eures_03_articles_eures_portal_290224.jpgA külföldi munkavállalás bonyolultnak tűnhet, így sokan bele sem vágnak. Ha azonban tudjuk, hol keressük az információt, máris sokkal felkészültebben vághatunk a sikeres külföldi kalandba. Az idén harmincéves EURES Európai Állás Napjai nemcsak útmutatást, de konkrét állásajánlatokat is kínálnak az ambiciózus munkavállalóknak.

 

A tavaly harmincéves egységes piac egyik legfontosabb vívmánya – egyben az Európai Unió négy szabadságának egyike – a személyek szabad áramlása.  A közösség ennek megfelelően már a kezdetektől támogatta a munkaerő áramlását is: az alapelvet a Római Szerződés rögzíti. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) harminc éve, 1994-ben jött létre, tagjai az EU és az EGT tagállamai, valamint Svájc – mi húsz évvel ezelőtti, 2004-es EU-csatlakozásunk után váltunk taggá.

 


Az EURES varázslatos portálja


Az EURES portálja naprakész adatbázisában a huszonhét EU-tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc aktuális állásajánlatai között lehet böngészni, különböző kritériumok szerint. A honlap most éppen több mint 4,5 millió állást kínál – az EURES-ről már 2012-ben is írtunk, akkor éppen bő 660 ezer állás közül lehetett választani. Ez a 2013-as EURES kartának is köszönhető, amely a korábbinál több – akár magán foglalkoztatási szolgálatoktól származó – uniós állásajánlat közzétételét írja elő.

 eures30.jpg


A portál emellett számtalan szolgáltatást nyújt az álláskeresőknek és a munkaadóknak is, az önéletrajzok felépítésétől kezdve az Europasson át a toborzási tippekig mindent megtalálhatunk pillanatok alatt, és akár EURES-tanácsadókat is megkereshetünk, ha személyesebb úton szeretnénk tájékozódni.

 

Az EURES nemcsak a munkavállalóknak és munkaadóknak fontos: segít az egyes országok munkaerőhiányával vagy -többletével kapcsolatos koordinációban és információcserében is: így a mobilitás a tagállamok foglalkoztatási politikájának szerves részévé válhat.

 


Európai Állás Napok – online és személyesen is

 

Ha jelenleg állást, új kihívást vagy megfelelőbb közeget keresünk, akkor irány az Európai Állás Napok oldala! Ez az EURES-hálózat által működtetett uniós kezdeményezés, amely Európa-szerte ingyenes toborzási eseményeken keresztül hozza össze az álláskeresőket a munkáltatókkal. Tavaly 28 ilyen rendezvényre került sor, több mint 1100 vállalat és 53 ezer álláskereső részvételével.

 

Az aktuális programok között találunk helyszíni és online rendezvényeket is, az ajánlatok mellett a résztvevők tanácsokat kaphatnak a külföldi élettel (lakhatással, közlekedéssel) kapcsolatban is.

 

 

Az állásnapokon a munkáltatók ingyen hozzáférhetnek több ezer önéletrajzhoz, míg az álláskeresők Európa-szerte különböző ágazatokban pályázhatnak lehetőségekre. Érdemes átböngészni a közelgő programokat, találunk köztük tájékoztatót a németországi munkavállalásról, a flandriai ICT-szektorról, vagy arról, mit kínál Göteborg és Lund az állást kereső mérnököknek, az egészségügyben vagy az élettudományok területén dolgozóknak.

 

Munkára fel!

 

 

Képek: © Európai Munkaügyi Hatóság – ELA

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8218361813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása