napszel.pngAhhoz, hogy Európa önállóvá tudjon válni energia szempontjából – hogy leváljon például az orosz gázról, amely az orosz-ukrán háború következtében került reflektorba – kulcsfontosságú a megújulók mielőbbi, minél intenzívebb felhasználása, „betöltése” az európai rendszerbe. Napenergia és szélenergia tekintetében jelentős, még kiaknázatlan potenciállal rendelkezik az EU, benne különböző lehetőségekkel a tagállamok. Két érdekes és elgondolkodtató grafika a REPowerEU kapcsán – vajon lehetne Magyarország szél- vagy napenergia nagyhatalom?

Megújulók: az egyik kulcs a sikerhez

A nemrégiben ismertetett REPowerEU terv igyekszik Európát tovább segíteni a fenntarthatóság és energiafüggetlenség útján. A terv szerint ennek kulcsa az energiahatékonyság fokozása, a mielőbbi átállás a megújuló/tiszta energiaforrásokra, a gázellátás diverzifikálása és a biometán- és a hidrogéntermelés és -import növelése lehet. A terv részeként az EU már rövid távon felgyorsítja a nap- és szélenergia-projekteket, középtávon pedig növelik a 2030-ra kitűzött uniós energiahatékonysági és megújulóenergia-célokat (a kötelező energiahatékonysági cél növelése mellett javasolja a megújuló energiára vonatkozó célérték 40-ről 45%-ra emelését). Mindemellett az EU új napenergia-stratégiájában foglalta össze azokat a lehetőségeket, amelyekkel drasztikusan fel lehet gyorsítani a napenergia elterjesztését az EU-ban.

napszel2.png


Itthon nem süt eleget a nap, és a szél sem fúj? Dehogynem, sőt!

Magyarország megújuló energia lehetőségeinek számbavétele során sokszor elhangzik, hogy hazánk szél- és napenergia szempontjából nincs optimális helyzetben – biztos, hogy ez így van? A REPowerEU hivatalos anyagait böngészve akadtunk két nagyon beszédes grafikára, amelyet az EU JRC kutatóközpontjának ENSPRESO adatbázisa alapján készítettek az uniós országok lehetőségeinek bemutatására. A grafikákon azt látjuk, hogy mennyi kiaknázásra váró potenciállal rendelkeznek az egyes tagállamok.

 

 



Érdekes megnézni a magyar adatokat: ez alapján hazánk kimagasló potenciállal rendelkezik mindkét említett megújuló energiaforrás kapcsán. Szárazföldi szélenergia (onshore wind, megkülönböztetve az offshore – tengerparti – széltől) tekintetében szinte az egész Dunántúl jelentős lehetőségeket rejt magában. A kiaknázható napenergiát nézve pedig egyenesen Európa legjobbjai közé tartozunk: a JRC kutatói egyedül az olasz Puglia, Szicília, Görögország bizonyos régióira jeleztek nagyobb potenciált.

Persze a „potenciál” csak egy dolog – a megújulók valós kiaknázását számos tényező befolyásolja, illetve nehezíti jelen technológiai fejlettség mellett is, mint például ezen energiafajták egyenetlen eloszlása, kiszámíthatatlansága, az így nyert energia tárolásának nehézségei, a rendszerbe való betáplálás kihívásai... Mégis, ha a lehetőségeket nézzük, lenne mit kihasználni. Laikusként, vagy hozzáértőként mit gondoltok erről? Lehetne Magyarország szél- vagy napenergia nagyhatalom..?

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

4 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2617883735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.15. 14:13:05

Ezek se tudom honnan vették a térképet, de a szél kompletten megkérdőjelezendő.

Európa Pont 2022.07.16. 01:17:40

@gigabursch: Ahogy a posztban is szerepel, a térkép az EU JRC kutatóközpontjának ENSPRESO adatbázisa alapján készült:

data.jrc.ec.europa.eu/dataset/88d1c405-0448-4c9e-b565-3c30c9b167f7#publications

gigabursch 2022.07.16. 08:11:19

@Európa Pont:
Akkor, ha az ember tisztában van azzal, hogy milyen szempontok szerint alkalmas a szél szélenergia elektromos hasznosítására
- iránytartás
- kifújtság,
- sebességtartomány
- légréteg egyenletesség
- időbeli eloszlás (napi, évi)
- stb
...nos, akkor tisztában van azzal, hogy ez az ábra miért félrevezető.

Javaslom, hogy legalább a fent felsorolt szempontok megismerését egy ismerethiányból fakadóan félrevezető cikk megírása előtt.

CCnick 2022.11.06. 07:23:53

@gigabursch: A napos sem igaz.

solargis.com/maps-and-gis-data/download/hungary

Mondjuk Dánia még viccesebb, mintha valami afrikai köztársaság lenne, a valóságban meg pont annyira képesek mint mellettük a svédek. Ami teljesen logikus is.

solargis.com/maps-and-gis-data/download/denmark
süti beállítások módosítása