markthal2.jpgEzerszínű zöldség- és gyümölcsstandok, kiállítással felérő hús-és halpultok, éhes emberek zajos forgataga, helyi specialitások, esetleg jellegzetes építészeti remekek – a városi piacok mindenhol lenyűgözőek. Nem véletlenül számítanak népszerű úti célnak, sőt, gyakran kifejezetten az utazók igényei (és pénztárcája) szerint alakítják át a régi piacokat, vagy akár ezt figyelembe véve építenek újakat.

 

Íme, összeszedtünk néhány híres vásárcsarnokot és piacot Európából. Az összeállítás szokás szerint szubjektív, nem mindig a magától értetődő tippekkel – de mindegyik olyan, amelyet egy-egy városlátogatás során érdemes útba ejteni. Ti mit tennétek még a listára?

 

 

La Boqueria, Barcelona

 

bouqeria.jpg

Fotó: ja ma, Unsplash

 

A város legnagyobb és leglátványosabb piaca a tengerpartra vezető sétálóutcáról, a Rambláról nyílik. A területen már az 1200-as évektől létezett piac, amely az idők során egyre nagyobb és népszerűbb lett. A csarnok alapkövét 1840-ben rakták le, a jellegzetes fémvázas tető 1914-ben került az épületre – ez szintén érdekes, de a La Boqueria mégis elsősorban hatalmas árubőségével, szédítő, színes, szagos és zajos forgatagával hódít. Emiatt szinte kötelező turistacélpont, ami meg is látszik az ide érkező tömegen.

 

 

Markthal, Rotterdam

 

markthal.jpg

Fotó: Remundo, Flickr

 

Az öt éve megnyílt hatalmas rotterdami piac ezzel szemben leginkább építészetileg érdekes: a hatalmas, negyven méter magas boltíves árkádot 11 ezer négyzetméteres, pszichedelikus dekoráció ékesíti – az épület emiatt megkapta a Rotterdam Sixtus-kápolnája becenevet. A holland MVRDV építésziroda tervezte patkó alakú épületben több mint 200 lakás is helyet kapott, amelyek egy része a csarnok belseje felé néz.

 

 

Rīgas Centrāltirgus, Riga

 

riga.jpg

Fotó: Jorge Láscar, Flickr

 

A lett főváros Központi Piaca Európa egyik legnagyobb fedett vásárcsarnoka. Épületei az első világháború alatt Zeppelin-műhelyként funkcionáltak – a világon összesen kilenc ilyen Zeppelin-hangár maradt fenn. Ebből ötben működik ma a piac, amely 1930-ban nyitott meg, Európa legnagyobb és legmodernebb vásárcsarnokaként. 1941-ben a bevonuló Wehrmacht a piacot felszámolta, és az épületeket hadi célra, elsősorban  javítóműhelyként használta. A vásárcsarnok eredeti rendeltetését 1949-ben nyerte vissza, központi kolhozpiacként. A napi 70-100 ezer látogatót fogadó piac 1998 óta a világörökség része.

 

 

Borough Market, London

 

borough.jpg

Fotó: Jorge Franganillo, Flickr

 

A Borough Market London – és talán Európa – legöregebb piaca. A 12. században már biztosan működött, de egyes történészek szerint már 1014 körül, azaz több mint ezer éve létezik. A Temze déli oldalán, a London Bridge tövében található piac az évszázadok alatt igazi kereskedelmi – a 19. századtól vasúttal is elérhető – központtá fejlődött.  Története során folyamatosan alkalmazkodott a változó trendekhez és környezethez, és ma is élénk, népszerű piac, minőségi brit és nemzetközi termékekkel.

 

 

Östermalms Saluhall, Stockholm

 

stockholm.jpg

Fotó: Sharon Hahn Darlin, Flickr

 

A fedett piac 1888 óta Stockholm büszkesége. Az alapítás 130. évfordulóján belekezdtek a csarnok renoválásába, hogy az épület visszanyerje eredeti, csillag alakú formáját – ezért a piac ideiglenes helyszínen működik, várhatóan 2020-ig. Sok üzlet már generációk óta dolgozik itt, és az árusok igazán ismerik a portékájukat, úgyhogy az Östermalms Saluhall tökéletesen alkalmas arra, hogy megismerkedjünk a svéd specialitásokkal.

 

 

Mercado da Ribeira, Lisszabon

 

ribeira.jpg

Fotó: Vitor Oliveira, Flickr

 

A keleties kupolájáról és hatalmas órájáról felismerhető Mercado da Ribeira 1882-ban nyílt meg, és hamarosan Lisszabon fő élelmiszerpiacává és Európa egyik leghíresebb halpiacává vált. 2010-ben, miután népszerűsége és forgalma csökkennésnek indult, a lisszaboni önkormányzat – a piacok rehabilitációjára irányuló szélesebb körű várostervezet részeként – megkezdte az ikonikus kulturális tér újjáélesztését. 2014-ben, a Time Out Lisboa magazin beszállása után az egyik szárnyban helyet kapott egy hagyományos portugál specialitásokat kínáló hatalmas ételudvar, illetve kézműves termékeket kínáló standok.

 

 

Központi Vásárcsarnok, Budapest

 

nagyvasar.jpg

Fotó: Julius JanssonUnsplash

 

Nemcsak mi magyarok gondoljuk úgy, hogy a budapesti Fővám téri központi vásárcsarnok lehagyhatatlan a listáról: a nemzetközi összeállítások is általában kiemelten ajánlják Budapest legnagyobb fedett piacát – emiatt kézműves termékekből, szuvenírekből és hungarikumokból is erős a kínálat. A jellegzetes, Zsolnay-tetőcserepes épület 1897-ben nyílt meg, Budapest első polgármestere, Kamermayer Károly egyik legnagyobb beruházásaként. Az épület szerkezete az idők során és a háborúk alatt teljesen megrongálódott, végül csarnokot 1991-ben életveszély miatt bezárták. Az 1977-ben műemlékké nyilvánított csarnokot 1994-re teljesen renoválták, és 1999-ben elnyerte az építész szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence díját.

 

 

Borítókép: Remundo, Flickr

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4414921058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása