vdl_megfejtes.pngÖrülünk, hogy ilyen sokan játszottatok az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének legutóbbi játékán, és válaszoltatok az Ursula von der Leyen vezett Bizottság programjával kapcsolatos kérdésekre. A hét kérdésre több mint 2500 választ küldtetek be, és pontosan 125-en adtatok hét helyes választ. Ha ellenőriznétek, hogy jók voltak-e a válaszaitok, vagy egyszerűen tudni szeretnétek, hogy mire készül az új Bizottság, röviden bemutatjuk.

1. Melyik az új Bizottság tevékenységének három kulcsterülete?

Európa történetét folyamatosan új kihívások formálják, amelyekre az uniós polgárok hatásos válaszokat várnak az EU-tól. Ursula von der Leyen három kulcsterületet jelölt meg, amelyeket külön ügyvezető alelnökök is felügyelnek a biztosok közül, ezek a következők: az európai zöld megállapodás (alelnökként a holland Frans Timmermans felügyeli); a digitális kor igényeinek megfelelő Európa (a dán Margrethe Vestager vezetésével) és az emberközpontú gazdaság (a lett Valdis Dombrovskis felügyelete alatt).

2. & 5. Milyen konkrét célokat nevezett már meg Ursula von der Leyen új elnök? Milyen új szociálpolitikai célkitűzést javasolt?

A most hivatalba lépő Ursula von der Leyen-Bizottság számos területen ambiciózus célokat fogalmazott meg az EU számára. Már hivatalba lépése előtt, az Európai Parlamentben, programja ismertetésekor bejelentette, hogy a tagállamok korábbi megosztottsága ellenére célul tűzi ki az uniós klímasemlegesség elérését 2050-ig, amelyet azóta, december 11-én már támogatásukról is biztosítottak a tagállamok.

Ursula von der Leyen hisz benne, hogy az uniós gazdaságok növekedése az egyedülálló európai szociális piacgazdaságra vezethető vissza, és ez biztosítja a szegénység és az egyenlőtlenség visszaszorítását is. Az új elnök célja, hogy összhangot teremtsen a mai modern gazdaság szociális és piaci elemei között, ezért törekedni fog a szociális jogok európai pillérének teljes körű megvalósítására. Így szociálpolitika területén szintén igen ambiciózus tervvel rendelkezik az új Bizottság: az elnök eltökélt célja, hogy az EU-ban minden munkavállalónak a munkavégzése helye szerinti országban tisztességes megélhetést biztosító minimálbért kell kapnia.

Emellett a halálozási okok között szinte minden országban vezető rákbetegség elleni küzdelem erősítésére is most először készítenek uniós szintű tervet.

3. Összesen hány női tagja van a von der Leyen vezette 27 fős testületnek?

Ursula von der Leyen a Bizottság első női elnöke. Politikai iránymutatásában kiemelten fontos szerepet kap az egyenlőség minél teljesebb körű érvényesítése, tervei között szerepel a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó új európai stratégia megalkotása is. Az új Bizottság abban is különleges, hogy soha nem volt még ennyire sok női biztos a testületben, jelenleg a 27 biztos közül tizenketten nők.

4. Mit jelent az, hogy az EU klímasemlegessé válik?

Az Ursula von der Leyen-Bizottság egyik legfontosabb célkitűzése az európai zöld megállapodás (European Green Deal) programja, amelynek egyik legjelentősebb eleme a már említett klímasemlegesség 2050-ig. Ez annyit jelent, hogy 2050-re az EU tagállamai csak annyi üvegházhatású gázt bocsáthatnak majd ki, amennyit az ilyen gázokat elnyelni képes rendszerek – például az erdők – meg tudnak kötni.

6. Mit jelent az Ursula von der Leyen által meghirdetett „egy be – egy ki” elv?

Az új Bizottság célja, hogy az uniós szabályozások minél átláthatóbbak és egyszerűbbek legyenek, és hogy az uniós jogszabályok átültetése nyomán ne keletkezzenek további szükségtelen adminisztratív terhek. Ezt a cél szolgálja a Bizottság új eszköze, az „egy be, egy ki” elv, amelynek értelmében, ha egy jogalkotási javaslat valamilyen új terhet ró az emberekre és a vállalkozásokra, egyúttal meg is kell szüntetnie egy azzal azonos súlyú, uniós szinten az adott szakpolitikai területen fennálló terhet.

7. Milyen portfolióért felel az Ursula von der Leyen vezette Bizottságban a magyar biztos?

A magyar kormány egy tapasztalt uniós szakembert, Várhelyi Olivért jelölte a von der Leyen-Bizottságba, aki korábban Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője volt. A magyar biztos a testületben a szomszédságpolitika és bővítés területéért felel, fontos feladata lesz többek között a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának a dinamizálása, várhatóan a csatlakozási tárgyalások megkezdése Albániával és Észak-Macedóniával.

A fenti helyes válaszok alapján az öt nyertest a hét kérdés mindegyikére helyesen válaszolók közül kisorsolták, és értesítették is a szervezők. Gratulálunk a nyerteseknek, és mindenkinek, aki végigjátszotta a kvízt! Aki nem kapott értesítést, ne csüggedjen – biztos nem ez volt az utolsó hasonló játék! ;-)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és az Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7015409408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása