oik1.jpgAz egyik legnagyobb közhely, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Még ha ez szó szerint nem is teljesen igaz, az kétségtelen, hogy minden egyes megtanult nyelvvel jobban kinyílik számunkra a világ, könnyebben megismerhetünk más kultúrákat és embereket. Emellett a használható idegennyelv-tudás ma már a legtöbb munkahelyen nem előny, hanem elvárás, a diplomához szintén kötelező, a külföldi egyetemi tanulmányok és munkavállalás alapfeltétele.


Sokféle motivációnk lehet tehát ahhoz, hogy nyelvet tanuljunk, és azt használható szintre fejlesszük. Ehhez hihetetlen sok lehetőséget nyújt a modern technika: számtalan applikáció segíti az elkötelezett nyelvtanulót arra, hogy még a párperces villamosozás közben is új szavakat, kifejezéseket tanuljon; csetprogramok és videóhívások segítségével ingyen gyakorolhatjuk a nyelvet a külföldi ismerőseinkkel, barátainkkal. Emellett azonban nem elhanyagolható a hagyományosabb tanulást és nyelvi tájékozódást elősegítő könyvtárak jelentősége sem. Hiszen itt egy helyen találhatjuk a különféle nyelvekhez kapcsolódó tankönyveket, szakkönyveket, napilapokat, folyóiratokat, szépirodalmat, zenei és egyéb hanganyagokat, valamint sok más szolgáltatást is igénybe vehetünk.

A legfontosabb ilyen intézmény Magyarországon a Budapest belvárosában található Országos Idegennyelvű Könyvtár. Az OIK több mint 150 nyelv nyomtatott vagy elektronikus dokumentumait tárolja, segítve a nyelvtanulókat, kutatókat, az idegen nyelvek, kultúrák és kisebbségek iránt érdeklődőket. A gyűjteményben az is talál megfelelő anyagot, aki különlegesebb nyelvekbe szeretné beleásni magát: a könyvtár hatalmas kínálatában található például külön kínai sarok, eszperantó gyűjtemény, de az izlandi és az ír nyelv gyakorlására is van mód. A különböző nemzetközi katalógusok és adatbázisok akár otthonról is elérhetők online.

oik2.jpg

Az 1956-ban alapított, 1989 óta mai nevét viselő könyvtár – és egyben tudományos kutatóhely – gyűjteménye a nyelvi tankönyveken és nyelvtanulást szolgáló digitális tartalmakon kívül elsősorban idegen nyelvű folyóiratokból, klasszikus és kortárs szépirodalomból (eredeti nyelven és esetenként magyar fordításban), nyelv- és irodalomtudományi anyagokból, zeneművészeti, zenetudományi művekből áll. Emellett az OIK gyűjti a magyarországi 13 kisebbséggel és a határon túli magyarsággal kapcsolatos szak- és szépirodalmi műveket,fordításokat is.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban külön nyelvstúdiót is kialakítottak, ahol több mint 80 nyelvhez találhatunk hagyományos és elektronikus oktatási segédanyagokat. És mindezt elérhető áron kínálja az OIK: a maximum 3500 forintos éves olvasójegy ára fejében korlátlanul látogathatjuk az intézményt, a beiratkozáshoz elég magunkkal vinni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és ha van, a diákigazolványt.

Aki érdeklődik az idegen nyelvek és kultúrák iránt, erősíteni szeretné a nyelvtudását, szívesen gyakorolna külföldi szépirodalmi művek vagy aktuális folyóiratok olvasásával, és mindezt egy műemlék épületben tenné, mindenképp javasoljuk, hogy látogasson el az OIK-ba. A könyvtár aktuális programjaiért pedig kattintson a könyvtár aktív és gazdag tartalommal bíró Facebook-oldalára és blogjára, nem fogja megbánni!

A képek forrása: Országos Idegennyelvű Könyvtár Facebook-oldala


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5714313625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása