

A magyar cím ne tévesszen meg senkit, a film nem egy B kategóriás akciófilm, hanem egy egyedi humorú, izgalmas és nehezen kategorizálható film meglepő fordulatokkal, miközben a csodahangulatos belga várost is megismerhetjük. A vakációra érkező két bérgyilkos különleges figurákkal ismerkedik meg a  kisvárosban, míg főnökük hívását várják. A film szinte minden jelenetének díszletéül a város egy-egy több évszázados épületével ékesített, lenyűgöző helyszíne szolgál. Akinek a film megnézése után nem lesz kedve egyből Bruges-be utazni, annak ajánljuk, hogy… maradjon otthon. :-)



Napsütötte Toszkána, Éjfélkor Párizsban, Zorba a görög, A nagy kékség, Lisszaboni történet, 101 Reykjavík, Leány gyöngy fülbevalóval… Rengeteg filmet tudnánk még ajánlani, amelyek a nappaliból messzire repítenek képzeletben – nektek melyik a kedvenc menekülőfilmetek, amit másoknak is ajánlanátok?

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3715629928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása