05ja-ma-216495-unsplash.jpgA megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása, a kiegyensúlyozottabb étrend hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Aki elég gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, az kevésbé hajlamos az elhízásra, és kutatások alapján esetükben számos betegség kockázata is kisebb. Ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

 

 

Élet, erő, egészség

 

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása nem az energiatartalmuk miatt lényeges, hanem egyéb élettanilag fontos tulajdonságaik – első sorban a bennük lévő ásványi anyagok, vitaminok és rostok – miatt. Kutatások bizonyítják, hogy ha megfelelő mennyiséget eszünk belőlük, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) éppen ezért azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 gramm mennyiséget, azaz öt adagot fogyasszunk belőlük. Ettől az értéktől az uniós országok többsége, csakúgy, mint Magyarország, még jelentősen elmarad. Sajnos a fogyasztás változása sem mutat egyértelmű növekedést az elmúlt években, ezért a legtöbb tagállamban – így hazánkban is – különböző kampányok futnak fogyasztásuk népszerűsítésére. Emellett az EU is igyekszik támogatni az egészséges étkezést már gyerekkorban: ilyen például az unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja, amely itthon jelenleg is fut.

 

 

Zöldségek és gyümölcsök a tányéron

 

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatait feldolgozó grafikáinkon megnézhetitek, hogy állnak ebben a tekintetben a tagállamok, az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer (vagy többször) naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Ahogy sejthető: a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban a legtöbb gyümölcsöt, zöldségben pedig vegyesebb a kép. Sajnos az adatok alapján Magyarországon nagyon kevés gyümölcs fogy, de zöldségből még rosszabbul, konkrétan az utolsó helyen állunk. :(

 05zold.png

 (A grafikát nagyobb méretben a képre, vagy ide kattintva tudjátok megnézni.)

Az, hogy melyik országban mennyit esznek zöldségből és gyümölcsből, sok mindentől függ: az éghajlati adottságoktól, a termeléstől, a helyi társadalom egészségtudatosságától, de nem független a személyes tényezőktől, például az anyagi lehetőségektől  és a képzettségtől. 

 05zold2.png

(A grafikát nagyobb méretben a képre, vagy ide kattintva tudjátok megnézni.)

Te ma már ettél gyümölcsöt vagy zöldséget..?

 

Borítókép: ja maUnsplash

 

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6214882362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sics68 2019.06.11. 18:33:30

A gyümölcs drága :(
süti beállítások módosítása