cyber_c.pngMit tehetünk azért, hogy online jelenlétünk során elkerüljük a fenyegetéseket, vagy megfelelően tudjuk kezelni azokat? Az EU minden év októberében a kiberbiztonsági hónap keretében számos eseményt támogat, amelyek az online biztonság fontosságára hívják fel a figyelmet. Október ugyan véget ért, de az éberség nem: a mindennapokban is fontos, hogy (fel)ismerjük a veszélyeket, és aktívan tegyünk biztonságunkért.

Sok lehetőség – sok fenyegetés

Életünket egyre inkább átszövik az online elérhető szolgáltatások és az internet újabb generációi (legújabban a 4G után lassan az 5G) által nyújtott lehetőségek – ezzel egy időben fenyegetettségünk is nő. Ezt tetézi, hogy a változás egyre gyorsabb, és egyre rövidebb időnk van beletanulni az újabb online eszközök használatába. Fenyegetésből pedig van bőven: 2016-ban például naponta több mint 4000 zsarolóprogram-támadás történt, 2017-ben pedig az európai vállalatok közel 80%-a tapasztalt legalább egy kiberbiztonsági incidenst. Az egyes tagállamokban az elkövetett bűncselekmények 50%-a már a kiberbűnözéshez köthető. A 2017. májusi WannaCry támadás több mint 150 országot és világszerte, több mint 230 000 rendszert érintett, köztük az internethez kapcsolódó olyan alapvető szolgáltatásokat is, mint az egészségügy.

Erősebb együttműködés kiberbiztonság terén

Az EU és az Európai Bizottság éppen ezért igyekszik erősíteni a tagállamok közötti együttműködést ezen a téren, és közös eszközöket is kezdeményez. A kiberbiztonság kiépítését célzó tavalyi intézkedéscsomag után idén a Bizottság arra tett javaslatot, hogy az EU egyesítse a rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat és szakértelmet. Jelenleg az EU-ban több mint 660 kiberbiztonsági kompetenciaközpont működik, a szaktudás tehát megvan. De az EU szeretné, ha mindezeket jóval hatékonyabban – közös források használatával és központilag támogatott aktivitásokkal – osztanák meg egymással a tagállamok, hiszen a kiberfenyegetések sem ismernek országhatárokat.

A maga biztonságáért mindenki maga (is) felelős

Az online térben fenyegető veszélyek kikerülése vagy megfelelő kezelése érdekében mindenkinek van felelőssége. Fontos, hogy felismerjük, elkerüljük vagy kezeljük ezeket a kihívásokat, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk az interneten. Mindezekről gyűjtött össze és mutatott be számos jó példát a kiberbiztonsági hét. Ilyen volt például az Internetkonferencia, ahol a gyerekekre és a fiatalokra leselkedő veszélyekről volt szó – a teljes konferencia anyaga (előadásokkal és hasznos tippekkel) megtekinthető ezen az oldalon.

A kiberbiztonsági hét hazai koordinátora, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is számos hasznos anyagot gyűjtött össze a témában. IT biztonsági oldalukon minden online fenyegetésről részletes ismertetőt és kezelési tippeket találunk a zsarolóvírusoktól az adathalászaton át a Botnetig; kiadványaik pedig nagyon rövid, de hasznos tájékoztatást nyújtanak e téren.

Szintén nagyon hasznos az ORFK Bűnmegelőzési Osztály kiberbiztonsági oldala, a Internet tudatosan - online is biztonságban, ahol a legfontosabb biztonsági kihívásokhoz rövid infografikákat készítettek az EUROPOL-lal együttműködve:



Kvíz – játékosan az online biztonságról

A mi legnagyobb kedvencünk továbbra is a kiberhónap kvízjátéka, ahol magyar nyelven, két témakörben (személyes adatok védelme és általános internetes biztonság) és két nehézségi szinten teszteltetitek, mennyit tudtok az online biztonságról, és jól kezelitek-e a fenyegetéseket. A 10-10 kérdéses rövid feleletválasztós kvízben kiderül, mennyit tudtok az adathalászatról, hackerekről, megfelelő jelszavakról, vírusölő programok és elavult szoftverek használatáról, malware-ekről, okostelefonos alkalmazásokról, trójai vírusokról, botnetről… Rossz válasz esetén rövid magyarázatot és hátteret, tanácsokat is kaptok a kérdéses témában. Teszteljétek, mit tudtok, és legyetek résen!

cyber_v.png

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5214373863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása