szencov_1.jpgAz emberi jogok tiszteletben tartása és védelme az EU egyik alapvető értéke, amelynek érvényesülését számos eszközzel védi és támogatja. Ehhez kapcsolódóan az Európai Parlament minden évben kitüntet az emberi jogok védelméért küzdő egy-egy aktivistát, elismerve ezzel erőfeszítéseiket és támogatva ügyüket. Az 1988-ban alapított díjat az elmúlt években olyan személyiségek és szervezetek kapták, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a Riporterek határok nélkül, a 2014-ben Nobel-békedíjjal is kitüntetett pakisztáni lány, Malala Juszufzaj, vagy az idei két Nobel-békedíjas: Denis Mukwege kongói orvos és Nádia Murád, a fegyveres konfliktusokat kísérő szexuális erőszak elleni fellépésükért.

A díj elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságát, a kisebbségek jogainak védelmét, a nemzetközi jog tiszteletben tartását, a demokrácia elmélyítését és a jogállamiság megvalósítását jutalmazza.

 

2018 kitüntetettje: Oleg Szencov

 

Az Európai Parlament döntése alapján 2018-ban a díjat Oleg Szencov ukrán filmrendező kapja, akit 2014. május 10-én a krími Szimferopolban tartóztattak le, és húsz év börtönre ítélték a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával.

 

Szencovot azért ítélték el, mert tiltakozását fejezte ki országa egy részének háborúskodó szomszédja általi törvénytelen és kényszerrel végrehajtott bekebelezése ellen, amely a nemzetközi jog, valamint Oroszország nemzetközi és kétoldalú kötelezettségvállalásainak égbekiáltó megsértése volt. Szencov elítélése a Krím félsziget bekebelezése után az orosz megszálló erők által törvényellenesen letartóztatott és hosszú börtönbüntetésre ítélt mintegy 70 ukrán állampolgár végzetének erőteljes jelképévé vált.

 

Az Európai Parlament 2018. június 14-én fogadott el állásfoglalást Oroszországról és Oleg Szencov ukrán politikai fogoly ügyéről, amelyben felszólította az orosz hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Oleg Szencovot és minden ukrán állampolgárt, akit Oroszországban és a Krím félszigeten illegálisan fogva tartanak.

 

A díjátadót, amelyen Oleg Szencov nem tud személyesen részt venni, december 12-én tartják Strasbourgban.

 

A díj odaítélése

 

A jelöltekre az Európai Parlament egy nagyobb csoportja tehet javaslatot, amelyek közül az emberi jogokhoz kapcsolódó tevékenységű szakbizottságok választják ki a három döntőst. Végül az Elnökök értekezlete dönti el, hogy kinek ítéli oda az 50 000 eurós díjazással is járó elismerést.

Andrej Dmitrijevics Szaharov

szaharov.jpgÉrdekes, hogy díjat arról a Szaharovról nevezték el, akinek nevéhez a hidrogénbomba, az emberiség egyik legpusztítóbb fegyverének feltalálása is kapcsolódik. Érthetőbb a névválasztás azonban, ha tudjuk, hogy ugyanő már a hatvanas évektől kezdődően szót emelt az emberi jogok és a politikai áldozatok védelmében. Szaharov – végzetes találmánya mellett – az oroszok emlékezetében az egyik első ellenzéki személyiségként, polgárjogi aktivistaként él, aki már a szovjet időkben is kiállt az egyetemes értékek mellett, és a rezsim egyik legbátrabb bírálója lett. Megalkuvást nem ismerő életútja vitathatatlanul a változások élesztője volt a Szovjetunióban – többek között ezen erőfeszítéseiért ítélték neki 1975-ben a Nobel-békedíjat. A döntőbizottság szavaival élve „az emberiség lelkiismeretének szóvivője volt”, és sem a súlyos fenyegetések, sem a száműzetés nem tudta megtörni ellenállását.

 

További információ a díjról és a díjazottakról:

Összefoglaló kiadvány a díjról és a kitüntetettekről

Tanulmány a díj hatásáról

Oleg Szencovról az EP oldalán


Oleg Szencov portré forrása: ©Sergei Venyavsky / Getty Images / Európai Parlament

-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9514447318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása