eletmodvaltas-cover-ep-v2_1.jpg

Edd meg ami a tányérodon van! Nem dobunk ki ételt! Túletted magad? Semmi gond, itt az új emésztést segítő gyógyszer és az alakformáló ruha! Könnyen el lehet veszni a rengeteg különböző tanács között, és nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt a mindennapokban. Az Európa Pontban Steiner Kristóf vegán aktivista és Szabó Adrienn klinikai dietetikus fedte fel az egészséges életmód titkait – a beszélgetés a posztban visszanézhető és meghallgatható. Azt is megtudhatjuk, pontosan hol, mikor és minek hatására lett vegán Steiner Kristóf.

 

A vegetáriánus és vegán életmódról már sokan hallottunk, de vajon melyek az aktuális és új étrendek? Hogyan érdemes felépíteni a diétánkat, hogy egészségesek maradjunk?

 

Csak fokozatosan

A fokozatosság elengedhetetlen az egészséges életmódra átálláshoz, és ez nem csak az étkezésre, hanem az egészséges élet minden elemére igaz. Az úgynevezett kék zónában élő emberek – ahol a világon a legmagasabb a várható életkor – nem csak étrendjük, hanem teljes életvitelük miatt érik meg a rendkívül magas kort, ráadásul egészségesen.

A sikeres életmódváltás nem horizontálisan (mennyiségileg), hanem vertikálisan (minőségileg) történik – azaz nem elég a felszínen változtatni, alaposan el kell mélyedni az új szokásokban és értékekben. Az átalakulás rugalmas folyamat, amely fejlődést és tanulást igényel – még két vendégünktől is, akik pedig professzionálisan, szakmaként foglalkoznak a témával. 

sk_kepernyokep_2024-06-03_204742.png


Steiner Kristóf
egy pillanathoz köti vegánságának kezdetét. Márton-napon libacombot rendelt egy étteremben. Vele volt Özge nevű kínai meztelen kutyája is, aki éppen egy mérgezés után komoly kórházi kezelésen volt túl. Amikor a pincér lerakta a tányért, a liba és a kutya combja párhuzamosan egymás mellé került. Kristófot megütötte a felismerés: az egyik állatot mindenáron életben akarja tartani, a másikat pedig megrendeli, és még fizet is azért, hogy megsüssék…

Szabó Adrienn felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentős különbség van a fogyás és az életmódváltás között. Az egészség nem egyenlő a soványsággal – ez csak a mai társadalom kollektív gondolkodásában elterjedt tévhit. (A túlsúly ugyanakkor  jelentős mértékben hozzájárul számos krónikus betegség kialakulásához – korábbi infografikánkon megnézhetitek, hogy állnak az elhízottsággal az EU országaiban.) Az elérhetetlen szépségideál és az étkezésünk fölötti állandó kontroll szintén ilyen téves értékeket közvetít felénk. Kristóf szerint sokszor pótszer a fogyás, sokan párhuzamot vonnak a boldogság és a vékonyság közé. Persze aki nem érzi jól magát a bőrében, és azért fogy, hogy visszakapjon az energiaszintjéből, az helyesen teszi, de nem egészséges a „nullás méret kultúra” elvárásának megfelelni.

 

sza_kepernyokep_2024-06-03_204951.png 

Mindenki túleszik néha, a súlyunk nem állandó, a testünk arra van, hogy élvezzük az életet. A túlkapások időnként beleférnek – például nyaralások alatt –, ezek az alkalmi kilengések az életmódba építhetők anélkül, hogy hosszú távon káros hatásuk lenne – fűzte hozzá Kristóf. A jelentősebb súlyingadozások azonban problémát jelezhetnek. Ezek a radikális változások lelkileg is megterhelőek, így érdemes figyelmet fordítani a kiváltó okokra. Az életkor változásával újabb és újabb kihívásokkal nézünk szembe, azonban fontos, hogy ne az étellel próbáljuk érzelmeinket elnyomni.

Számba kell venni a fiziológiai változásokat is: az anyagcsere lassulása az idő előrehaladtával különös figyelmet igényel a táplálkozásban és a mozgásban. A cél, hogy az élet különböző szakaszaiban is megtaláljuk az egyensúlyt és folyamatosan alkalmazkodjunk az új körülményekhez, anélkül, hogy szem elől tévesztenénk az egészséges életmód alapelveit.

 

 

Dietetikus vagy pszichológus: kihez forduljunk?

A fogyasztói társadalom szokásai miatt hajlamosak vagyunk több kalóriát fogyasztani, mint amennyire valójában szükségünk van. Étkezési szokásaink és testképünk gyakran negatívan befolyásolja önértékelésünket. Szinte mindenki küzdött már valamilyen formában testképzavarral, és sokan nincsenek is tisztában ezzel a problémával. Az étkezési zavarok rengetegféleképpen jelenhetnek meg, de a tökéletes test hajszolása soha nem vezet egészséghez. Fontos felismerni, hogy nem bűn csokit enni, ha az örömet okoz, de meg kell találni a mértéket. A testünk jelzéseket küld – nekünk mindössze hallgatni kell rájuk.

kepernyokep_2024-06-03_205115.png

Amikor az étkezési szokások kezdik el meghatározni az életünket, érdemes lehet pszichológushoz fordulni az önszeretet és az önmagunkkal való egészséges kapcsolat kiépítése érdekében. A terápia segíthet jobban megismerni önmagunkat és kezelni a gyakran az étkezési zavarok hátterében álló pszichés problémákat. A dietetikusok ezzel szemben abban segítenek, hogy egészségesebb étkezési szokásokat alakítsunk ki, és fenntartható módon kezeljük a súlyunkat. Mindannyian a saját életünket éljük, így mindenkinek más minőségű és mennyiségű segítségre van szüksége.

 

 

Út az egészség felé

Emésztőrendszerünk rendszeres használatra van tervezve, de mindenkinek más az igénye arra is, hogy hányszor és mennyit eszik naponta. Steiner Kristóf metaforája alapján: a szervezetünk tábortűz, amelyet rendszeresen táplálni kell, de se eltüzelni, se magára hagyni nem szabad.

Nem mindegy mit rakunk erre a tűzre, sem az egészségünk, sem a környezet szempontjából. Adrienn szívügye a környezettudatosság, de kihangsúlyozta a beszélgetés során: nem szabad, hogy ez szorongássá váljon. Nem szükséges mindent megvonni magunktól; a lényeg, hogy tudatosan válasszuk meg, mit fogyasztunk. A fenntarthatóságot nem dogmatikusan, hanem rugalmasan kell megközelíteni. Például, amikor élelmiszereket vásárolunk, könnyen meg tudjuk nézni – az EU címkézési rendszerének köszönhetően sok más mellett – azt is, hogy bizonyos alapanyagok honnan származnak. Ezzel környezettudatosabban tudjuk összeválogatni a kosarunkat.

Minderről és még sok másról szó esett a beszélgetésen, amit podcastunkon végig tudsz hallgatni:

 

 

…Facebook-oldalunkon pedig végignézni:

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8918425277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása