meguj.pngAz Európai Unió tagállamai rengeteget fejlődtek az utóbbi években gazdaságuk fenntarthatóbbá tételében, és energiafogyasztásukban is egyre nagyobb teret kapnak a megújuló energiaforrások. Nincs ez másként a közlekedési szektorban sem, ahol szintén kemény célt tűztek ki maguk elé a tagállamok.

Az Európa 2020 stratégia és az EU éghajlatváltozási és klímacsomagja konkrét célt jelölt meg a megújuló energiaforrások használatára – ezek arányát (a teljes bruttó energiafogyasztáson belül) 2020-ig uniós szinten 20%-ra kell növelni. A tagállamok sokat haladtak a cél teljesítése felé, az arány 2004-ről 2017-ra 8,5% körüli értékről 17,5%-ra emelkedett. Az országok nagy része – köztük Magyarország – már teljesítette nemzeti vállalását (hazánk esetében ez 13% volt, amelyet már 2011-ben elértünk, a 2017-es adatok szerint itthon az energiafelhasználás 13,3%-a származik megújuló forrásból).

Zöldüljön a benzin is!

Az EU a Bizottság javaslatára a közlekedésben felhasznált energiával kapcsolatban is konkrét célt jelölt meg: 2020-ra a közúti közlekedésben felhasznált üzemanyagoknak legalább 10 százaléka (2030-ra pedig 14%-a) származzon megújuló energiaforrásokból. Ilyen megújulónak számít többek között a folyékony és gáznemű bioüzemanyag, a hidrogén, a biometán, és egyéb innovatív „zöld” energiaforrások.

Miután a célkitűzés jogilag kötelező erejű, a tagállamok igyekeztek különböző eszközökkel ösztönözni a megújulók használatát. (Az üzemanyagként felhasználható növények termesztésére szigorú fenntarthatósági szabályai vannak az EU-nak, hogy azok termesztése ne menjen a mezőgazdaság vagy a biodiverzitás terhére.) Míg 2004-ben az EU országaiban még alig több mint 1% arányban használtak ilyen forrásokat a járművek hajtására, ezt 2016-ra sikerült feltornázni 7% körüli értékre. A leggyakrabban használt energiaforrás a folyékony bioüzemanyag, amelyet általában fosszilis tüzelőanyagokkal kevernek. A legszélesebb körben termelt folyékony bioüzemanyag a biodízel.

meguj_energ_kozlek-01.png


Hogy állunk most? Svédország a csúcson

A legfrissebb, 2016-os adatokat tekintve Magyarország a jobban teljesítő országok között van, de Svédország messze túlteljesít mindenkit. A svédek nagyon komolyan veszik a megújulók használatát és azok támogatását. Már 2012-ben teljesítették az eredetileg 2020-ra kitűzött céljukat, hogy az energiafelhasználásukat fele arányban megújulókból fedezzék. Most a teljes áttérés a cél: ezt 2040-is szeretnék elérni (ma 54%-on állnak). Svédországban a biodízel mellett az egyre növekvő részarányú hidrogénezett növényi olaj (HVO) adja a közlekedésben használt megújulók legnagyobb részét, ezt követi a biometán és a bioetanol. Az ország jelentős adókedvezményekkel is segíti a bioüzemanyagok elterjedését. (A grafikát nagy méretben a képre, vagy ide kattintva tudjátok megnézni.)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és az Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9314814704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása