iro3.jpgIdén már 26. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Amióta az Európa Pont megnyílt, mi is évről évre igyekszünk kapcsolódni a fesztiválhoz. Így lesz ez idén is: ismét szervezünk panelbeszélgetést aktuális európai és irodalmi témákról a könyvfesztiválra érkező írókkal, kiváló hazai irodalmárok közreműködésével.

Az előző évekhez hasonlóan most is számos neves külföldi író érkezik Budapestre. A díszvendég hagyományosan megkapja a Budapest Nagydíjat. Idén egy igazi sztár a vendég: a norvég Karl Ove Knausgaard, aki leginkább Harcom (Min Kamp) című hatrészes önéletrajzi regénysorozatáról ismert.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik.

iro2.jpg

Az Európa Pont április 26-án, pénteken, az egész napos Európai Írótalálkozóval csatlakozik az eseményekhez. Az első panelbeszélgetés mindig a díszvendég ország szerzőivel zajlik. Idén ez Norvégia: a Norvég diskurzusok címet viselő beszélgetést Fejérvári Boldizsár, a norvég irodalom kiváló ismerője és fordítója vezeti. A résztvevők közül Thomas Hylland Eriksen nemzetközileg is a legismertebb norvég antropológus és közíró. Magyarul is több könyve jelent meg, egy bevezetés a szociálantropológiába „Kis helyek, nagy témák” címen, az „Etnicitás és nacionalizmus”, „A pillanat zsarnoksága” és a legújabb, „A versengés paradoxonjai” a Typotex kiadónál.

Az idei Európai Írótalálkozó az Európai történetek címet viseli, és ezzel annak a kiadványnak a címére utal, amelyik az Európai Unió Irodalmi Díjának 10. évében jelent meg az addigi díjazottaknak erre az alkalomra írott esszéiből. A Kreatív Európa Iroda jóvoltából a helyszínen kézzelfoghatóan is hozzáférhető lesz ez az egyébként csak online elérhető kiadvány.

A második és a harmadik panelbeszélgetés ehhez a kiadványhoz és a Kreatív Európa Műfordítás programjához kapcsolódik. A 10 éves az Európai Unió Irodalmi díja című beszélgetésen két olyan díjnyertes író vesz rész, akinek az idei könyvfesztiválra magyarul is megjelenik a könyve: a bolgár Ina Valcsanova és a lett Osvalds Zebris, egy magyar díjazott pályatársuk, Horváth Viktor valamint a fordítóik és a kiadójuk társaságában. A beszélgetést Krasztev Péter, a bolgár könyv fordítója és a lett könyv utószóírója vezeti. Az Irodalmi fordítás – kulturális fordítás beszélgetésen olyan fiatal elsőkönyves szerzők vesznek részt, akik maguk is két nyelvhez és két kultúrához kötődnek – mint a német-iraki Karosh Taha vagy az osztrák-iráni Nava Ebrahimi –, vagy műfordítóként szembesülnek ezzel a problémával, ahogy a panel többi résztvevője és a beszélgetést vezető Csordás Gábor.

iro1.jpg

A negyedik beszélgetés, a Női szerzők, női témák a mai európai irodalomban olyan szerzőket ültet egy asztalhoz, mint a kitűnő finn írónő, Rosa Liksom, akinek idén a harmadik könyve jelenik meg magyarul – és akivel legutóbb a szintén EU irodalmi díjas Szécsi Noémi készített interjút –, a  norvég Vigdis Hjorth, és három fiatal elsőkönyves szerző, az ír Caroline O’Donoghue, az olasz Silvia Ferreri és a ciprusi Nasia Dionysiou. A beszélgetést Bán Zsófia vezeti, akinek Esti iskola című nagysikerű könyve nemrégiben angolul is megjelent, és már a harmadik kötete jelenik meg német fordításban.

Az írótalálkozót követően kerül sor öt EU irodalmi díjas könyv bemutatására a Metropolis Média kiadónál megjelenő kötetek fordítóinak közreműködésével. A beszélgetést Mund Katalin, a sorozat szerkesztője vezeti.

Minden beszélgetéshez tolmácsolást biztosítunk. Az Európai Írótalálkozó részletes programja a Facebook-eseményben olvasható. A program az EUNIC Hungary (a különböző európai kulturális intézetek és követségek), a könyvfesztivál, és idén a Kreatív Európa Iroda közös rendezvénye.

A fotók a tavalyi írótalálkozón készültek.

----
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra! 

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8214773198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása