film2.jpgNagyok, nagy presztízsűek és fényűzőek – ilyenek Európa grand hoteljei. Az Europeana gyűjteménye alapján mutatjuk kedvenceinket.

Mitől lesz egy hotel grand hotel?

Alapvetően attól, hogy úgy hívják. Nincsen egyértelmű szabály, amely megmondaná, mely szálloda viselheti ezt a megkülönböztető címet. Néhány közös jellemzőjük azért van az ilyen hoteleknek, ahogy Rejtő Jenő is írja: „a Grand Hotel a Szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány és selyem álom. Kitűnő személyzet, csodálatosan bútorozott szobák, bár, étterem és jachtkikötő...”

Az ilyen szálláshelyek általában a szokásos szállodák közül kitűnnek pompájukkal, előkelőségükkel, gazdag díszítettségükkel, drága anyagok használatával. A ’grand’ nem a szálloda nagy méretére utal (ez inkább az amerikai grand hotelek sajátossága), hanem a pompára, kiválóságra – a megnevezésben a ’grandeur’ szót rejtették el valamikor a XIX. század közepén. A grand hotelek alapvetően nemcsak vendégeket fogadnak, hanem az ott dolgozó nagyszámú személyzet szolgálja is őket: igyekeznek megadni az otthonosság érzését távol az otthontól is. Nem csoda, hogy sokan – gyakran művészek – elsődleges szálláshelyükként is használták őket. Ahogy Oscar Wilde a londoni Cadogant tekintette otthonának, úgy Salvador Dalínak harminc éven át a párizsi Le Meurice volt második otthona, ahol minden évben eltöltött egy-két hónapot.

Letűnt korok megőrzője, egyben az újítások színtere

A szállodáknak otthont adó épületek általában a különböző építészeti stílusok fontos lenyomatai, sok hotel nyílt anno a megszűnőben lévő nemesség palotáiban. A grand hotel szálláshely, előkelő étterem és találkozók színhelye is egyben – az otthon kényelmével, az anonimitás sokaknak sokat jelentő előnyével. Az elmúlt századokban az ilyen hotelek mindig a nagy technológiai újítások színhelyei is voltak: a telefon, a vezetékes melegvíz és a hálószobából nyíló saját fürdőszoba is a grand hotelekben jelent meg először.


Grand Hotel Wien

Több forrás szerint az első grand hotelnek nevezett szállodát David Low nyitotta 1774-ben, a londoni Covent Gardenben, míg az egyik első kontinentális grand hotelt Bécsben nyitották, ez volt a Grand Hotel Wien. A luxusszálloda 1870-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Kärtner Ringen. A II. világháború után szovjet csapatokat szállásoltak el itt, majd az ENSZ Atomenergia Ügynökségének lett a központja. 1994-től működik ismét szállodaként.

wien.jpg
Kép forrása


Grand Hotel Royal, Budapest

A millennium évében, 1896-ban nyílt meg Budapesten a Grand Hotel Royal (ma Corinthia Hotel az Erzsébet körúton). A szálloda 2002-ben nyitott ki újra, bárjai, étterme és XIX. századi fürdője a régi korokat idézi, ma jelentős konferenciaközpontként is funkcionál.

bp.jpg
Kép forrása: Grand Hotel Royal, Budapest


Budapest Grand Hotel

A listára tettünk még egy kakukktojást is: a Budapest Grand Hotel, a sajátos látásmódú Wes Anderson amerikai rendező címadó szállodája valójában sosem létezett, de rendelkezik mindazzal a tulajdonsággal, amellyel egy igazi európai grand hotel rendelkezik. Inspirációként az alkotók a csehországi Palace Bristol Hotelt használták fel, Karlovy Varyból. Szívesen megszállnánk itt is egy-két éjszakára.

film_1.jpg

film2.jpg
Kép forrása


Breidenbacher Hof, Düsseldorf

Németország egyik legrégibb grand hoteljét, a düsseldorfi Breidenbacher Hofot 1812-ben nyitották meg, királyok, királynők, művészek, politikusok és a nemesség számtalan képviselője szállt meg falai között már a kezdetektől. Sok más hotelhez hasonlóan az épületet 1943-ban, a II. világháborúban lebombázták, újjáépítését követően 1950-ben nyitották meg újra.

dussel.png
Kép forrása


Adlon Hotel, Berlin

Hasonlóképpen járt a legendás berlini Adlon Hotel, amelyet 1907-ben nyitottak meg Berlin fő sétálóutcáján, az Unter den Lindenen, a Brandenburgi kapu szomszédságában. A II. világháborút ez az épület sem élte túl, bár egyetlen fennmaradt szárnyában 1984-ig hotel üzemelt. A mostani hotelt a korábbi épület tervei alapján építették.

berlin.jpg
Kép forrása

berlin2.jpg
Kép forrása


Hôtel Ritz Paris

A Hôtel Ritz Paris története 1898-ban indult, amikor a svájci César Ritz és a francia Auguste Escoffier megnyitotta Párizs talán máig egyik legpompásabb hoteljét a Vendôme térnél. Rengeteg híresség szállt meg falai között, számos alkotó állított emléket neki írásaiban F. Scott Fitzgeraldtól Billy Wilderen át egészen Hemingwayig. Európában elsők között biztosított a szállóvendégeknek külön fürdőszobát, elektromos áramot és telefont minden szobához.

ritz.jpg
Kép forrása


Grand Hotel Rome

Róma egyik legelegánsabb, ma is szállodaként működő grand hoteljét 1894-ben nyitották meg, a hotel megszületése körült itt is a svájci hoteles Ritz bábáskodott. A kor egyik legkiemelkedőbb szállodájaként vonzotta az előkelőségeket, hírességeket Erzsébet királynétól Hailé Szelasszién át Elizabeth Taylorig. Ma St. Regis Rome név alatt működik, nem messze a Spanyol lépcsőktől.

roma.jpg
Kép forrása


További képek Európa grand hoteljeiről az Europeana gyűjteményéből:

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6615273492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása