ggl1.pngA Google minden évben elkészíti az adott évre vonatkozó összesítését a leggyakoribb keresésekről, és ezt ismerteti országonként is. A Notre Dame kigyulladása, a Brexit vagy az idén befejeződő Trónok harca rendkívüli érdeklődést generált tavaly, de találhatunk mindig egy-két érdekességet is az országok kereséseit vizsgálva. 2018-ban például az osztrákokat a dohányzási tilalom, az olaszokat Totti feleségének parókája, a németeket pedig a búcsújáró lepke hernyója foglalkoztatta kiemelten – mutatjuk, mi volt a helyzet 2019-ben.

A közös érdeklődés

Minden évben vannak olyan európai vagy világszintű hírek és események, amelyek az összes európai ország közvéleményét foglalkoztatják. Ilyen lehet egy-egy világsztár halála vagy esküvője, valamilyen természeti katasztrófa, a különböző sportvilágbajnokságok, nagy sikerrel játszott film, esetleg valamilyen új sláger vagy táncőrület.

ggl2.png

Az európai közvéleményt a keresések alapján 2019-ben mindenhol foglalkoztatták az európai parlamenti választások, amelyre a közvetlen választás bevezetése óta tavaly mentek el legnagyobb arányban szavazni az uniós polgárok. Szintén mindenhol az elsők között végzett a kereséseknél a párizsi Notre Dame, Franciaország és Európa egyik ikonikus kulturális öröksége, amelynek tetőszerkezete egy tűz következtében szinte teljesen megsemmisült áprilisban. Sokan kerestek még rá a fiatal svéd klímaaktivista, Greta Thunberg nevére.

A sorozatok közt a már említett Trónok harca és a csernobili atomkatasztrófát bemutató minisorozat (Csernobil) szinte mindenhol a legnépszerűbb keresések közt volt. A mozik közül a Marvel-filmek idén is az élen végeztek, a Bosszúállók: Végjáték szinte mindenhol tarolt a keresések alapján (is), mellette a Joaquin Phoenixnek Golden Globe-ot hozó Joker szerepelt még kiemelt helyen a legtöbb országban.

Nemzeti érdekességek

Németországban egy tavaly év elején eltűnt berlini lány nevére (Rebecca Reusch), és az életének 86. évében, februárban meghalt német divattervezőre, Karl Lagerfeldre kerestek a legtöbbször. Emellett a keresések tanúsága szerint kiemelten foglalkoztatta a németeket a „13. cikkely”, amely az EU digitális szerzői jogokról szóló irányelvének védett tartalmakról szóló része (az új számozással ez a 17. cikk), amely a jogszabály egyik legvitatottabb pontjának számít. Az irányelvet tavaly tavasszal fogadták el az uniós intézmények, a tagállamoknak két évük van az átültetésre. Sok németet foglalkoztatott még egy különleges, szinte mémmé váló táncmozdulat, a floss dance, amelyet egy Backpack kid néven ismert Youtuber talált ki.

Franciaországban sokan írták a keresőbe a szeptemberben elhunyt államfő, Jacques Chirac nevét, de Emiliano Salára is sokan rákerestek – a Nantes focicsapat fiatal argentin játékosa repülőgépszerencsétlenségben vesztette életét, gépe januárban zuhant le a La Manche fölött. Az országos ellenállási mozgalmat indító sárgamellényesek (gilets jaunes) is az élen végeztek a kereséseknél. Az ételek között tavaly a karácsonyi időszakra jellemző frangipán töltelékes sütemény (Galette à la frangipane) vitte a prímet, míg a legtöbb francia a halogatás (procastination) szó definíciójára volt kíváncsi – idén zsinórban másodszor.

ggl3.jpg

Az olaszoknál az egyik fiatalon elhunyt újságíró műsorvezetőre, Nadia Toffára kerestek rá a legtöbben. A „hogyan kell” típusú kérdések között a második legnépszerűbb keresés a Rubik-kocka kirakására vonatkozott. Sokan azt is a Google-től akarták megtudni, miért bukott meg az olasz kormány nyáron.

Spanyolországban a lisztériás megbetegedések nagy száma miatt augusztusban Spanyolország nemzetköziegészségügyi figyelmeztetést adott ki, így itt sokan kerestek rá a betegségre, illetve az óraátállítás témája is az élen végzett a keresések között tavaly.

Ausztriában az EP-választás eredményéről érdeklődtek inkább (EU-Wahlergebnisse), de Greta Thurnberg és a szerzői jogi irányelv 13. cikke itt is sokakat foglalkoztatott. Nagyon érdekelte még az osztrákokat, hogy mitől csípős a gyömbér, de a pontos időt is sokan ellenőrzik a kereső segítségével. Továbbra is többen a Google keresőjétől várnak arra is választ, hogy mit főzzenek aznap, vagy mit tegyenek nap okozta leégés esetén.

Szlovákiában a kereséseknél Nicky Minaj és Lady Gaga mellett jól megfért Karel Gott – a cseh táncdalénekesre sokan kerestek rá, miután október elején nyolcvanévesen meghalt. Végh Attila is elől végzett – nem a József Attila-díjas költő után érdeklődtek, hanem Szlovákia egyik legnépszerűbb sportolójára, a dunaszerdahelyi születésű ketrecharcosra voltak kíváncsiak.

ggl4.jpg

Itthon
a közös témák mellett sláger volt az önkormányzati választás, és Andy Vajna nevére is rengetegen kerestek rá halála után. Receptek tekintetében a csirkemellhez és a medvehagyma elkészítéséhez kerestünk leginkább ötletet tavaly.

Mit gondoltok, vajon idén mi lesz a slágertéma Európában?

Képek forrása: Notre Dame, sárga mellény, Karel Gott

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1515435380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2020.01.30. 13:14:39

Sokan kíváncsiak voltak, hogy honnan a francból került a föld bolygóra ez a szerencsétlen, beteg, örjöngő Gréta!
süti beállítások módosítása