aletta1.jpgA holland születésű Aletta Jacobs igazi úttörő személyiség volt – országában először járhatott nőként egyetemre, elsőként szerzett diplomát, ráadásul orvosit. A női test tudományos bemutatásáért és a női fogamzásgátlás népszerűsítéséért is sokat tett, emellett élete végéig elszántan küzdött a nők politikai jogaiért. Munkássága jelentős hatással volt a holland társadalomra, élete világszerte számtalan nőjogi aktivista számára ma is példaértékű. Az Europeana sorozata nyomán ezúttal a holland Aletta Jacobs történetét mutatjuk be.

Orvosi családból orvossá

Aletta Henriëtte Jacobs vidéki értelmiségi családba született 1854-ben, édesapja orvos volt. Akkoriban  a lányoknak csupán korlátozott lehetőségei voltak a továbbtanulásra – a lányiskolák által kínált háziasszonyi tudás nem elégítette ki Alettát, akit végül szülei és tanárai otthon magántanulóként képezték. Számos nyelven megtanult, elvégzett egy gyógyszerész iskolát is, de a vágya az volt, hogy mint édesapja, maga is orvos lehessen. Erre később lehetősége is nyílt, mikor miniszteri engedéllyel 1870-ben – első nőként – a groningeni egyetemen megkezdhette tanulmányait, majd ő lett az első női háziorvos Hollandiában. Érdekesség, hogy két nővére is követte a példáját, Frederika az első női vegyész, Charlotte pedig az első női matematikatanár lett Hollandiában.

aletta2.png


A nők jogaiért minden fronton

Aletta küzdelmes életet választott: olyan utat, amelyet senki előtte még nem taposott ki. Egész életében harcolt az elismerésért és jogaiért, és ugyanígy állt ki általánosságban a nők jogaiért is. Orvosként támogatta a nőket abban, hogy különböző fogamzásgátló módszerekkel elkerülhessék a nem kívánt terhességeket, ő alapította a világ első születésszabályozási klinikáját is Amszterdamban.

A munkahelyi zaklatás és bántalmazás ellen is határozottan fellépett. Észrevette, hogy az üzletekben dolgozó nőknek milyen fizikai fájdalmakat okoz az akár 11 órás állómunka, erőteljes kampányának köszönhetően foglalták törvénybe a leülés lehetőségét az ilyen típusú munkáknál.

Orvosként, nőket gyógyítva mély ismeretekkel rendelkezett a női test működéséről. Számos könyve közül a női testről és belső szervekről szóló 1899-ben megjelent, gazdagon illusztrált munkája sokat lendített a nők orvoslásán is.

 

Küzdelem a választójogért

Az 1880-as évektől egyre erősödött benne a vágy, hogy a nők számára biztosított jogok között a szavazati jog is megjelenjen, a holland alkotmány 1887-es módosítása ugyanis egyértelműen kimondta, hogy csakis a férfi állampolgárok szavazhatnak. Mindez jelentős lökést adott a helyi feminista mozgalmaknak, és ez Alettát is a politikai aktivizmus felé fordította, orvosi karrierjét háttérbe szorítva. Aletta Jacobs közel ötven éven át küzdött a női egyenjogúságért, 1903-tól már a holland női választójogi szövetség elnökeként. Mozgalmuk feministának nevezte magát, mindenhol igyekeztek a hangjukat hallatni: kiállításokat rendeztek, újságokat és röpiratokat jelentettek meg, egyesületeket alapítottak, nyilvánosan demonstráltak és petíciókat indítottak.

Aletta szorosan együttműködött más választójogért küzdő mozgalmak vezetőivel, rengeteget utazott világszerte, tapasztalatokat és hasznosítható példákat keresve és mutatva. Küzdelme végül az első világháború után, 1919-ben érhetett véget, amikor a holland parlament elfogadta a nők választójogáról szóló jogszabályt. Az első választást, amelyen nők is szavazhattak, végül 1922-ben tartották országában, ekkor ő 68 éves volt. Munkássága, küzdelme óriási hatással volt a nők társadalmi helyzetére Hollandiában és más országokban is. Az örök küzdő Aletta Jacobs eredményeit látva sem volt elégedett azonban, még halála előtt nem sokkal is úgy fogalmazott: „még oly sok a tennivaló a világban”.

aletta3.jpg

Képek forrása:

Isaac Israels: Aletta Jacobs, 1919,
Europeana, Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Aletta Jacobs az egyetemi évek alatt (kép forrása: Europeana, közkincs)

Aletta Jacobs kitűzője „a nők választójoga” felirattal, forrás: Europeana, Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Könyv a női testről és belső szervekről (forrás: Aletta H. Jacobs: De Vrouw Haar bouw en haar inwendige organen

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5516495856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása