apr.jpgÁprilisban a természet végre felébred téli álmából és minden zöldell. Amikor a Földet ünnepeljük, számot vethetünk azzal, hogyan áll kontinensünk a környezetvédelemmel. Most sincs ez másképp: a fenntartható divat és az éghajlatváltozás kapcsán a HolyDuck! blog szerzője, Mengyán Eszter és Jurányi Zsófia Antarktisz-kutató is eljön hozzánk, Európai gondolkodók sorozatunk mostani vendége pedig a dán Lasse Schelde lesz, a fenntartható várostervezés kiemelkedő figurája. A Tünet Együttes izgalmas, interaktív színházi kalandjátékát, míg Kollár-Klemencz László Rengeteg című szólólemezét hozza el hozzánk. Hagyományosan ilyenkor, a Nemzetközi Könyvhét keretében látjuk vendégül a kortárs európai irodalom izgalmas személyiségeit is, és ezúttal Egy csésze Európa sorozatunk is irodalmi témával jelentkezik Skandináviából. Filmklubunkban a nagyszerű Cate Blanchettet láthatjátok – tizenhárom különböző szerepben. Zöld – de leginkább színes – áprilisi programkínálatunkat olvashatjátok.

 

apr2.png 

A hónap első programján, 5-én vendégeinkkel, Mengyán Eszter bloggerrel és Jurányi Zsófia Antarktisz-kutatóval többek között arra keressük a választ, hogyan hatnak az aeroszolok a környezetünkre, vagy hogyan lehet néhány ruhadarabból tíz napon keresztül felöltözni, és a saját ruhatárunkat újra felfedezni. Ezt követően Kollár-Klemencz László, a Kistehén Tánczenekar vezetője harmadik szólólemezét mutatja be nálunk: a „Rengeteg” lemezcím egyrészt Kollár-Klemencz László természetközeliségét, másrészt a szövegekben jelentkező lelki telítettséget szimbolizálja.

 

apr3_1.jpg

Április 11-én a Manifesztum című filmet mutatjuk be filmklubunkban, amelyben Cate Blanchett 13 különböző személyiséggé változik át a kollázsként szerkesztett alkotásban, és tolmácsolja többek között a futurista, a dadaista, a szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait. A filmvetítést követően Petrányi Zsolt kurátorral beszélgetünk. 

 

apr4.jpg

 

Másnap, április 12-én különleges színházi előadással készülünk: a Tünet Együttes kísérleti szekciója, a Symptoms Lab a Corvinus Egyetem jövőkutatóival megálmodott rendhagyó időutazás 2058 ideális vállalati világába kalauzolja el a nézőket. Az interaktív mobilszínházban több minihelyszínen, meghatározott sorrendben, körülbelül 8 fős csoportokban, turnusonként mennek körbe a résztvevők. A csoportok 20 percenként indulnak, az első 18 órakor, egy turnus 50-60 percig tart. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az egyes turnusokra a jovoestsa.eventbrite.com felületen lehet.

 

apr5.jpg

 

16-án folytatjuk Európai gondolkodók sorozatunkat, ezúttal a dán Lasse Scheldével. Vendégünk a fenntartható mobilitás szakértője, a Moving Spaces vezérigazgatója és a Kerékpár-innovációs Labor (Bicycle Innovation Lab) társalapítója, 2009 óta dolgozik fenntartható közlekedési megoldásokon. Meggyőződése, hogy a kerékpár minden jó jövőbeni városi fejlesztés középpontja, és ehhez mérten komolyan is kell venni. Kerékpáros könyvtárat hozott létre, kiállításokat szervez, mobilitási hálózatokat, kerékpár-szupersztrádákat és formatervezési megoldásokat fejleszt. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt tudtok.

 

Áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Norvégia, a Budapest Nagydíjat pedig Karl Ove Knausgård norvég író kapja. Ezért az áprilisi menü 24-én: egy csésze skandináv irodalom. Miért szeretjük az északi könyveket? Mit tudott Ibsen, amiért a mai napig játsszák a darabjait? Miért falják és filmesítik meg Jo Nesbø krimijeit szerte a világon? Miért olyan népszerű Karl Ove Knausgård, mint egy rocksztár? Ilyen kérdésekre keresi majd a választ az est műsorvezetője, Szederkényi Olga újságíró, miközben néhány északi finomságot is megkóstolhatnak vendégeink. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com címre küldött e-maillel lehet.

 

apr6.jpg

 

Maradva az irodalomnál, április 26-án kortárs európai írókkal telik meg a ház: az Európai Írótalálkozón a kortárs norvég irodalomról, az idén tízéves Európai Unió Irodalmi Díjáról, az irodalmi és kulturális fordításról, valamint a kortárs európai irodalom női témáiról beszélgetnek a négy panel nemzetközi íróvendégei, majd bemutatjuk a Metropolis kiadó öt EU irodalmi díjas könyvét is. A témákat kortárs európai és magyar írók segítségével járjuk körül. A rendezvényen angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Az Európa Pont áprilisi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1014733947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása