en1.jpgHagyományos Európa-napi fesztiválunk ezúttal online formában jelentkezik: velünk lesz Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra egy különleges hangulatú koncerttel, Mautner Zsófi, akivel egy portugál finomságot süthettek meg, a Kaláka, Ágoston Béla és Danny Bain pedig a kisebbeknek készülnek zenés programokkal. Mácsai Pállal, Navracsics Tiborral és a kulturális élet más jeles képviselőivel arról beszélgetünk majd, hogy véleményük szerint streamelhető-e a kultúra, egy másik beszélgetés keretében pedig a hulladékmentes életmód lehetőségeit vizsgáljuk meg vendégeinkkel. Idén is lesz EU-s futás, csak virtuálisan – a 17 km-es teljesítőit is köszöntjük majd. Tartsatok velünk!

Európa ünnepel

Május 9. az európai egység, béke és szolidaritás ünnepe, amelyre minden évben nagy erőkkel és sokszínű programokkal készülünk – idén sincs ez másképp, de a biztonság kedvéért most maradunk az online térben. 1950-ben ezen a napon ismertette Robert Schuman a béke és egységes Európa megteremtésére vonatkozó javaslatát. Ezt a Schuman-nyilatkozatot tekintjük az EU megszületéséhez vezető egyik első lépésnek, erre emlékezünk ilyenkor, „Európa születésnapján”. De májusban más okunk is van ünnepelni: a hónap elején lesz 17 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, erre idén ismét – ezúttal 17 kilométeres – EU-s futással emlékezünk, szintén virtuális formában.

Programok mindenkinek

en2.jpgAz idei fesztivál összeállításánál is törekedtünk arra, hogy mindenki találjon benne kedvére valót, akár a zene, akár a gasztronómia, akár a színház, akár a fenntarthatóbb életmód lehetősége érdekli.

Az óvodásoknak, kisiskolásoknak délelőtt (10:15-től) a Kaláka együttes zenészei – Becze Gábor, Gryllus Dániel és Radványi Balázs – adnak koncertet Három székláb címmel, a Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a sokak által kedvelt lemezek (pl. Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Madáretető; A pelikán) darabjai. A Kaláka muzsikusai érdekes hangszereiket is bemutatják.

en3.jpgA gyerekek mellett a nagyobbakat is célozza Danny Bain és Ágoston Béla zenés-mesés hangszerbemutatója délután 17 órától. Danny Bain ütőshangszeres mesélő jellegzetes stílusát már sokan ismerik, gyerekelőadásaival számos díjat nyert. Ágoston Béla igazi multi-instrumentalista, zeneszerzőként lemezeken, filmekben és gyerekszínházi előadásokban is közreműködik. Közös koncertjükön a szopránszaxofontól kezdve a balafonon és a fujarán át házi készítésű gitárok és magyar népi hangszerek (kecskeduda, brácsa, hegedű, ütőgardon), de még kutyajátékok is megszólalnak.


en4.jpgIdén először közös Európa-napi sütést is szerveztünk, nem is akárkivel: a hazai gasztrovilág egyik legsokoldalúbb szereplője, a Chili és Vanília blog gazdája, Mautner Zsófi lesz ebben segítségünkre (17:40-től). Zsófi számos sikerlistás szakácskönyvet jegyez, rengeteg kulináris projekt kezdeményezője, megszámlálhatatlan főzőműsor házigazdája. Az aktuális portugál elnökség apropóján ezúttal a portugál kosárkát (pastel de nata) készíthetitek el vele. Ha szeretnétek részt venni a közös online főzésen, érdemes néhány dologgal előkészülni – erről minden fontos információt megtaláltok itt.

en5.jpgKomolyabb témákat is körüljárunk majd vendégeinkkel.Az egyik beszélgetésen (11:00 órától) a kultúra digitalizációjának lehetőségeit vizsgáljuk Káel Csabával (igazgató, Müpa); Mácsai Pállal (igazgató, Örkény Színház); Navracsics Tiborral (európai kulturális fővárosért felelős kormánybiztos) és Székely Krisztával (rendező, Katona József Színház). Többek között szó lesz arról, mennyire segítettek áthidalni a járvány okozta hosszú bezártságot a digitális kulturális programok, milyen új lehetőségeket rejt a kultúra streamelése, és miben más ilyen módon megszólítani a nézőket. A beszélgetés valamennyi résztvevője élt az online világ lehetőségeivel – az Örkény Színház elsőként építette ki saját streamstúdióját a színházak közül, és jelenleg is ez a színház adja a legtöbb élőben streamelt előadást. A Müpa is számtalan nagysikerű online kulturális produkciót és nemzetközi online közvetítést valósított meg, a Székely Kriszta által rendezett Textúra összművészeti előadássorozat szintén idén váltott először online-ra.

en6.jpgMásik kerekasztal-beszélgetésünkön (18:45-től) a hulladékmentes életmód és a körforgásos gazdasági modell szakértőivel beszélgetünk arról, hogyan lehet és érdemes zöldebbre váltani. Átbeszéljük, miről is szól az európai zöld megállapodás, hogyan szolgálja az uniós gazdaság zöldítését, és hogyan képeződhet ez le a közeljövőben a mindennapokban. Szó lesz a „10R” megközelítésről, arról, miért nem a recycle, azaz az újrahasznosít a kulcsszó hosszú távon, illetve olyan, apró megoldásokról is, amelyek segítségével bárki tehet azért, hogy háztartása – lakókörnyezete, tágabb értelemben Európa – hulladékmentesebb és fenntarthatóbb legyen. A fenti kérdésekben Bauer Zsolt (Climate Reality Project), Horváth Bálint (a Holland Nagykövetség körforgásos gazdasági szakértője) és Tóth Andi (Háztartásom hulladék nélkül blog) lesz segítségünkre.

Fesztiválunk idén is koncerttel zárul (20 órától): Tóth Vera és Magyarország egyik legnépszerűbb big bandje, a Budapest Jazz Orchestra már évek óta zenél együtt. Koncertjeiken a klasszikus és modern jazz mellett ismert slágerek, Vera saját dalai is megszólalnak különleges hangszerelésben.

en7.png

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1616521826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása