fr_mobil.jpgA francia törvényhozás nemrégiben elfogadta azt a jogszabályt, amelynek értelmében a most kezdődő iskolaévben központilag tovább szigorítják az iskolai mobilozásra vonatkozó szabályokat. Általános iskolától középiskoláig (écoles maternellesécoles élémentaires collèges) tilos lesz használni a mobiltelefonokat, tableteket és okosórákat. Franciaországban eddig is szigorú szabályok vonatkoztak a tanórai mobilozásra, de a most kezdődő tanévtől a diákok alapesetben az udvaron sem vehetik elő a készülékeiket. A kérdés nagyon megosztja a francia és az európai közvéleményt is: az okoseszközök kikerülhetetlenek, nagyon sok lehetőséget rejtenek, ugyanakkor egyre több felmérés hívja fel a figyelmet a fiatalok mobilfüggőségének káros hatásaira.


Érvek az iskolai okostelefonhasználat mellett…

Felmérések alapján a 14-16 éves európai fiatalok szinte mindegyikének van mobiltelefonja (Franciaországban 10-ből legalább kilencnek, Magyarországon 93-100% az arány), és a többségük – ha nem tiltják – azt használja is az iskolában. Manapság életünket teljesen átszövik az okostelefonok és az internet által nyújtott hasznos alkalmazások és megoldások.. A fiatalok a legnagyobb természetességgel használják okostelefonjaikat, és ez minden bizonnyal későbbi életük során sem fog változni, éppen ezért nem érdemes teljesen eltiltani őket tőle vagy kitiltani az iskolákból. Sokkal inkább ezek tudatos és felelős használatát kellene megtanítani – érvelnek az iskolai mobiltelefonhasználat támogatói. Van, aki szerint a teljes tiltás 1950-es éveket idéző megoldás egy XXI. századi problémára”. Az online eszközök segítségével a fiatalok kutathatnak, létrehozhatnak vagy rögzíthetnek számos dolgot a tanulásukhoz kapcsolódóan, amelyet egyből megoszthatnak, vagy online megbeszélhetnek másokkal.

Emellett a mai Z generáció (1995 után születettek) saját természetes közege az okostelefonok világa, amelybe már digitális bennszülöttként belenőttek. Attól elszakítani vagy eltiltani őket csak olaj a tűzre sokak szerint – emiatt annál jobban vágynak rá, hogy használhassák, és megtalálják a módját, hogy kijátsszák a tiltást.

fr_mobil2.png

Több korábbi vendégünk is hangsúlyozta ennek fontosságát: Koren Balázs középiskolai matematikatanár szerint ahol tiltják a mobiltelefonokat, ott „a mai fiatalok nagyjából harminc évet utaznak vissza az időben minden alkalommal, amikor belépnek az iskola kapuján”. Holott kézenfekvő, hogy ezeket inkább érdemes lenne okosan beépíteni a tanításba és az önképzésbe. Hiszen egy modern okostelefon egyben óra, iránytű, kamera, számológép, böngésző, e-mailező, GPS, sebességmérő, térkép és játék – a legtöbben mégsem tudják megfelelően kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Jelenleg csak néhány iskolában, kísérleti jelleggel vetnek be okostelefonos alkalmazásokat az oktatásban, pedig az ilyen szempontból használható appok száma óriási. Ugyanezen az állásponton volt másik vendégünk, Prievara Tibor is, aki Tanárblog nevű oldalán hasznos, XXI. századi oktatáshoz hasznos, ilyen jellegű anyagokat is gyűjt és mutat be, de Balatoni József, „Jocó bácsi” is az alternatív módszerek használatának fontosságát hangsúlyozta.

Progresszív szakértők szerint például olyan feladatokat kellene adni a diákoknak, amelyeket a felnőttkorban is használandó technológiák segítségével kell megoldaniuk. A magolás és könyv alapú tanítás helyett projektekben gondolkozni, megtanítani a diákoknak az internetes keresők, wikik, szótárak helyes és hatékony kezelését, a tartalom-előállító appok használatát.

fr_mobil3.jpg

Érvek az iskolai mobilozás ellen

A digitális világba beleszülető mai fiatalok nagyon intenzíven használják a telefonjaikat üzenetek küldésére (pl. Messengeren, Snapchaten vagy egyéb kommunikációs appokon keresztül). Ez sok esetben már a személyes, sokkal komplexebb kommunikációt váltja ki. A gyerekek akkor is mobilon keresztül érintkeznek, amikor egymás mellett ülnek és beszélgethetnének. Az iskolák folyósóin gyakran elvesznek a mobiltelefonjaikban, ahelyett hogy egymással játszanának vagy beszélgetnének. Így szocializációs kompetenciáik, kommunikációs képességeik beszűkülnek.

Egy-egy üzenet vagy a közösségi médiában kapott pozitív reakció dopamint termel a szervezetben, ami növeli a mobilfüggőséget. A népszerűség érdekében a közösségi médiában pedig alternatív személyiséget mutathatnak magukról, ami szintén károsan hathat a fejlődésükre. Az okostelefonokat vizsgáknál akár csalásra is felhasználhatják, a mobilfüggő fiatalok figyelmét folyamatosan eltereli a készülékük (még ha nincs is rajta épp aktivitás). Kutatások alapján a túlzott mobilhasználat káros hatással lehet az agyműködésre, és pszichológiai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a sok mobilhasználat összefüggésbe hozható szorongással, depresszióval, önbecsülési problémákkal is, emellett megnehezíti az ismeretlen feldolgozását is. Kutatások támasztják alá, hogy a túlzott mobilhasználat negatív hatással bír az iskolai teljesítményre is.

Egy 2015-ös LSE tanulmány bizonyította, hogy ahol betiltották a mobiltelefonokat, ott javult a diákok vizsgákon nyújtott teljesítménye, főleg a rosszabbul teljesítő vagy rosszabb anyagi helyzetű diákoké, így a telefonok betiltása jó eszköznek tűnik az oktatásbeli egyenlőtlenségek kiküszöbölésében.

(Grafika nagy méretben itt.)

fr_mobil4.png

Vita mindenhol

Az okoseszközök iskolai használata a legtöbb országban intenzív és folyamatos vita tárgya. Az országok többségében nincs központilag szabályozva a kérdés, az egyes oktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mennyire és hogyan engedélyezik ezek használatát. A legtöbb intézményben létezik valamilyen korlátozás a mobilhasználatra – így van ez az Egyesült Királyságban, de Magyarországon is. Van megengedőbb hozzáállás, de olyan is, amelyet most Franciaországban terveznek bevezetni.

Ti mit gondoltok erről? Kitiltanátok a mobilokat az iskolából?


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6514231877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása