cov_1.jpgAhogy egyre több eszközzel csatlakozunk az internethez, egyre több okoseszközzel könnyítjük meg az életünket, egyre nagyobb veszélyeknek is tesszük ki magunkat. Fontos, hogy ezeket felismerjük, és aktívan tegyünk biztonságunkért. Te tudod például, mit érdemes tenni, ha valaki feltöri valamelyik közösségimédia-fiókodat? Hogyan lehet és érdemes az otthon használt eszközöket biztonságosabbá tenni? Az október az EU-ban mindig a kiberbiztonsági hónap, amikor többek között épp ilyen fenyegetések elkerülésére és kezelésére kaphatunk hasznos tippeket.


Sok lehetőség – sok fenyegetés

Életünket egyre inkább átszövik az online elérhető szolgáltatások és az internet által nyújtott lehetőségek (legújabban a 4G után lassan az 5G hálózaton), de ezzel egy időben fenyegetettségünk is nő. Ezt tetézi, hogy a változás egyre gyorsabb, a Covid-járvány extrém módon felgyorsította a mindennapi élet digitalizációját. Előrejelzések szerint 2024-re világszerte előreláthatólag 22,3 milliárd készülék kapcsolódik majd az internethez. Fenyegetésből pedig van bőven: az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2020-as jelentése szerint  az első három helyen a rosszindulatú szoftverek, a webalapú támadások és az adathalászat áll. Az ENISA megállapítja: a helyzeten a pandémia csak rontott, a kiberbűnözők ezalatt továbbfejlesztették képességeiket, gyorsan alkalmazkodtak és hatékonyabban célozták meg az érintett áldozati csoportokat.

A válasz: erősebb kiberbiztonság – az EU szintjén…

Az EU és az Európai Bizottság éppen ezért igyekszik erősíteni a tagállamok közötti együttműködést ezen a téren, és közös eszközöket is kezdeményez. A Bizottság elnöke, Von der Leyen elnök szerint új nemzetközi rend van kialakulóban, legutóbbi programkijelölő beszédében (SOTEU – Az Unió helyzete) külön ki is tért erre. Az Európára leselkedő fenyegetések jellege gyorsan változik, amelyben a kibertámadások nagyon komoly fenyegetést jelentenek. „Ha minden össze van kapcsolva, mindent fel is lehet törni. Az erőforrások szűkössége miatt egyesíteni kell erőinket. És nem szabad megelégednünk pusztán a kiberfenyegetés kezelésével, hanem arra kell törekednünk, hogy vezetővé váljunk a kiberbiztonság terén.” Ezért Von der Leyen szerint egy új európai kibervédelmi politikára van szükség, ideértve a közös normákra vonatkozó jogi szabályozást is, amely egy új, európai kiberrezilienciáról (a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességről) szóló jogi aktus formáját ölti majd hamarosan.

…és az egyének szintjén

Az online térben fenyegető veszélyek kikerülése vagy megfelelő kezelése érdekében mindenkinek van felelőssége. Fontos, hogy felismerjük, elkerüljük vagy kezeljük ezeket a kihívásokat, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk az interneten. Mindezekhez gyűjtött össze és mutat be számos jó tippet a kiberbiztonsági hónap. A „Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” szlogen jegyében a 2021-es kampány két biztonsági témára fókuszál. Az első téma az otthoni kiberbiztonságunk – ennek keretében ötleteket kaphatunk arra, miként gondoskodhatunk a kiberbiztonságról otthonunkban is, amikor az interneten keresztül bonyolítunk le tranzakciókat.

Tippek az otthoni (kiber)biztonság érdekében

A tárgyak internete (Internet of Things, IoT) az internetre csatlakoztatható eszközök hálózata. A legtöbben ez alatt talán automatikusan a laptopra vagy az okostévére gondolnak, de az IoT olyan dolgokat is magában foglal, mint a játékkonzolok, az otthoni asszisztensek, a házi riasztó vagy a bébiőr. És bár ezek az eszközök javíthatják életvitelünket és munkánkat, nem szabad elfelejteni, hogy bármi, ami az internetre csatlakozik, sebezhető.

Íme néhány lépés, amellyel tehetsz otthoni eszközeid biztonságáért:

  1. Biztosítsd az összes eszközöd!

Biztosítsd, hogy minden eszköze erős jelszóval legyen védve, vagy állít be a kétfaktoros hitelesítést (2FA), amely a legtöbb IoT-eszközön elérhető. Az alapértelmezett jelszót és a hálózati nevet is érdemes megváltoztatni. Fontos, hogy a hálózat nevében ne szerepeljen semmi olyan, ami bármilyen információt elárul az otthonodról vagy a családodról (pl. a neved vagy a címed).

  1. Ellenőrizd az alkalmazásokat!

Alkalmazásokat közvetlenül a hivatalos alkalmazásboltból (Google Play, Apple App Store stb.) tölts le. Ha egy véletlenszerű linkre kattintva töltesz le egy alkalmazást, az a készülék megfertőzéséhez vezethet. Alaposan fontold meg, milyen információkat és engedélyeket adsz meg a telepítés előtt! Rendszeresen vizsgáld felül az alkalmazásokat, és távolítsd el a feleslegeseket!

  1. Tekintsd át közösségimédia-fiókjaid adatvédelmi beállításait!

Gondold át alaposan, milyen információkat adsz meg a profilodban – a platformok olyan információkat is kérhetnek, amelyek megadására valójában semmi szükség.

  1. Állíts be automatikus frissítéseket minden eszközön, és készíts biztonsági másolatot az adataidról!

Az IoT-eszközök sérülékenyek a hackerek támadásaira, ezért a legújabb frissítések elengedhetetlenek az eszközök biztonságának megőrzéséhez. Beállíthatsz automatikus frissítéseket, és akkor nem kell ezzel külön foglalkoznod, és nem is felejted el. A számodra fontos dolgokról, például a fényképekről vagy a névjegyekről érdemes időről időre másolatokat készíteni és azokat offline vagy felhőben tárolni valahol.

  1. Lehetőség szerint használj külön eszközöket a munkahelyeden és otthon!

Érdemes külön eszközt használni a munkahelyi és az otthoni környezetben. A munkához használt eszközt csak a munka céljaira használd, ez segíthet minimalizálni a veszteségeket, ha ez az eszközöd veszélybe kerülne. Ha többen használjátok ugyanazt az eszközt, minden felhasználónak legyen külön felhasználói profilja!

(Forrás: a kiberbiztonsági honlap kiadványa)

 

A hónap másik témája az elsősegély – ahhoz nyújt útmutatást, mit kell tennünk, ha kiberbiztonsági eseményt észlelünk. Például ha online vásárlás során csalás áldozatává válunk, a bankkártya- és/vagy bankszámla adataink illetéktelenek tudomására jutnak, vagy feltörik a közösségimédia-fiókunkat.

 

Honnan tudhatod, hogy a közösségimédia-fiókodat feltörték? És ha megtörtént, mit tehetsz?


Íme néhány jel:

  • Problémáid akadnak a bejelentkezéssel
  • Üzenetet kapsz, hogy a fiókod jelszavát megváltoztatták, de nem te tetted meg
  • Olyan hozzászólásokat látsz, amelyeket nem te írtál
  • Hirtelen sok olyan embert követsz, akiket nem ismersz
  • Szokatlan helyről látsz bejelentkezést
  • Rengeteg hirdetést kapsz, amelyek spamnek tűnnek


Egy fiók feltörése különböző következményekkel járhat, attól függően, hogy mennyi személyes adatot (például születési dátumodat, címedet, családtagjaid nevét) osztasz ott meg – az adataiddal hozzáférhetnek más fiókjaidhoz, vagy akár személyazonosságod is ellophatják.

Mi a teendő?

Ha még mindig hozzá tudsz férni a fiókodhoz:

Változtasd meg a jelszavaidat! A csaló rendelkezhet a jelszavaddal, ezért cseréld le egy erős jelszóra, amely legalább 15 karakterből áll, és tartalmaz a kis- és nagybetűket, számokat és szimbólumokat.


Egy jelszókifejezés könnyebben megjegyezhető: ez lehet egy mondat, amely szokatlan szavakat vagy különböző nyelvek szavait tartalmazza.

Meg kell változtatni a bejelentkezési adatokat minden olyan más fiókodnál is, amely ugyanazt vagy hasonló felhasználónevet és jelszót használ. Ide tartoznak a közösségimédia-fiókhoz kapcsolódó alkalmazások is.

Használj egyedi jelszót minden fiókhoz!

Tedd biztonságosabbá fiókodat a „biztonsági és adatvédelmi beállítások” menüpont alatt!

Ha már nem tudsz hozzáférni a fiókodhoz:

Ha teljesen kizártak, kövesd a szolgáltató fiókhelyreállítási folyamatát! Minden főbb szolgáltató rendelkezik ilyen fiókhelyreállító eljárással, fordulj tanácsért az infoközpontjukhoz.


Ezután:

Értesítsd a szolgáltatót, hogy fiókodat feltörték. Ez segít a szolgáltatónak a csalások nyomon követésében és a biztonság javításában.


Jelentsd a csalást. Az információid segíthetnek a csaló elfogásában és a további incidensek megelőzésében.

Mondd el ismerőseinek, hogy feltörték a fiókodat. A kontaktjaid olyan üzeneteket kaphatnak, vagy olyan, a fiókodról küldött bejegyzéseket láthatnak, amelyek csaló linkeket vagy félrevezető információkat tartalmaznak. Tudasd velük, hogy nem te küldted az üzeneteket, hogy ne kattintsanak a linkekre!

Oszd meg tapasztalataidat családtagjaiddal és barátaiddal, hogy segíts megvédeni őket!

(Forrás: a kiberbiztonsági honlap kiadványa)

 

A kiberbiztonsági hónap hazai koordinátora, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is számos hasznos anyagot gyűjtött össze a témában. IT biztonsági oldalukon minden online fenyegetésről részletes ismertetőt és kezelési tippeket találunk a zsarolóvírusoktól az adathalászaton át a jelszókezelőkig. Szintén nagyon hasznos az ORFK Bűnmegelőzési Osztály kiberbiztonsági oldala, vagy az Internet tudatosan – online is biztonságban című Facebook oldala, ahol a legfontosabb biztonsági kihívásokhoz rövid infografikákat készítettek az EUROPOL-lal együttműködve:



Gondolkozzatok, mielőtt kattintotok! ;-)


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2916737680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása