A múlt héten a vén diákok elballagtak tovább-tovább, mostanra üresek az iskolapadok – a középiskolákba is már csak a végzősök járnak be egy-egy extra adag stresszért és a reggeli budapesti autós közlekedés is lassan elviselhetővé válik. Pénteken véget ért a 2013/14-es tanév, mostantól egészen szeptember elsejéig az iskola felé se kell nézniük a magyar diákoknak – nekik eljött a szórakozás, nyaralás és a nyári táborok időszaka.

Június 13-a azonban nem minden tagállamban jelentett fordulópontot: mivel az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, minden tagállam maga dönt a számára kedvezőnek ítélt oktatási struktúráról, legyen szó akár a tanórák, a tanítási hét vagy a tanévközi szünetek elosztásáról vagy hosszúságáról. Így a nyári pihenés más-más időpontokban kezdődik Európa (és néhol régió)-szerte, és eltérő a szünetek hossza is. (Ezen különbözőségekről már írtunk korábban is.)

Az alábbi infografikán (kattintásra megnő) összefoglaltuk, hogy az egyes tagállamokban milyen hosszú nyári vakációnak örülhetnek a diákok – látszik, hogy van, ahol már több mint két hete lustálkodhatnak a diákok, és van, ahol még közel másfél hónapot koptatják a padokat és a tanerő idegeit. A rendszer nyilvánvalóan függ az országok hagyományaitól, az éghajlati viszonyoktól és sok egyéb (helyi) tényezőtől.
EU_vakacio_infografika.jpg

Ti mit támogattok? Mi a jobb: a sok kisebb szünet, vagy egy monstre nyári lazulás? Máltai vagy észt, német vagy brit kisiskolások lennétek szívesebben? :-)

 

3 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr566361831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2014.06.20. 11:22:11

júli 10 - aug 20 (kb 6 hét) bőven elég lenne nyáron, vagyis a német az ideális.
Ami ennél több, azt a tanárok sírják ki, féltvén a hosszú szabijukat.

emiljuzso 2014.06.21. 05:05:42

@efi: Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a magyar iskolákban nincs légkondi, meleg viszont van, néha már június elején is csak pihegnek a gyerekek.

efi 2014.06.21. 18:01:11

@emiljuzso:
Felhívnám a figyelmedet, hogy a strandon, meg otthon nem pihegnek, pedig ott is meleg van, továbbá aug 20 után egyáltalán nincs 35 fok, meg egyébként sem kívánságműsor. Tudjuk be ezt csak szépen az iskolaundornak, ami természetszerűleg növekszik, ha kint süt a nap. Legközelebb majd május végén vagy szeptember közepén is hazazavarnak mindenkit, ha véletlenül 34 foknak méltóztatik lenni?
Továbbá napi 7-8 órák vannak - inkább ettől pihegnek - holott 5 héttel hosszabb tanidő esetén ez levihető lenne 5-6-ra.
süti beállítások módosítása