iskolagyumi1.jpgNem lehet elég korán elkezdeni az egészséges étkezést. Az uniós kezdeményezésű iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram révén rengeteg gyerek jut egészséges uzsonnához és szemléletformáló oktatáshoz az EU összes tagállamában, így Magyarországon is.

 

Egészség = sport + változatos táplálkozás

 

Az egészségtudatos életmód fontossága mára mindenki számára egyértelmű. Ennek két alapvető összetevője az aktív, mozgásban gazdag életvitel és az egészséges táplálkozás. A sport és a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárul a mindennapos stressz levezetéséhez, az általános jóléthez. Erről is szól az idén szeptember 23-30. között Európa-szerte sokakat megmozgató Európai Sporthét, amely kezdeményezésről korábban mi is írtunk. Emellett az EU igyekszik tenni az egészséges életmód másik fontos összetevője, a tudatos táplálkozás elterjesztéséért is – egy ilyen uniós kezdeményezést mutatunk be.

 

Egészséges étkezés már a kezdetektől

 

A szülők egyik legfontosabb feladata, hogy gyerekeit a lehető kiegyensúlyozottabb és egészségesebb étellel-itallal lássa el, és jó példát is mutasson ezen a téren. Ugyanakkor sajnos a valóságban ez nem ilyen egyszerű, és sokszor nem a szülők szándékain, hanem korlátozott lehetőségein múlik, hogy mégsem esznek értékes ételeket a gyerekek.

 

iskolagyumi2.jpg

 

Korábbi posztunkban bemutattuk, hogy a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek száma egyre növekszik EU-szerte – ez sajnálatos módon a gyerekekre is ugyanígy igaz. A WHO 2016-os statisztikái szerint az európai 11 éves gyerekek egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. Magyarországon az összes korosztályban a gyerekek 10-12 százaléka elhízott. A trend a mozgásszegény életmód mellett a nem kellően egészséges táplálkozásra is visszavezethető. Ugyanakkor például a magyar gyerekek egyharmada nem reggelizik (derül ki a kapcsolódó magyar stratégia helyzetértékeléséből), ami rossz hatással van a napi teljesítményére, később pedig rossz táplálkozási szokásként rögzül.

 

Az EU is segít

 

Ezt a trendet felismerve, és az egészségesebb táplálkozás tudatosítására az Európai Bizottság iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot hirdetett a tagországokban a 2017-2023-as időszakra. A nemrég kezdődött új tanévben is folytatódik ez a 250 millió eurós program, amellyel évente EU-szerte 30 millió gyerek juthat szezonális, főként helyi gyümölcshöz, zöldséghez és friss tejhez, tejtermékhez, és ennek kiegészítésére részt vehet a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozó programokon is. 

 

A program fő célja a gyermekek gyümölcs- zöldség- és tejtermék-fogyasztásának növelése és szemléletformálás az étkezési szokásaik megváltoztatása érdekében. Mindezek hosszú távon hozzájárulhatnak a túlsúlyosság és az elhízás, valamint az ezzel járó egészségügyi kockázatok csökkentéséhez, a gyerekek életminőségének javításához. Ennek keretében például a program hazai végrehajtására készült „Magyarország Iskolaprogram Stratégiája” alapján a magyarországi általános iskolások 98%-a jut ingyen napi egy adag gyümölcshöz vagy zöldséghez az iskolában. Tejet és tejterméket a magyar óvodások 4 százaléka, az általános iskolások több mint fele kap a nemzeti támogatással kiegészített uniós program révén.

 

Mindezt persze jó példával és megfelelő, egészséges ételekkel és italokkal szükséges otthon is erősíteni, hogy a gyerekek korán hozzászokjanak a helyes táplálkozáshoz, és ezzel egészséges, aktív és tudatos felnőttek váljanak belőlük.

 

Képek forrása: pexels.com

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5114262205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása