baba1_1.jpgRégebben a csecsemők túlélésének egyik legfontosabb biztosítéka volt, mára az egyenlőség egyik legfontosabb szimbóluma. Az állam praktikus ajándéka, amit senki nem vált pénzre. A kismamák évről évre izgatottan várják, hogy mit rejt az aktuális évi összeállítás: bemutatjuk a finn babadobozt és babakelengyét.

 

A magas csecsemőhalálozás ellen

Nyolcvan éve, 1938 óta tart a szokás Finnországban, hogy az újdonsült szülők egy nagy dobozt kapnak, benne rengeteg hasznos holmival az újszülött gondozásához, öltöztetéséhez. A doboz épp akkora, hogy a csomag alján lévő kis matracnak köszönhetően a baba ágyaként is lehet használni közvetlenül a születés után. Bevezetésekor a dobozt még célzottan a kevésbé tehetős anyukák kaphatták meg, majd 1949-től a rendszert kiterjesztették a teljes finn lakosságra. Azóta minden kismama megkaphatja, aki megjelenik terhesgondozáson az előírt időben.

Az első dobozok idejében még nagyon magas volt Finnországban a csecsemőhalálozás (ezerből 65 csecsemő meghalt a születést követő pár napban), de ez az arány a babadobozok bevezetése után drasztikusan visszaesett. Mára Finnországban a világon az egyik legalacsonyabb a gyerekhalandóság. A kismamák a doboz miatt jobban eljártak terhesgondozásra és vizsgálatokra, és a dobozban megfelelő (jó meleg) ruházatot és eszközöket kaptak kisbabájuk neveléséhez. Érdekesség, hogy a csomag helyett a kismamák egy egyszeri, 170 eurós támogatást is választhatnák – de ezzel első babánál szinte senki nem él.

Praktikus és cuki

Minden benne van, amire egy kezdő anyukának szüksége lehet az első hónapokban a baba gondozásához: rugdalózók, meleg ruhák, körömolló, fürdőhőmérő, törlőkendő, sapka, harisnya, mesekönyv… Nemcsak anyagilag segítség ez a friss szülőknek, de időt is rengeteget spórolhatnak vele, nem kell utánanézniük és -járniuk a legjobb holmiknak, megkapják egyben, a kezdőszülő-szettben. Eleinte még textilt is tettek a csomagba, hogy az anyukák maguk varrhassanak ruhát a kicsiknek, később ezeket már kész pamutruhákra cserélték. A finn társadalombiztosítási intézet, a Kela évről évre változtatja a csomag tartalmát, a kismamák pedig mindig izgatottan várják, hogy az új évben épp milyen újdonságot tartalmaz és milyen „babadivatot” követ az összeállítás. 2017-ben sok az örökzöld csíkos minta, de baglyok, zsiráfok, majmok és őzikék is megjelennek az egyébként uniszex ruhákon.

2017-ben 53 darabos készlet került a dobozba: vastag és vékony kezeslábas, rugdalózók háromféle méretben, kapucnis rugdalózó, alsóruházat, sapkák, zoknik, harisnya, hálózsák, ágynemű, fürdőlepedő, mosható pelenka és babaápolási kellékek, lázmérő, vízhőmérő – de még tisztasági betét és óvszer is része a csomagnak. A dobozban van plüsskutya és a baba első mesekönyve is finn vagy svéd nyelven, a számi nyelvű változat pedig pdf-formátumban letölthető. (Forrás: Finnorszag-unkari.hu)


A dobozok mára az északi országokban oly fontos egyenlőség egyik szimbólumává is váltak: mutatják, hogy Finnországban minden gyerek ugyanonnan kezd, egy papírdobozból indul neki az életnek. :-)

A példa ragadós

A finn babadobozok híre bejárta az egész világot, és a világ legkülönbözőbb pontjain vezettek be hasonló támogatást. Délkelet-Ázsiában, India egy kórházában fut a Barakat Bundle nevű projekt, amely a helyi édesanyákat támogatja (ott nem a vastag kapucnis rugdalózó, hanem a szúnyogháló a doboz szériatartozéka). Az Egyesült Államokban, New Jersey államban épp idén vezették be finn mintára ezeket a csomagokat, Skóciában tavaly óta a finnhez teljesen hasonló dobozt kapnak a várandós kismamák (bár ott nem lehet készpénzt igényelni a doboz helyett). Ezek mellett lokális szinten számos városban találkozhatunk hasonlóval Európa-szerte. Többen az üzletet is meglátták benne: három finn apuka cége a tengerentúlra is értékesít hasonló babadobozokat, de például Észtországban is működik a fizetős modell.

Mi örülnénk, ha Magyarországon is bevezetnének valami hasonlót az eredeti, államilag támogatott finn mintához. Ti mit gondoltok? :-)


Képek forrása: Kela.fi

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9413737290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása