Ez a hónap nálunk az ünneplésről szól. Májusban lesz az Európa-nap, amelyre egész napos fesztivállal készülünk az Erzsébet téren, egy tíz kilométeres futóversennyel pedig Magyarország uniós tagságának első tíz évét ünnepeljük. Emellett megemlékezünk a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójáról is, ebben pedig a legnevesebb hazai slammerek lesznek segítségünkre. Komolyabb programmal is várunk benneteket: a European Thinkers sorozatunkban korunk egyik legnagyobb gondolkodóját, Jürgen Habermas szociológus-filozófust látjuk vendégül. Május 25-én, vasárnap kerül sor az Európai Parlament új képviselőinek megválasztására is – ezzel kapcsolatban igyekszünk minden hasznos információval ellátni benneteket.

 

en5.jpgMagyarország uniós csatlakozásának jubileumi évfordulójának apropóján május 11-én rendhagyó futóversenyre várunk benneteket – tíz kilométert (vagy váltóban ötöt) kell lefutni, az út pedig Budapest legszebb, nemrégibenuniós támogatással megújult részein vezet át. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, minden fontos információt (útvonalat, regisztrációs információkat) megtaláltok ezen az oldalon.

 

A futóversenyt teljesítők mind emlékérmet kapnak, amelyet már az Európa-napi fesztiválon vehetnek át az Erzsébet téren. Itt (szintén 11-én, vasárnap) egész nap koncertekkel, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, információs és játékos standokkal várjuk a nagyobbakat; a kicsik pedig programok egész során vehetnek részt a bábelőadástól a kreatív játszóházon és ékszerkészítésen keresztül az arcfestésig vagy az ugrálóvárig. Zenei szempontból a pop, a jazz, a városi népzene, az alternatív rock vagy a slam poetry rajongói is találnak majd kedvükre valót. Fellép többek között a Magashegyi Underground, az Ef Zámbó Happy Dead Band és neves európai jazz-zenészek az EU Jazz Express keretében. A napot a 30Y koncertje zárja, Menyhárt Jenő vendégfellépésével. ,

 

akk.jpgMájus 23-án hosszabb távra tekintünk vissza: programunkon a berlini fal és a vasfüggöny leomlására, az újra egyesült Európához vezető változásokra emlékezünk egy kis slam poetry keretében. A téma kapcsán versenyt szervezünk tehetséges slammereknek azzal a céllal, hogy a műfaj képviselői és amatőrök mutassák be az elmúlt 25 évet, hogyan jutottunk el 1989 eseményeitől máig.

 

ep.jpgMájus 25-én nálunk nem lesz program, de mindenkinek ajánlunk egyet, amely talán nem olyan szellemes, mint egy jó slam, de mindenképpen fontos: ekkor kerül sor hazánkban az európai parlamenti választásokra, ahol eldől, hazánkat melyik 21 politikust képviseli az EP-ben a következő öt évben. Ez az egyetlen olyan uniós intézmény, amelynek megválasztásába közvetlen beleszólása van az állampolgároknak is, ezért fontos, hogy mindenki éljen európai uniós jogával és adja le voksát 25-én.

 

A hónap végén rendhagyó Egy csésze Európa estre várunk benneteket; az évfordulókhoz kapcsolódóan úti célunk kivételesen egész Európa. A főszereplők pedig a gyerekek lesznek, ők mesélnek majd arról, mit tudnak Európáról, szerintük miben különböznek az egyes országok lakói, hogyan látják a jövőt és milyen Európát szeretnének. Az évforduló alkalmából az est desszertje Európa-torta lesz. Az est háziasszonya Szederkényi Olga újságíró, a programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az euinfo@eu.hu e-mail címen lehet, május 13-tól.

 

jh.pngA hónap utolsó programján, 30-án igazi nagyágyú, a világszerte ismert és elismert szociológus és filozófus Jürgen Habermas lesz a vendégünk a European Thinkers című sorozat keretében. Kevés gondolkodó hatott oly mértékben a társadalomról alkotott képünkre, mint ő, akit egy kötetlenebb beszélgetés keretében többek között európaiságról, demokráciáról, az EU és Magyarország helyzetéről kérdezünk. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az euthinkers@eu.hu címen, regisztrálni május 20-ig lehet. A beszélgetés nyelve német, német-magyar szinkrontolmácsolással. (Ha nem tudnátok eljönni 30-án, Jürgen Habermas egy nappal korábban, május 29-én az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tart előadást „Európa, Magyarország és egy nemzetek feletti demokrácia projektje” címmel.)

 

Az Európa Pont minden májusi programjának részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr256134971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aser 2014.06.05. 08:05:15

Európa Pont.
1024 Budapest, II. kerület, Lövőház utca 35., A Millenárison!
Web: www.europapont.blog.hu
Telefon:(1) 209 9700
süti beállítások módosítása