ggle1.PNGA Google folyamatosan készít különböző statisztikákat a keresőbe írt szavakról, amelyeket rendszeresen publikál, és mi magunk is könnyen utánanézhetünk, hogy valamely területen mire kerestek rá leggyakrabban egy adott időszakban. Mi most az EU-s országok 2018-as összesített kereséseit böngésztük át: mutatjuk a legérdekesebb kereséseket és találatokat.

A közös elemek

Vannak olyan európai vagy világszintű hírek és események, amelyek minden európai ország közvéleményét foglalkoztatták. Ilyen egy világsztár halála vagy esküvője, egy-egy világbajnokság vagy az olimpia, egy rég várt film vagy valamilyen természeti katasztrófa – ezekből volt pár tavaly is.

A keresések közt egyértelmű győztes szinte minden európai országban a foci vb volt – az általános kereséseknél szinte mindenhol ez vitte a prímet. Ugyanígy minden európai listán vezető helyen szerepelt a világhírű svéd DJ, Avicii neve, aki áprilisban 28 évesen vetett véget életének. A személyek közül Harry herceg menyasszonyából tavaly feleséggé és hamarosan gyermeke anyjává váló Meghan Markle amerikai színésznőre is sokan voltak kíváncsiak, a tavaly elhunyt angol tudós, Stephen Hawking, az énekes Demi Lovato, és a 20 évesen gyilkosság áldozatává vált amerikai rapper, XXXTentaction is szinte minden európai országban szerepelt a leggyakoribb keresések között. A keresések alapján a filmek közül különösen népszerű volt tavaly a Bohém rapszódia, a Csillag születik, és hatalmasat futottak a Marvel univerzum karaktereit bemutató sikerfilmek, a Venom, a Fekete Párduc vagy a viccesebb Deadpool 2.

ggle2.PNG

Az EU hatása is érezhető volt a kereséseknél – a tavaly májusban bevezetett új európai általános adatvédelmi rendelet, a GDPR és annak nemzeti fordításai is rendre megjelentek a leggyakrabban futtatott keresések között, de sokan kerestek rá az óraátállításra is.

Nemzeti érdekességek

A sok közös keresés között találunk természetesen nemzeti specialitásokat is. Itthon például a leggyakrabban keresett receptek – frankfurti leves, rizskoch, fánk vagy a kakaós csiga – mellett az otthon is elkészíthető színes, ragacsos gyerekjáték, a slime receptje után kutattak a legtöbben.

A franciákat az első világháború kitörésének oka és az ott szolgáló, „szőrösök”-nek (poilus) nevezett katonák mellett különösen az érdekelte, hogy miért játszik hosszú ujjú mezben Antione Griezmann a nemzeti válogatottban.

ggle3.PNG

Az olaszok keresései is gyakran kapcsolódtak a sportokhoz – itt a tavaly elhunyt Fiat- és Ferrari-vezér, Sergio Marchionne vezette a kereséseket. Az olaszok azt is a Google segítségével akarták kideríteni, hogy az első osztályú liga meccsein miért viseltek a focisták egy-egy piros vonalat az arcukon (így tiltakoztak a nők elleni erőszak ellen); de a keresések alapján az is kiemelten foglalkoztatta az olasz közvéleményt, hogy a volt focista Francesco Totti felesége vajon parókát visel-e (igen).

A spanyoloknál tavaly mindent vitt a helyi X-faktor válogatóján fellépő extrém megjelenésű páros Cómeme el donut című előadása. A spanyolok emellett leggyakrabban az adóbevallásukhoz kerestek segítséget a neten, illetve az érdekelte őket még nagyon, hogyan működik a Tinder, hogyan találkozott Harry herceg és Meghan Markle, illetve hogyan tudnak rejtett számról hívást kezdeményezni.

ggle4.PNG

Északi szomszédainknál, Szlovákiában a foci mellett a hoki nagyon népszerű még a kereséseknél (is), és tavaly nagyon sokan kerestek rá Soros György nevére. A kullancsok eltávolításáról, jó fogyókúrás ötletekről és a helyi választások működéséről is sokan tájékozódtak tavaly a Google segítségével.

Az osztrákokat nagyon foglalkoztatta a dohányzási tilalom bevezetése a vendéglátóhelyeken – pontosabban az ehhez kapcsolódó országos aláírásgyűjtés. Közel 900 ezren álltak ki egy szigorúbb tilalom bevezetése mellett, hogy Ausztria ne lehessen többé „Európa hamutálja” (amiért az uniós országok közül az utolsók között nem tiltja még szigorú szabály a benti dohányzást ezeken a helyeken). Sokan kerestek még rá a korábbi F1-es osztrák pilóta, a tavaly komoly műtéten átesett Niki Lauda nevére, de többen a Google keresőjétől várnak arra is választ, hogy mi történt aznap Bécsben, mit főzzenek, vagy mit tegyenek nap okozta leégés esetén.

ggle5.PNG

Németországban a legtöbb keresés a foci vb mellett Daniel Küblböckhöz kapcsolódott – a helyi országos tehetségkutatón feltűnt énekes tavaly tűnt el nyomtalanul egy óceánjáró hajó fedélzetéről. Az egyik legtöbbet keresett kifejezés viszont a tölgyfákon élő búcsújáró lepkéhez (Eichenprozessionsspinner / Thaumetopoea processionea) kapcsolódott. A lepke ugyanis nagyon elterjedt Németországban, hernyójának pedig mérgező a szőre: emberi vagy állati bőrrel érintkezve csalánkiütéshez hasonló heves irritációt okoz, belélegezve pedig ennél is komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

ggle6.PNG

Svédországban Avicii és halálának körülményei mellett a legnépszerűbb keresési téma az országos választás volt (programok, érvek valamelyik párt mellett vagy ellen), de például arra is sokan a neten kerestek választ, miért ünneplik Svédországban a Valentin-napot (február 14.) vagy Krisztus mennybemenetelét (május 30., nyolc másik tagállam mellett ez a nap munkaszüneti nap az erősen szekularizált Svédországban).

Mit gondoltok, vajon idén mi lesz a slágertéma Európában?

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3514600132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása