op_cov.pngAzt már lassan mindenki tudja, hogy a jelenlegi, egész Európát és a világot lebénító koronavírus ellen akkor tehetünk a legtöbbet, ha otthon maradunk. Az önkéntes szobafogság alatt sem kell azonban lemondanunk minden kulturális programról – korábban már figyelmetekbe ajánlottunk jó pár európai csúcsmúzeumot, amelyeket online is be lehet járni. Ezúttal inkább a fülnek, abból is a klasszikusabb zenére vájt füleknek ajánlunk online elérhető, ingyenes programokat európai nagyvárosokból.

A COVID-19 terjedésével egyidőben Európa minden országában nagyon komoly gyülekezési korlátozásokat vezettek be, és szinte mindenhol tiltják jelenleg az olyan nagyobb tömegeket egyszerre mozgató eseményeket. A művészek és kulturális intézmények jó része ugyanakkor nem szüntette be teljesen a munkát, és a legszigorúbb korlátozások ideje alatt nagyon sok helyen kínálnak ingyenes „karanténkoncerteket” az internet segítségével – akár élőben, akár felvételről. Ezek közül ajánlunk most figyelmetekbe néhányat, Európa legnevesebb kulturális intézményeiből.

Online előadások

OperaVision

Elsőként egyből egy gyűjtőoldalt ajánlanánk, ahol 17 ország operaelőadásai közül lehet válogatni. A nagyon igényes oldal úgy van összeállítva, hogy a kínálat élvezhető legyen az operákat kevésbé ismerő, kezdőbb, de nyitott fülű közönség számára, és azoknak is, akik otthonosak az operák világában és valami csemegére vágynak. Igazi operaklasszikusok szerepelnek most is a folyamatosan frissülő repertoárban, rengeteg ismertető történettel a művekről és a konkrét előadásról, a próbafolyamatokról. A most elérhető 22 opera közt megnézhetjük többek között Mozart Don Giovanniját a helsinki vagy a római opera előadásában, vagy a svéd operából Puccini Pillangókisasszonyát, esetleg Smetanától az Eladott menyasszonyt a Garsington Opera előadásában. Ha mindig is úgy érezted, jó lenne kicsit jobban megismerni a műfajt, de sosem mertél belevágni, akkor itt érdemes elkezdened! A 17 ország 30 operaegyüttesével együttműködésben létrejött projektet egyénként az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.

op1.png
Térképen a projektben résztvevő operaházak

Statsoper Under den Linden

A berlini állami opera, a Staatsoper unter den Linden weboldalán március 17. és április 19. között mindennap elérhető lesz egy-egy operafelvétel. Többek között megtekinthető lesz a Carmen Bizet-től, Richard Strausstól a Rózsalovag, Csajkovszkijtől a Diótörő, vagy a Hattyúk tava.

A Berlini filharmonikusok (Berliner Philharmoniker)

A nagymúltú zenekar koronavírus idejére egyenesen „Digitális koncerttermet” hozott létre, amelyben az elmúlt hatvan évükből közel 600 koncert közül válogathatunk, zeneszerző, karmester vagy szólózenész nevére keresve. Köztük természetesen minden nagy klasszikust – Wagnertől Liszten vagy Beethoven át a Straussokig – megtalálunk.

A bécsi Staatsoper

A bécsi Staatsoper weboldalán régebbi opera- és balettközvetítéseit teszi elérhetővé ingyenesen. A közvetítéssorozat programja ide kattintva böngészhető végig, olyan klasszikusok szerepelnek a repertoárban, mint a Falstaff, (Verdi) Tosca (Puccini), Figaro házassága (Mozart), Peer Gynt (Werner Egk).

Bayerische Staatsoper (Bajor Állami Opera)

A Bayerische Staatsoper oldalán hétfőként változatos előadásokat (kamarazenei koncerteket, szólókat, táncos előadásokat a bajor állami balett jóvoltából) streamelnek élőben, de on demand is számos korábbi előadás elérhető az oldalukon keresztül.

Rossini Operafesztivál

A Rossini operák kedvelőinek most érdemes felkeresnie a Rossini Operafesztivál oldalát, ahol az előző években bemutatott nagysikerű Rossini előadások közül tesznek elérhetővé jónéhányat.

Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zenészei március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncerteket a zenekar próbaterméből közvetítik a zenekar weboldalán és Facebook-oldalán, minden este 19:45-kor.

A Budafoki Dohnányi Zenekar is több közeljövőre tervezett koncertjét rögzíti, és saját Youtube csatornáján teszi közzé.

A fentiek mellett mindeképp fontos még megemlíteni a Művészetek Palotája akcióját. Ebben a mostani időszakra megnyitották digitális médiatárukat, amely jelenleg ingyenesen elérhető – több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétellel. A repertoárban teljesen vegyesen szerepel mindenféle stílus: találunk klasszikus hangversenyeket, a capellát, gitárestet, vagy napjaink popzenekarait is egy kicsit „müpásítva”.

Van még, amit szívesen ajánlanátok?

op2.png

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4915543636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása