muzeum.PNGAz új típusú koronavírus terjedésének megállításáért úgy tehetünk a legtöbbet, ha kerüljük az érintkezést más emberekkel, és leginkább csak akkor mozdulunk ki otthonról, amikor tényleg muszáj. Ha megtehetitek, és otthon maradtok, akkor egy ötlet: számos európai galéria és múzeum gyűjteményében nézhettek szét online, ingyenesen. Menjetek virtuálisan múzeumba!

Múzeumok a XXI. században: akár otthonról is

Rengeteg múzeum egy-egy kiállításának vagy állandó gyűjteményének művei érhetők el online ingyenesen, de vannak olyanok is, amelyek eddig csak előfizetés ellenében voltak böngészhetők, a mostani rendkívüli helyzetben viszont ingyenesen hozzáférhetővé tették azokat. A legtöbb helyen különböző szempontok (például korszak vagy alkotó) alapján böngészhettek a remekművek között, de van olyan múzeum is, ahol valóban egy virtuális sétát tehettek a múzeum kiállítótermében, megcsodálva az épület falain elhelyezett festményeket, kiírásokat, egészen úgy, mintha ott lennétek.

Íme, egy kis gyűjtemény virtuális múzeumlátogatáshoz – jó nézelődést kívánunk!

Europeana, Európa: az Europeana online gyűjteményét más sokszor figyelmetekbe ajánlottunk. Ez az az online gyűjtemény, amely a tagállamok digitalizált kulturális örökségét egy helyen, egyszerűen kereshető formában teszi elérhetővé. Hihetetlenül gazdag tartalom, amelynek böngészésével heteket el lehet tölteni – vigyázat, addiktív!

Louvre, Párizs: a világ leglátogatottabb múzeumában többek között az egyiptomi gyűjtemény műtárgyait vagy az Apolló galéria csodálatos festményeit is megnézhetitek.

Pergamon Múzem, Berlin: a berlini Pergamon múzeumba a Google Arts & Culture segítségével tudtok benézni. A görög, római és közel-keleti antikvitás és az iszlám művészet remekei mellett megnézhetitek például a Pergamon-oltárt, amelyről a múzeum a nevét kapta.

Musée d’Orsay, Paris: a párizsi Musée d’Orsay az 1848 és 1919 közötti korszak egyik legteljesebb gyűjteménye, rengeteg impresszionista alkotással, Manet, Monet, Renoir vagy Van Gogh műveivel. Ide is a Google Arts & Culture segítségével kukkanthattok be. Az online kiállítás keretében megismerhetitek a múzeum építésének történetét, és több kiállítótermében is virtuális sétát tehettek.

Uffizi Képtár, Firenze: az Uffizi-palotában a XVI. század óta működik galéria, a helyi mecénás Mediciek alapították. A múzeum oldalán több tematikus válogatást is megnézhetünk a gyűjtemény remekműveiből, például különleges angyalábrázolásokat, Jézus születésének és megkeresztelésének ábrázolásait, vagy akár egy nagyszabású Botticelli kiállítást.

Pinacoteca di Brera, Milánó: a Mária Terézia alapította képtárban 14-19. századi festők több mint ötszáz képe látható, az online gyűjteményben időrendben lehet kutakodni.

Régészeti Múzeum, Athén: vesszetek el az antik görög emlékek között az athéni múzeum online gyűjteményében!

Prado, Madrid: Spanyolország legkomolyabb gyűjteményét is böngészhetitek online. A hatalmas nemzetközi gyűjtemény mellett a spanyol festészet remekművei, például Murillo, Velázquez vagy Goya alkotásai is láthatóak itt.

Rijksmuseum, Amsterdam: a holland nemzeti múzeum Amszterdamban a németalföldi festészet egyik legnagyobb gyűjteménye, ahol mindenképpen érdemes – és online lehetséges – megnézni többek között Vermeer és Rembrandt kiemelkedő alkotásait. Emellett számos tematikus válogatás is elérhető, ha akár a lakomák, a paraszti élet vagy éppen a madarak ábrázolása érdekelne valakit.

Van Gogh Museum, Amsterdam: az életében el nem ismert festőzseni, Van Gogh munkásságát bemutató múzeum anyaga is szuperül digitalizált. Az alkotó mesterművei mellett számos korabeli művész festményei között nézelődhetünk.

Szépművészeti Múzeum, Budapest: végül, de nem utolsósorban egy ajánlat itthonról: a Széművészeti Múzeum állandó kiállításának műtárgyai is kutathatók a múzeum online adatbázisában, többek között az egyiptomi gyűjtemény vagy a régi magyar gyűjtemény műtárgyait is digitalizálták.

 

Ismertek még már online elérhető kiállítást, amit szívesen ajánlanátok mások figyelmébe?

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

3 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1315527318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.03.17. 06:36:47

Nemhogy örülnél látogatóidnak, feltételeket szabsz, marha?
süti beállítások módosítása