azeneuropam-ivan_theparazol-cover-ep.jpg

Az Európa Pont új sorozatot indít arról, kinek mit jelent Európa – először az Ivan & the Parazol két tagja lesz a vendégünk. Filmklubunkban megrázó dokumentumfilmet láthattok az Ukrajnában dúló háború első néhány hónapjáról, Steiner Kristóf pedig életmódváltáshoz ad tanácsokat. Bővebb infó és regisztrációs linkek a posztban. Tartsatok velünk!

 

Alig ért véget az Európa-napi ünnep és benne a Magyarország húszéves EU-tagsága tiszteletére szervezett futóverseny, visszatérünk a budapesti Millenáris melletti helyszínünkre, és folytatjuk májusi programjainkat. Új eseménysorozatot indítunk Az én Európám címmel, amelyen az első alkalommal, 17-én az Ivan & the Parazol két tagja, Vitáris Iván énekes-frontember és Balla Máté gitáros lesz a vendégünk. Arról beszélnek majd, hogy számukra mit jelentenek az uniós értékek és az európaiság, milyen előnye van annak, hogy húsz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és megismerhetjük a két rockzenész kedvenc európai városait és ételeit is. A beszélgetés után Iván és Máté akusztikus duóban ad koncertet. Az eseményre az előzetes regisztráció során meghirdetett létszám betelt.

 

 

Május 21-én Lumière Filmklubunkban egy komolyabb hangvételű filmet mutatunk be. A Legyőzni a sötétséget az orosz agresszió nyomán Ukrajnában dúló háború első néhány hónapját mutatja be. Az ukrán filmesek országszerte a háborús mindennapok megörökítésével próbálnak megküzdeni az értelmezhetetlen, kaotikus valósággal. Sokan mindenüket hátrahagyva menekülnek el otthonukból, mások nem tudják vagy nem akarják elhagyni az országot. Egyesek autószerelő- vagy varróműhelyüket alakítják át katonai eszközök gyártására, másoknak a hitközösség jelenti a vigaszt. Az Irpinyből, Harkivból, Kijevből, Csernyihivből, Zaporizzsjából és más városokból tudósító történetmozaikok a háborúban megélt borzalmak mellett a lakosság rendkívüli találékonyságáról és állhatatosságáról tesznek tanúbizonyságot. A vetítés után Balog Istvánnal, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivőjével Gyárfás Dorka beszélget.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Tixa-oldalon lehet.

filmklub-legyozniasotetseget-cover-ep-v2.jpg



Május 29-én Steiner Kristóf vegán aktivista, illetve Szabó Adrienn dietetikus segít abban, hogy visszavedd az irányítást, ha úgy érzed, nem megfelelő irányba halad az életed. De mennyire jár ez drasztikus váltással? A vegetáriánus és vegán életmódban melyek az aktuális és új étrendek, és mi alapján érdemes rangsorolni a diétákat? Milyen a vegánság az ételeken túl? Hogyan lehet vegánul lakberendezni és öltözködni? Az est házigazdája, Gyárfás Dorka beszélget majd arról is vendégeinkkel, mennyire fentarthatók ezek az életmódok, és milyen kétségek, tévhitek, sztereotípiák léteznek az életmódváltással kapcsolatban. Adrienn és Kristóf saját történeteikkel és életmódjukkal kapcsolatos tanácsaikkal várják a résztvevőket. Az eseményre ezen az oldalon lehet regisztrálni, de élőben online is követhetitek az Európa Pont és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán.

 eletmodvaltas-cover-ep-v2.jpg


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5318404697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása