kultf1.jpgA kulturális és kreatív szektor nagyon fontos szerepet játszik Európában. Amellett, hogy mára több embert foglalkoztat (9 milliót az EU-n belül), mint például a mezőgazdaság, Európa kulturális értékei, alkotásai világszinten egyedülállók. A kultúra jót tesz a léleknek: hozzájárul a teljesebb, gazdagabb élethez, növeli az egyének általános jólétét. Ez a kulturális gazdagság össze is köt minket Európában: egy jó európai film, egy európai író színdarabjából készült előadás, egy európai banda koncertje mind mond valamit az adott országról. Általuk jobban megérthetjük, mennyiben különbözünk – vagy éppen hasonlítunk – mi, európaiak.


Részvétel kulturális rendezvényeken

Ma, amikor szinte bármit on demand elérünk digitális kütyüinkkel, egy-egy jó filmet vagy zenét a különböző online szolgáltatásokkal azonnal élvezhetünk otthonunkban, talán azt gondolnánk, jelentősen visszaesett a kulturális események látogatottsága. De ahogy a videó sem ölte meg a rádiós sztárokat, a mozik sem zártak be a tévé megjelenésével és az újságok sem tűntek el a digitális korban, úgy ez sem igaz. Az Eurostat adatai alapján uniós szinten átlagosan, és az országok legtöbbjét tekintve is nőtt az aktív részvétel az ilyen eseményeken a 2006-os számokhoz képest.

Az Eurostat legutóbbi felmérése alapján mi, európaiak így járunk kulturprogramokra. A felmérésben azt nézték, hogy a 16 évnél idősebb lakosság hány százaléka vett részt az utóbbi egy évben kulturális tevékenységben, amibe beletartozik a mozilátogatás, részvétel az élő előadásokon (színház, koncert, kültéri kulturális rendezvény), egy kulturális helyszín (múzeum, galéria, történelmi vagy régészeti helyszín) meglátogatása:

kultf2.png


Ez alapján – ahogy sok felmérésnél – az északi országok ismét az élen végeztek, míg a déli és délkeleti uniós országok zárják a sort, Magyarország is egyértelműen a kevésbé „eljárós” országok közé tartozik. A felmérés arra is rákérdezett, hogy mi az oka a távolmaradásnak – a legtöbb esetben nem anyagi okokra vagy a távolságra hivatkoztak, inkább az érdektelenségre.


Mozi, színház, koncert, kulturális helyszín?

Az alábbi grafikonon azt is meg lehet nézni, hogy melyik országban mi mozgósítja leginkább az embereket:

Ez alapján úgy tűnik, hogy filmklubunk névadói, a Lumière fivérek otthonában továbbra is nagyon népszerű a mozi, ahogy a dánoknál is, amely nemzet szintén nagyon erős a kortárs filmekben. A balti országokban a mai napig nagyon népszerű az élő előadásokon való részvétel – ez azért is lehet, mert az éneklő forradalom és a balti lánc országaiban a mai napig közkedveltek a dalosünnepek, táncos fesztiválok. Szintén érdekes, hogy az ókori nagy birodalmak és civilizációk nyomain a görög vagy az olasz lakosság önbevallás alapján milyen ritkán jár kulturális eseményekre, történelmi helyszínekre – de ez valószínűleg inkább az ő sajátos percepciójuk miatt lehet, hiszen elég, ha kilépnek az utcára, máris körbeveszi őket a történelem…

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6715312780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása