tet1.pngNemrégiben számos cikk jelent meg róla, hogy Brüsszel a tetoválások piacát is szabályozni szeretné. A hírre sokan felhördültek: az uborkák görbülete után azt is meg akarja szabni Brüsszel, mit és hogyan tetováltathat magára valaki az EU-ban? A válasz igen és nem: abba természetesen nem szól bele az EU, hogy mit; de abba valószínűleg hamarosan igen, hogy milyen anyagokkal tetováltathatunk. Jelenleg ugyanis – miután ilyen szempontból nincsenek egységes szabályok – a tetoválószalonokban használt festékek számos egészségre ártalmas anyagot is tartalmazhatnak.


Egyre színesebb a bőrünk

Egy nemrégiben készült, uniós szintű felmérés becslése alapján jelenleg az EU lakosságának 12 százaléka már visel valamilyen tetoválást. Bár a becslés ránézésre elég pontatlan – a Magyarországról érkezett kérdőív eredményei alapján pl. átlagban itthon minden második embernek van tetoválása, amely biztosan túlzó –, de a trend világos, mindenképp jelentős a növekedés az ezredforduló körül mért 5 százalékhoz képest. (Elég csak például a mai népszerű európai focistákat összehasonlítani a 2000-es évek labdarúgóival – a divattrendek általában elég jól lekövethetők a legmenőbb focisták külsején. A zenei és divat szcéna népszerű képviselőiről nem is beszélve.)

tet2.png

Méreg a bőr alá?

Míg a kozmetikai termékek összetétele – épp potenciális egészségkárosító hatása miatt – szigorúan szabályozott az EU-ban, addig a szalonok festékanyagaira ilyen előírások nem vonatkoznak. Jelenleg megtörténhet, hogy egy tetoválószalonban használt – egyébként nagyon ragyogó és hosszan tartó színt adó – festék a szervezetbe kerülve gyulladást, allergiás reakciót, rosszabb esetben akár genetikai mutációt, reprodukciót károsító hatást vagy rákot okoz.


tet3.png

Szabályok – másról és másképp

A tetováló festékekre természetesen számos általánosabb uniós szabály vonatkozik. A termékbiztonsági irányelv alapján a gyártók biztonságos termékeket kötelesek forgalomba hozni, az osztályozásról, címkézésről és csomagolásról szóló rendelet (CLP) azt szabályozza, hogyan szükséges címkézni azokat a termékeket, amelyek az osztályozási határértéket meghaladó mértékben tartalmaznak bizonyos anyagokat. A REACH pedig a bizonyos vegyipari termékekre vonatkozó regisztrálási és kapcsolódó információszolgáltatási követelményeket tartalmazza. Kifejezett uniós jogszabály a tetováló festékek összetételéről nem létezik, a tagállamok teljesen különböző módon kezelik a kérdést. Jelenleg hét tagállam az Európa Tanács biztonságos tetoválás és sminktetoválás követelményeiről és kritériumairól szóló állásfoglalása alapján saját jogszabályt fogadott el a kérdésben.

tet4.png

Az EU vizsgál, dönt – és vélhetően szabályoz

Egyre több a tetoválás, de a tetoválóanyagok összetételéről és azok pontos élettani hatásairól még keveset tudunk. Az Európai Bizottság éppen ezért kérte fel az ECHA-t, az Európai Unió Vegyianyag-ügynökségét, hogy vizsgálja ki a tetováló festékekben lévő anyagok emberi egészségre gyakorolt kockázatát, és vizsgálja meg, szükség van-e a felhasználásuk uniós korlátozására. A végül 500 oldalas jelentés tavaly év végére készült el, ebben az ECHA négyezer féle anyagot sorol fel, amelyek korlátozására szükség lenne. A jelentés a tervek szerint decemberben a Bizottság elé kerül, amely majd dönt arról, hogyan szabályozza a kérdést (vélhetően a REACH irányelvet módosítanák majd ennek megfelelően).

Igen, ez egy újabb uniós szabályozás lehet, de az egészségünk érdekében: ez biztosíthatja a jövőben, hogy aki tetoválás mellett dönt, ezzel ne mérgezze a szervezetét.

tet5.png

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8114371575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása