soteu2018.png

 

Immár hagyomány, hogy szeptemberben az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben foglalja össze az elmúlt év eredményeit, az Unió előtt álló legjelentősebb kihívásokat, és megjelöli a következő időszak prioritásait. A beszédet az EP strasbourgi ülésén vita követi. Bizottság jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker most tartja negyedik, egyben utolsó évértékelőjét. A beszéd minden bizonnyal kitér a jövő évi európai parlamenti választásokra és az ez előtt, márciusban Nagyszebenben tartandó uniós csúcsra is, amelyen az európai vezetők kijelölik az Egyesült Királyság nélküli EU által követendő hosszú távú célokat. A beszédet és a vitát élőben lehet követni szeptember 12-én 9 órától az Európai Bizottság Facebook oldalán.

 

Az Unió helyzete („State of the Union”) évértékelő beszéd az EU-ban

 

A State of the Union eredetileg az Egyesült Államokból származik, ahol az alkotmány teszi kötelezővé az aktuális elnöknek, hogy beszámoljon az eredményekről és a közeljövő céljairól a Kongresszusnak. Ott több mint száz éve tartják ezt a hagyományt – az amerikai elnök eleinte írásban, majd szóban tájékoztatta a képviselőket. A szokást azóta több ország átvette, az Európai Unióban pedig a Bizottság előző elnöke, José Manuel Barroso tartotta az első hasonló beszédet 2010-ben. Az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker folytatta az elődje által az EU-ban is meghonosított szokást.

 

 

Jelentős témák és intézkedések

 

Tavalyi beszédében Juncker elnök felvázolta, miként képzeli az Európai Unió jövőjét a 2025-ig tartó időszakban. A beszédet a kereskedelemről, a befektetések átvilágításáról, a kiberbiztonságról, az iparról, adatvédelemről és a demokráciáról szóló konkrét kezdeményezések és javaslatok követték.

 

Juncker elnök utolsó évértékelő beszéde lehetőséget ad arra is, hogy visszatekintsen a Bizottság eddig elért eredményeire, ugyanakkor biztosan fontos eleme lesz a mozgósítás a jövő évi választások előtt. A következő hosszú távú költségvetési időszakra (Multiannual Financial Framework; „MFF”) vonatkozó, korábban ismertetett bizottsági javaslatok is biztosan előkerülnek, amelyekről már intenzív vita folyik az uniós intézmények és a tagállamok között.

 

2018. szeptember 12., 9 óra: a beszéd és a vita élőben követhető!

 

A beszédet több online felületen is lehet majd élőben követni: az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Facebook oldalán magyar szinkrontolmácsolással, az Európai Parlament plenáris ülésének oldalán, illetve a Bizottság audiovizuális weboldalán eredeti nyelven is.

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

7 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9314234367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2018.09.11. 22:51:02

Jajj annyira izgulok, vajon 0%-ban, vagy mínusz 50%-ban fogják képviselni az uniós polgárok érdekeit.

Jakab.gipsz 2018.09.12. 08:38:02

Ne személyeskedjünk! Gyerekes és felesleges.

Helyette a kiüresedett sztereotípiákra figyeljetek, amellyel elhalmoz bennünket. Pl. jogállamiság,(ateista állam) fékek és ellensúlyok rendszere,(kuss a keresztényeknek) bírói függetlenség,("érzékeny" bíró, hozhat objektív ítéletet) civil nyilvánosság, (halas-kofák osztják az észt)európai értékek, (gender diktatúra), stb.

MEDVE1978 2018.09.12. 09:04:11

Egy igazi ilyen beszédben kiemelné az unió fő kérdéseit és foglalkozna velük. Migráció, közös hadügy, egyenlőtlenségek a társadalmakban, lecsúszási félelmek. Na az első kettőhöz pipettával fog hozzányúlni, utóbbi kettőhöz egyáltalán nem.

MEDVE1978 2018.09.12. 09:06:12

Juncker egyébként tipikus "átlag" politikus. Az EU válságban van, amiből különleges képességű államférfi tudná kivezetni. Juncker nem az, nem is titkolja az ellenérzését Kelet- és részben Dél- Európa (nem csak Magyarország) iránt, ahogy azt sem, hogy a franciákat imádja. Egy igazi szemellenzős luxemburgi adóoptimalizáló.

Kovi1970 2018.09.13. 11:34:27

@Jakab.gipsz: ha neked a jogállamiságról az ateista állam jut eszedbe akkor végképp nem értem hogy honnan szerzed az idológiákat. A kommunisták voltak híresek a jogállamiság leépítéséréől de ők elégg atesiták voltak. Maradnak a fasiszták, ők is maradandót alkottak :(

Nagyjából az összes asszociációd arról árulkodik hogy fogalmad sincs arról amiről írsz.
süti beállítások módosítása