szanko.pngA mai gyerekeknek Magyarországon a hó, a szánkózás már különlegességnek számít, ami nem volt így szüleik vagy nagyszüleik idejében. A klímaváltozás nemcsak az extrameleg nyarakat, hőhullámokat, gyakrabban előforduló időjárási szélsőségeket és az ehhez kapcsolódó környezeti katasztrófákat jelenti, de megfigyelhető, hogy a telek is egyre enyhébbek. A hidegrekordok a közeljövőben talán nem fognak megdőlni Európában – a téli időszak beköszöntével azért utánanéztünk, melyik tagállamban mi volt az eddig mért leghidegebb hőmérséklet.

Európában egyre enyhébb a tél
 

Az éghajlatváltozás számos következménnyel bír az európai telekre. A Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) adatai alapján egyre enyhébbek a telek, ami Európa számos részén a hóesés csökkenéséhez és a hótakaró rövidebb időtartamához vezethet.


2020-ban mérték Európában a valaha mért legmelegebb telet. Bár a 2022-es tél nem jelentett új rekordot, de az 1981-2020-as referenciaidőszakhoz viszonyítva akkor is több mint 1°C-kal meghaladta az átlagot Európa nagy részén a hőmérséklet. A legnagyobb anomáliák Európa legkeletibb részein és Közép-Európában voltak, ahol a hőmérséklet 3,5-4, illetve 2,5 fokkal volt az átlag felett.


Változik az éghajlat – változnak az európai telek


Az éghajlatváltozás megváltoztathatja a csapadékok fajtáit, ami a havazás gyakoriságának és intenzitásának változásához vezet: egyes régiókban a hóesés helyett az esőzések száma növekedhet.


A hó az európai éghajlat fontos eleme. Hatással van a vízgazdálkodásra, mivel a hótakaró télen friss vizet tárol, tavasszal pedig felszabadítja azt. Egy átlagos évben Közép-, Kelet- és Észak-Európa nagy területén a tél jó részében hó borítja a tájat. Ez azonban az utóbbi években változóban van: 2020-ban például Európa hidegebb régióit – például Norvégiát, Svédországot és Oroszország legészaknyugatibb részét – a tél nagy részében hóréteg borította, de a Balti-tengertől délre nagyon kevés, Észtországban és a Skandináv-félsziget déli részén pedig az átlagosnál akár 90%-kal kevesebb havas nap volt.


 

Ennek a téli sportokra épülő régiók szempontjából komoly gazdasági következménye is van: rövidebb téli szezonok és kevésbé megbízható hóviszonyok alakulhatnak ki, amely komoly egzisztenciális kockázatot jelent a téli turizmustól függő helyi vállalkozások számára.


Nemcsak a vállalkozókra, de az ökoszisztémára és bizonyos növény- és állatfajokra is igen komoly hatással lehetnek ezek a megváltozott téli körülmények, befolyásolva életciklusukat és viselkedésüket, elterjedésüket a kontinensen.

A klímaváltozás az EU és a nemzetközi közösség napirendjén


Az EU számos erőfeszítést tesz azért, hogy
a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 °C alatt tartsuk a globális felmelegedést. Ehhez kapcsolódóan fokozott és gyors globális fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény részes feleinek 28. konferenciáján (COP28), amely épp nemrégiben ért véget az Egyesült Arab Emírségekben. A konferencia működőképessé tette a veszteség- és káralapot, a konferencia lezárta a Párizsi Megállapodás szerinti éghajlat-változási intézkedések első globális értékelését, és határozatot fogadott el, amelyben gyorsított rövid távú fellépésre és a fosszilis tüzelőanyagokról az éghajlatsemleges energiarendszerek felé történő rendezett átmenetre szólított fel – ez volt az első olyan COP-határozat, amely a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozott.


Az EU viszonylag hamar bejelentette, hogy 2050-re
klímasemlegessé kíván válni, ennek eléréséhez pedig 2030-ra legalább 55%-os kibocsátás-csökkentést kíván elérni az 1990-es szinthez képest. Az EU már 30%-kal csökkentette az üvegházhatásúgáz-kibocsátást az 1990-es szinthez képest, és eltökélt szándéka, hogy háromszorosára nőjön a megújulóenergia-kapacitás, kétszeresére az energiahatékonyság, és arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb megszüntesse függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Hidegrekordok Európa-szerte


A minden eddiginél melegebb november Európában azt sejteti, hogy az idei télen valószínűleg nem nagyon dőlnek meg hidegrekordok a kontinensen – de a decemberi havazásnak köszönhetően már lehetett klasszikus tél-érzetünk.


Íme egy térképes összefoglaló az eddig mért negatív hőmérsékleti rekordokról az EU tagállamaiból (a képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben megtekinthető). Ha hidegrekordokat nem is, de szánkózásra alkalmas, szép havas téli időt kívánunk magunknak még az idei télre!

hidegrekordok.png

A térkép adatainak forrása: bit.ly/maxhoEU

Borítókép: Pexels/Beyza Kaplan

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1418298515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása