elem1.pngAz EU-ban 2008 óta kötelező a használt akkuk és  elemek begyűjtése, illetve ezek mind nagyobb arányú újrahasznosítása. Az akkumulátorpiac már most is igen jelentős Európában, de hatalmas növekedés előtt áll, az eszközökben található anyagok pedig megfelelő kezelés nélkül hatalmas károkat okozhatnak a környezetben. Magyarország élen jár az eszközök begyűjtésében.

Közös szabályok

Az EU vonatkozó irányelve még 2006-ből származik. A tagállamok ekkor nemcsak bizonyos veszélyesanyag-tartalmú elemek és akkumulátorok betiltásáról döntöttek, de előírták a régi elemek begyűjtésének elvárt arányát és az újrahasznosítás megcélzott arányát is. A tagállamok célja az volt, hogy 2016-ra minden tagállamban az eladott elemek és akkuk legalább 45%-át visszagyűjtsék. A célkitűzést átlagosan majdnem teljesítette a közösség, de a tagállamok csaknem fele továbbra is a kívánt szint alatt maradt a begyűjtéssel.

Az újrafelhasználás

Mivel az elemek és akkuk mindegyike környezetre veszélyes anyagot tartalmaz, ezek begyűjtése és gondos kezelése nagyon fontos feladat. Az uniós előírás szerint a kereskedőknek külön díj felszámolása nélkül vissza kell venniük a lemerült hordozható elemeket és akkukat, a gyártóknak pedig viselniük kell a használt elemek és akkumulátorok begyűjtéséből, kezeléséből és újrafeldolgozásából származó költségeket. Szerencsés egybeesés, hogy az akkuk egy nagy része (pl. az ólomsavasak) olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a legtöbb esetben nagyon drágán állíthatók elő a megfelelő minőségben. Így számos cég jó üzletet is lát az elemek begyűjtésében, hogy azokból visszanyerje és újrahasznosítsa ezeket az értékes anyagokat. Az újrafelhasználási célkitűzés ólomsavas elemeknél és akkuknál 65, nikkel-kadmiumosoknál 75, a többinél 50 százalék.

Magyarországon

Itthon szerencsére nagyon jól kiépült a rendszer, nemcsak az akkumulátorokat, de a háztartásban használt elemeket is rengeteg helyen adhatjuk le szerte az országban. Az ezzel kapcsolatos tudatosságot, szelektív gyűjtésre való ösztönzést számos iskolai verseny támogatja, Magyarország évek óta élen jár az akkuk és elemek visszagyűjtésében. Újrahasznosításban sem állunk rosszul: az ólomsavas akkuk több mint 95%-ban újrahasznosítjuk, a nikkel-kadmium akkuk több mint 75%-át, míg az egyéb akkuk újrahasznosításában is 95% felett állunk.

elem.jpg

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4314428660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása