zold_kari.pngA karácsony a bőség és a nagylelkűség időszaka – viszont a gyakorlatban az átlagosnál is nagyobb pazarlással jár. Számítások szerint az ünnepi időszakban körülbelül 30%-kal megugrik egy család szeméttermelése. Éppen ezért érdemes ilyenkor egy kicsit visszafogni magunkat, és az ünnepi hangulatban is gondolni fenntarthatóbb megoldásokra – ebben segítünk most néhány tippel.

Rengeteg szemetet termelünk…

Fogyasztói társadalmakban az emberek többsége rettenetesen pazarlóan bánik az erőforrásokkal és nyersanyagokkal: megszoktuk, hogy használati tárgyainkat – mobileszközeinket, háztartási kisgépeinket, ruháinkat – pár évente lecseréljük. Mindezzel ugyan mozgásban tartjuk a gazdaságot, de a rengeteg korán eldobott holmi szemétként csak a környezetet terheli. Emellett a megvásárolt áruk sokszor a fél világot átutazzák, míg hozzánk elérnek – így egy-egy távoli országban előállított használati tárgy megvásárlásával jelentősen növeljük a környezet terhelését is.

Sokkoló adat, hogy egy átlagos uniós polgár mennyi háztartási szemetet állít elő egymaga évente: jelenleg ez 476 kg, azaz napi 1,3 kilogramm! Magyarországon ez egy kicsit alacsonyabb: naponta „csak” körülbelül egy kilogramm (évente fejenként 377 kg) kommunális szemét megtermeléséért vagyunk felelősek. Ebben a mennyiségben benne van például a mindennapokban kidobott csomagolóanyag, élelmiszer, a kerti hulladék és a települési közintézmények szemete is.

Pazarlóan bánunk az élelmiszerekkel is…

Egy 2016-os uniós felmérés alapján évente körülbelül 88 millió tonna élelmiszerhulladék, azaz fejenként 173 kg (!) keletkezik az EU-ban, ami az előállított élelmiszerek közel 20 százaléka. E veszteséghez hozzájárul a termelői, a kereskedelmi és a feldolgozó szektor, de a háztartások is. Ennek egy része nehezen kikerülhető, de nagy részét elpocsékoljuk: a megromlott ételeket kidobjuk. Ez végtelenül pazarló, ugyanakkor etikailag sem helyes, hiszen mindeközben még az EU-n belül is közel 55 millióan csak körülbelül minden második nap jutnak minőségi élelmiszerhez.

…kiváltképp karácsonykor

Egy felmérés alapján évente nagyjából 50 millió fenyőfát vásárolunk és végül vetünk szemétre Európában. Akár élő fenyőt használunk karácsonyfaként, akár műfenyőt, más okokból, de mindkettő rossz hatással van a környezetre. Szakértők szerint egy-egy műfenyőt több évig kell használni, hogy csökkenjen a negatív hatás. Az utcák és a házak ünnepi díszfényei szintén jelentős környezeti terheléssel járnak: egy francia környezetvédelmi ügynökség felmérése alapján csak Franciaországban plusz 10 000 tonna szén-dioxid kibocsátás köthető a karácsonyi fényekhez. Úgyhogy takarékosabb fények választásával máris tehetünk valamit környezetünkért.

Ötletek egy zöldebb karácsonyhoz

Az alábbiakban néhány fenntartható ötletet gyűjtöttünk össze, amellyel mindenki hozzájárulhat, hogy idén karácsonykor egy kicsit a környezetet is megajándékozza és a lelkét is megnyugtassa az ünnepek alatt.

zold_kari_tippek5-01.png

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr114505368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.12.23. 08:09:51

"mobileszközeinket, háztartási kisgépeinket, ruháinkat – pár évente lecseréljük."

Ebben talán az is belejátszik, hogy pár évente ezek az eszközök tönkremennek, különösen igaz ez a kisgépekre. Talán a gyártóknál kellene kopogtatni ez ügyben.

"Gyökeres karácsonyfa"

Marhaság. Mi a fenét kezdesz utána egy fenyőerdővel ? A fenyőfákat azért termelik, hogy utána eladják. Ünnep után pedig ugyanúgy energiát termelnek velük mint bármilyen normál fatüzeléssel. CO2 szempontjából kb. semleges a folyamat.

"Ajándékot a helyi árusítótól"
Ami aztán utána azonnal megy is a szemétbe. Mert hogy Jóskapista bácsi odahaza leginkább azt tud termelni.

"Környezetbarát csomagolás"
Ja, nyilván a csomagolópapír fogja elpusztítani a Földet, még véletlenül sem az a rakás műanyag amibe a gyártó csomagolja a terméket.

"Ajándékhajsza autó nélkül"
Az autózás a CO2 kibocsájtás úgy 8%-áért felel. Ezzel szemben a zöldek a CO2 kibocsájtás csökkentésére szánt erőforrásaik legalább 90%-át ebbe teszik. Nooormális ?

"Környezetbarát díszkivilágítás"
Én ez ügyben inkább a LED-ek használatára koncentrálnék az izzók helyett. És a hálózatba dugós megoldásokra az elemes vagy akkumlátoros helyett.
süti beállítások módosítása