01_ujevi_fogadalmak_fb_cover.pngAz Európa Pont januári programjaiban új évvel, újrakezdéssel, esélyekkel foglalkozunk. Az év eleji kapunyitási pánikról Almási Kittivel, Fuller Bianka tiktokker pszichológussal és az online bejelentkező Feldmár Andrással, a fogyatékossággal élők, kiemelten a gyerekek társadalmi beilleszkedéséről pedig Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonistával, pszichológusokkal és az UNICEF képviselőjével beszélgetünk. Szintén az újrakezdésről és az azt nehezítő titkokról szól egy különleges animációs dokumentumfilm. Emellett ellátogatunk az Európai Uniós soros elnökségét az első félévben betöltő Svédországba is.


Sokaknak az új év kezdete ad lehetőséget az újrakezdéshez, ahhoz, hogy önmagát, szokásait, tevékenységeit egy másik, jobbnak vélt irányba terelje. Gyakran előfordul azonban, hogy a kezdeti motiváció és lelkesedés rövid időn belül alábbhagy, és szép lassan visszatérünk a régi kerékvágásba. Mit tegyünk, hogy ne essünk bele ugyanazokba a hibákba? Hol keressük a motivációt és hogyan tartsuk mindig szem előtt? Hogyan tudjuk megőrizni testi-lelki egészségünket felesleges túlterheltség és szorongás nélkül? Első eseményünkön, január 18-án, szerdán a helyszínen dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Fuller Bianka pszichológus lesz a vendégünk, online pedig Feldmár András pszichoterapeuta jelentkezik be – velük beszélget minderről, illetve az új évvel általában érkező új fogadalmakról és kapunyitási pánikról az est házigazdája, Gyárfás Dorka. A regisztrációs jegyek már elfogytak, de a beszélgetés élőben online is követhető az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

Január 20-án, pénteken Lumière Filmklubunkban a Menekülést, a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmjét vetítjük, amely az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb műfajú alkotása: animációs dokumentumfilm. Számos filmfesztiválon ismerték el, és három, látszólag ellentmondó kategóriában – legjobb dokumentumfilm, legjobb animációs film és a legjobb nemzetközi film – jelölték Oscar-díjra. Személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.


A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

A film vetítése után Gyárfás Dorka Simon Ernővel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivőjével beszélget. A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni az alábbi oldalon keresztül lehet.

fb_cover_egyenlo_esely_rovidebb.png

Az Európai Unió legfontosabb célkitűzései közé tartozik az egyenlőség előmozdítása, hogy növelje a társadalmi elfogadottság mértékét, felszámolja az előítéleteket és népszerűsítse a sokszínűség előnyeit társadalmunkban. Hogyan segíthetünk fogyatékkal élő gyermekünknek, hogy ne legyen zaklatás áldozata? És hogyan segíthetünk neki, hogy elfogadja és természetesnek vegye: mások vagyunk? Szülőként hol kaphatunk megfelelő tájékoztatást, érintettként pedig honnan kérhetünk segítséget? Hogyan és mivel segíthetjük a különböző testi vagy szellemi kihívásokkal élő társainkat, hogyan tehetjük kényelmesebbé és akadálymentessé számukra az élet különböző területeit?

Január 26-ai csütörtöki Egyenlő esély a kezdetektől című eseményünkön az esélyegyenlőség különböző aspektusairól, a hátrányos megkülönböztetés problémáiról, a fogyatékossággal élő személyek társadalmi beilleszkedéséről, a gyermekek jogairól, a gyermekvédelmi rendszerről és hasonló témákról Forró Bence beszélget meghívott vendégeinkkel és szakértőinkkel :

  • Fenyvesi Zoltán vlogger, blogger, influenszer, a Suhanj Alapítvány képviselője, aki – bár kerekesszékes és sosem tudott járni – nem mondott le a mozgás öröméről, sőt, teljesítette a New York Marathont is.
  • Dr. Gyarmathy Éva, klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója. Fő területe az atipikus fejlődés, így foglalkozik az átütő fejlődésű vagy többszörös különlegességű tehetségekkel, a hiperaktivitással, a tanulási és figyelemzavarral, illetve az autizmus spektrumzavarral, a közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekekkel és serdülőkkel foglalkozó iskolákban tanácsadó.
  • Szlankó Viola pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője.
  • Lendvai Lilla interkulturális szakértő, az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet oktatója, aki látássérültekkel foglalkozik, főleg nők, anyák, család, családalapítás és pályaválasztás fókusszal.

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni az alábbi oldalon keresztül lehet. A beszélgetést élőben online is közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

sved_csesze_logoval.png

Végül pedig január 31-én, kedden Egy csésze Európa sorozatunkban az Európai Unió soros elnöki posztját 2023 első félévében betöltő Svédországot látjuk vendégül.  Mi a három legfontosabb dolog Európa életében? Hogyan látja Stockholm Brüsszel közeljövőjét? Mire számíthat a kultúra az Unióban? Erről kérdezzük díszvendégünket, Dag Harteliust, a Svéd Királyság budapesti nagykövetét. Arra is kíváncsiak vagyunk, mit kell tudnunk a svéd könyves kultúráról, mennyit és mit olvasnak a svédek, milyen regények, versek, novellák népszerűek és melyek születnek kimondottan exportra – ezekre a kérdésekre Annus Ildikó, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Svédország-szakértője válaszol. Az est házigazdája, Szederkényi Olga, szerkesztő.

Az esemény regisztrációhoz kötött, regisztrálni pedig az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. Ez a rendezvény is követhető élőben az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Facebook-oldalán és YouTube csatornáján.

Minden januári programunk részletes leírása megtalálható az Európa Pont Facebook-oldalán, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete weboldalán. Az eseményeken továbbra is javasoljuk maszk viselését. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8218027584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása