unesco1.pngAz UNESCO Világörökség Bizottsága idén is döntött az új világörökségi helyszínek elfogadásáról, és frissítette a veszélyeztetett helyszínek listáját is. Idén is számos egyedülálló természeti, kulturális és vegyes helyszín került a listára a legjelentősebb portugál zarándokhelytől Babilonig – mutatjuk az új európai helyszíneket.

Francia déli és antarktiszi területek (Franciaország)

Ez a különleges természeti helyszín az Indiai-óceán déli részénél található, hozzá tartoznak a Crozet-szigetek, a Kerguelen-szigetek, az Amszterdam-sziget és a Szent Pál-sziget, valamint további hatvan kis antarktiszi sziget. Mivel az emberi aktivitástól oly távol esik, egyfajta „tengeri oázisként” természetes közegükben élhetnek itt az emlősök és a madarak. Itt él például a világ legnagyobb királypingvin- és sárgacsőrű albatroszpopulációja.

unesco_cover.png

Kép forrása: Flickr / Christopher Michel (CC BY 2.0)


Mafra-palota, kolostor és királyi vadaspark (Portugália)

A Lisszabontól kb. harminc kilométerre északnyugatra fekvő 18. századi barokk épületegyüttes, a Mafra-palota (a palota, a kolostor, a könyvtár és a székesegyház) is az UNESCO listájára került. Mafra az itáliai barokk stílus egyedülálló példája Portugáliában, amely V. János portugál király nagyságát volt hivatott mutatni. Mafra sokáig szolgált a portugál királyok nyári rezidenciájaként. A palota orgonájának felújítása 2012-ben az Európa Kulturális Öröksége (Europa Nostra) díjat is elnyerte.

 

Bom Jesus katedrális, Braga (Portugália)

Szintén Portugáliából került a listára az ország egyik legnagyobb nevezetessége, a Bom Jesus do Monte szentély is, amely az ország legjelentősebb zarándokhelye. A Braga melletti Espinho hegyen magasodó katedrális közel 600 éven keresztül épült, elsősorban barokk stílusban. A csodálatos park által körülvett templomhoz egy hosszú, több mint ötszáz lépcsőfokos barokk lépcsősoron keresztül is fel lehet jutni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra.

 


A Prosecco-dombok Conegliano és Valdobbiadene környékén
(Olaszország)

A venetói dombokon teraszos szőlőműveléssel termesztik a fehér prosecco borhoz a szőlőt. A 17. század óta művelt területek teljesen egyedi tájat eredményeznek, ahol a falvak, erdők és mezőgazdasági területek váltják egymást.

unesco2.png

Kép forrása: Flickr / Stefano Villanova


Risco Caldo és Gran Canaria kultúrtáj szent hegyei (Spanyolország)

A Kanári-szigeteken, Gran Canaria központjában található, sziklákból, szakadékokból és vulkanikus képződményekből álló táj nagyon gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik. A térségben számos nyoma van a 15. századi spanyol hódítás előtti kultúrának, amely az ide érkező észak-afrikai berber kultúrához köthető.

unesco3.png

Kép forrása: Flickr / Azuaje (CC BY-SA 2.0)


Jodrell Bank csillagvizsgáló
(Egyesült Királyság)

Az északnyugat-angliai Jodrell Bank csillagvizsgáló 1945 óta a világ egyik vezető rádiócsillagászati obszervatóriuma. A csillagvizsgáló különösen fontos munkát végzett a meteorok és a Hold megfigyelésében, a kvazárok felfedezésében vagy a kvantumoptika terén.

unesco4.png

Kép forrása: Flickr / Donald Judge (CC BY 2.0)


Érchegység (Erzgebirge és Krušnohoří) bányavidék kultúrtáj
(Németország és Csehország közös)

A Németország délkeleti és Csehország északnyugati részén húzódó régió a középkor óta jelentős bányászati központ, számos érc és nemesfém lelőhelye. A középkorban ez volt Európa legnagyobb ezüstérclelőhelye, később főleg ónt és uránt bányásztak itt. Az itteni dombokat közel 800 éven át, a 12 és 20. század között folyamatosan emberi kéz és gépek formálták, különleges tájegységet hozva létre. A helyszín a szász-cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait mutatja be: egyedi bányák, tárnarendszerek, kohókomplexumok, történelmi bányászati városok, bányadombok és bányaárkok várják a látogatókat.

unesco5_png.jpg

Kép forrása: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


Az augsburgi vízellátási hálózat
(Németország)

A Lech és a Wertach folyók találkozásánál fekvő Augsburg a vízienergia felhasználásának úttörő városa: a helyben épített csatornák, víztornyok, malmok, emelő- és szivattyúrendszerek már a 14-17. századtól szolgálják a helyieket.

unesco6.jpg

Kép forrása: Wikipedia


Kladruby nad Labem ménese és kultúrtája (Csehország)

A cseh fővárostól kb. 40 kilométerre keletre elhelyezkedő kultúrtáj már a 16. század óta a neves, zömök kladrubi típusú lovak földje: 1579-es alapítású az a lovarda, amely a Habsburg birodalom nemesi lovait nevelte. Az innen származó lovakat elsősorban ünnepi alkalmakkor használták a nemesek. A homokos talajú síkság, mezők, erdőségek és épületek mind a ménest szolgálták. Ez a táj és épületei ma azoknak az időknek állítanak emléket, amikor a lovakat még szállításra, mezőgazdasági munkára, harci megmozdulásokban és nemesi reprezentációra használták.

unesco7_jpg.png

Kép forrása: Wikipedia


A lengyelországi Krzemionki prehisztorikus kvarcbányaegyüttese

A Świętokrzyskie hegyvidéki térségében található Krzemionki négy bányászati helyszín együttese, amelyben a neolitikumtól a bronzkorig (kb. i.e. 3900-1600 között) zajlott kitermelés és szerszámgyártás. Elsősorban a fejszék készítéséhez használt csíkos kovaköveket bányászták itt. A földalatti bányászati szerkezetekkel, kőműhelyekkel és mintegy 4000 aknával és gödörrel ez az egyik legjelentősebb őskori föld alatti kőbánya, amelyet eddig azonosítottak.

unesco8.png

Kép forrása: Wikipedia

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6515052934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása