euro.png

Talán nem is gondolnánk, de idén húsz éves az Európai Unió közös pénze, az euró – leánykori nevén az ECU. Először csak a banki ügyletekben használták 1999 januárjától, majd három évvel később megjelent a készpénzforgalomban is. Az elmúlt években az euró a világ egyik legstabilabb valutájává vált, jelenleg 19 tagállam hivatalos fizetőeszköze.

 

Már 20 éve…

 

Bevezetése óta lassan felnőtt egy generáció, aki nem ismer más pénzt hazájában, csak az eurót: ezek a fiatalok a német márkáról, francia frankról vagy épp az olasz líráról csak a szüleiktől vagy az iskolában hallottak, de azokat kézbe sosem vették, sosem használták. Jelenleg 340 millió uniós polgár használja hivatalos fizetőeszközeként, emellett közel 175 millió személyt képviselő hatvan ország és terület kötötte saját pénznemét közvetlenül vagy közvetve az euróhoz.

 

Az euró az egyik legsikeresebb európai projekt, a Gazdasági és Monetáris Uniónak és az egységes piac kiteljesítésének nagyon fontos eszköze. Az egyesült Európa pénze létezésének húsz éve alatt már bizonyított: a dollár után a világ második legfontosabb fizetőeszköze a kereskedelemben, illetve a hitelfelvétel és hitelezés tekintetében is. Mára a nemzetközi pénzforgalom közel 40 százaléka ebben bonyolódik.

 

Az euró előnyei

 

Az euró az elmúlt húsz évben mindennapi életünk fontos része lett, euróövezeten belül és kívül is. A közös pénz előnyeit minden szinten érezhetjük: az egyén szintjén megkönnyíti a tartózkodást, tanulást és munkavállalást az euróövezeti országokban. Ott van a pénztárcánkban és a bankszámlánkon is: az árakat összehasonlíthatóvá teszi az egységes piac nagy részén, így nagyobb választékot és stabil árakat teremt a fogyasztók és a polgárok számára. Biztonságos, stabil valuta, amelyet bátran lehet használni megtakarításokhoz és befektetéshez. Kézbe véve pedig az európai egység egyik legfontosabb és legegyértelműbb kifejezője. Ugyanakkor szélesíti az európai piacokon érdekelt vállalkozások lehetőségeit, a gazdasági stabilitás és a növekedés erősödése révén fokozza a vállalkozások és a piacok biztonságát és lehetőségeit, integráltabbá teszi a pénzügyi piacokat, erősíti az EU világgazdasági szerepét.

 

 

Huszonnyolcból tizenkilenc – további országok vezethetik be az eurót

 

Az euró egyik legfontosabb előnye a stabilitása, amely – számos reform és óvintézkedés bevezetésével – túlélte a nemzetközi pénzügyi válságot is. A ma még saját valutát használó tagállamok – a brexitelő Egyesült Királyság és a külön megállapodás alapján távolmaradó Svédország és Dánia kivételével – mind vállalták, hogy idővel áttérnek az euró használatára. De ehhez előbb szigorú feltételeknek kell eleget tenniük (ezek az ún. konvergenciakritériumok). Magyarország egyelőre nem teljesíti a bevezetéshez szükséges összes feltételt. Te szeretnéd, ha hamarosan itthon is euróval fizethetnénk?

02euro.png 

Az infografikát nagy méretben a képre vagy ide kattintva tudjátok megnézni.

 

Forrás és további információ az idén húszéves euróról:

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

 

3 Vissza
Címkék: euró euro

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6114677176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2019.03.09. 23:36:56

A cikk egyoldalú, csak az euró előnyeiről beszél, a hátrányairól nem. Pedig arról tudnának mesélni a mediterrán országok gazdaságpolitikusai.

Az euró csökkenti az adott ország gazdasági mozgásterét, csorbítja gazdasági függetlenségét. Nem tudja például saját valutája gyengítésével vagy erősítésével javítani gazdasága helyzetét.

Nézzünk kis hazánkra: az Orbán-Matolcsy-féle gazdaságpolitika(nem bevallottan!) folyamatosan gyengíti a forintot, mert csak így tudja a gazdaság stabil működését biztosítani. Ha eurónk lenne, ez a lehetőség nem állna fent.

Weidmüller 2019.03.10. 09:26:51

Míg ez a rabló banda van hatalmon Magyarországon addig nem lesz Euró. Nem lehet akkor a zavarosban halászni.A déli országok maguknak köszönhetik a hibás gazdaságpolitikájukat,ezért az Eurót hibáztatni kissé meredek. Magyarországon 2 dolog van markánsan jelen. Az egyik,hogy ha Euróban kapnánk a jövedelmünket,rögtön összehasonlítható lenne mindennel,és mindenkivel kapcsolatban.És ez nagyon rossz fényt vetne Magyarországra.A 200 € közmunka fizetés meg a havi 300 € átlag nyugdíj rosszul mutatna a FT címlapján.A második a zabrálás,a zavarosban való ügyeskedés,mert ésszerű indok nincs az Euró bevezetése ellen.A mozgástér "elméletet" melyet a fideSS oly gyakran kommunikálja,valójában egy hibás gazdasági politika leplezése.A gazdaság,benne a főszereplők torz,nem piaci alapú versenyen "mozognak",melynek a következménye a következő recessziónál élesen meg fog mutatkozni,magyarul az egész összedől mint egy kártyavár.
süti beállítások módosítása