onkentes_cover.pngKiváltság, közösséghez tartozás, hasznosság, siker és felelősség is: ez az önkéntesség. Vendégeinkkel, a szcéna különböző hátterű szereplőivel – többek közt Afrikában tevékenykedőkkel és államtitkárral – az önkéntességről, egyebek mellett az egyén és állam ebben betöltött szerepeiről beszélgettünk.

Különböző indíttatásból válhat valaki önkéntes segítővé. Van, aki otthonról hozza a mintát, van, akit a második világháború utáni nélkülözés átörökített emlékei vagy egy gyerekkori közösség – mint például a cserkészség – motivál a jócselekedetre, és olyan is, akinek a segítségnyújtás sikerélménye hozzájárul pozitív önképe építéséhez. Megannyi motiváció, egy cél: szabadidőnkből áldozni egy ügyért, amiért nem várunk ellenszolgáltatást.

Jó annak is, aki kapja, és jó annak is, aki adja

Vendégeink egyetértettek abban, hogy akár itthon, akár egy távoli országban végez valaki önkéntes munkát, az önzetlen segítség nemcsak a támogatott félnek hasznos, ugyanúgy épül belőle az is, aki idejét, energiáját áldozza valamilyen ügy érdekében. Ahogy mindennapi tevékenységeinkből kilépve valami újat ismerünk meg, miközben rengeteget tanulunk, akár magunkról is, a segítés pedig pozitív sikerélmény, ami építi az embert.

Ugyanez igaz országos szintről nézve: Magyarország nemzetközi támogatási politikája például egyaránt épít a globális felelősségvállalásból fakadó szolidaritásra, emellett fontos mozgatórugója a jól megfogalmazott gazdasági érdek is. Ez Afrika esetében például a helyben segítő, partnerségekre építő tevékenységekben ölt testet – ahogy arról Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár beszélt. Magyarország nemrégiben még maga is támogatottja volt a nemzetközi fejlesztéseknek, most „felemelkedő donor országként” megfogalmazhatta prioritásait. Így került az üldözött keresztények támogatása a középpontba: a kereszténység világszerte közel 300 millió áldozattal a világ legüldözöttebb vallásának minősül. Ezzel az erős világnézeti háttérrel Magyarország markáns és megkülönböztető politikát visz ezen a téren, amely fontos országimázs-építő erővel is bír.

Miért éppen Afrika?

Az est két vendége is olyan szervezetet képviselt, amelyek elsődlegesen Afrikában tevékenykednek. A Szívemben Született Afrika Egyesület számos helyi – oktatási, egészségügyi, lányok helyzetével foglalkozó – programot szervez Ugandában, míg a Közel Afrikához Alapítvány Maliban és Ruandában, első sorban oktatási programokkal ad választ a helyiek igényeire és szükségleteire.

Ha itthon is elkél a segítség, akkor miért koncentrálnak ilyen távoli területre, amely aligha van befolyással magyarországi életünkre? – kapják meg gyakran a kérdést. Vendégeink egyetértettek abban, hogy ez koránt sincs így. Azbej Tristan szerint fontos látnunk, hogy ami ma Afrikában történik, az holnap a világ nagy részének jövőjét meg fogja határozni. 2050-re legalább félmilliárd fővel nő a kontinens lakossága, és ennek következményeit mi is előbb-utóbb érezni fogjuk. Most dől el, hogy ez kataklizma-szerű összeomláshoz vagy az Afrikában rejlő lehetőségek megfelelő kiaknázásához vezet-e, ezért ezzel már most muszáj foglalkozni. Leginkább helyi projektekkel, a helyiek valós igényeire választ adva – hangsúlyozta Könczöl Zsófia, a Szívemben Született Afrika elnöke. Minden segítség többszörösen jobban hasznosul így, mint akkor, ha csak távolról támogatnánk egy ügyet: csak ez biztosít széleskörű, hosszabb távú és valós megoldásokat. Morris Andrea, a Közel Afrikához Alapítvány elnöke kiemelten az oktatás szerepét hangsúlyozta, amely szerinte a kulcs lehet abban, hogy Afrika, ez a „puskaporos hordó” mégse robbanjon. A helyi oktatási projektek talán cseppnek tűnnek a tengerben, szerinte jó helyismerettel, célzott oktatási programokkal nagyon fontos eredményeket lehet elérni.

onkentes.png

Kapcsolatok, kapcsolódások

Kocsis Dániel, a Magyar Önkéntes Liga elnöke az önkéntes szervezetek sokszínűségét méltatta – a motiváció hasonló, de az aktivitások palettája igen széles. Remek közösségek szerveződnek a legkülönfélébb tevékenységek köré, legyen szó faluszépítésről, önkéntes tűzoltóságok működtetéséről, népviseletek megmentéséről és tovább örökítéséről, vagy éppen afrikai segítő programokról. Az Önkéntes Liga ezeket a sokszínű szereplőket fogja össze, tájékoztatva, támogatva őket, kapcsolatokat építve közöttük, ami elengedhetetlen például pályázati források lehívásához.

A beszélgetésen még számos kapcsolódó témáról szó esett: többek között a keresztény civilizációt jelenleg érő kétfrontos támadásról, arról, hogyan lehet bármivel, akár Excel-rendezgetéssel is sokat segíteni; a civilek számára legrémisztőbb mondatról („a kormánytól jöttem és segíteni akarok”), de az önajnározó, afrikai gyerekekkel szelfizgető jóemberkedésről is.

A beszélgetés teljes egészében visszanézhető Facebook oldalunkon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján, valamint itt is:


Hangformátumban pedig
podcastunkon és az ismert podcast felületeken tudjátok végighallgatni:

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2018125996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása