Az Európa központjaként emlegetett Belgium ironikus módon talán az öreg kontinens egyik legmegosztottabb országa. Az északi részen élő flamandok és a déli vallonok közt feszülő ellentét számtalan viccet és karikatúrát ihletett már (elég csak a klasszikusra gondolni: "hová álljanak a belgák?"). Négy barát most azonban egy új weboldal segítségével igyekszik rámutatni: a kulturális és nyelvi különbségek ellenére szinte bárki találhat azonos érdeklődésű honfitársat a "másik" oldalon is.

Belgiumban jelentős feszültségeket okoz az ország megosztottsága. A március 2-án indult Alterbelgo.be oldal készítői éppen ezen szeretnének változtatni. A névből nem nehéz kitalálni, hogy mire szolgál: éljen bár valaki a Flandriában, vagy Vallóniában, néhány pillanat alatt megtalálhatja alteregóját az ország ellenkező sarkában. Ehhez csupán annyit kell tenni a bejelentkezést követően, hogy beállítja személyes preferenciáit: melyek azok a dolgok, amiket szeret és amelyeket ki nem állhat (legyen szó zenéről, gasztronómiáról, vagy például tévésorozatokról). A rendszer ezután pillanatok alatt összekapcsolja "alterbelgójával", vagyis az ország ellenkező részén élő, hasonló ízlésvilágú felhasználóval, akivel utána kapcsolatba léphet az oldalon, vagy a Facebookon keresztül. Sőt, a közösségi oldalnak köszönhetően még absztraktabb szimpátiájú ismeretlenekre is bukkanhatnak az érdeklődők.



Az oldal mögött egy négy fős baráti társaság (két franciaajkú és két flamand) áll. A négy fiatalember meggyőződése: "ha meg akarjuk érteni egymást, először újra meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk egymást." Az oldal alapelve szerint a politikát leszámítva, bármilyen témát szívesen látnak, a lényeg, hogy javuljon a kommunikáció a flamandul, illetve franciául beszélő belga állampolgárok között.

"Az oldal alapötlete annak felismerésén alapul, hogy nincs az országban sem olyan párt,s em olyan sajtótermék, amely egyaránt szólna a flamandokhoz és a vallonokhoz" - nyilatkozta a belga Le Soirnak Thomas Danthine, az alapítók egyike. "Egyszerűen szinte egyetlen olyan fórum sincs, ahol összekapcsolódhatnánk egymással. Ha lesz 20 000 felhasználónk, már boldogok leszünk. De nem szeretnénk ennyinél megállni, a jövőben tovább fejlesztjük majd a rendszert és reméljük, hogy olyan hálózat jöhet létre, amely egyszerre jövedelmező és konstruktív a társadalmunk számára."

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr302757717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása