taste_atlas02.jpgPár hónapja indult a világ első olyan weboldala, amelynek nem titkolt célja, hogy egy helyre gyűjtse össze és bemutassa a világ minden régiójának speciális ételeit: a különleges, adott helyre jellemző élelmiszerektől a sok száz éve azonos recept alapján készített ételekig, megfejelve a legjobb helyi éttermekkel. A Taste Atlas hivatalos indulása még hátravan, de az oldal gyűjteménye már elérhető: jelenleg több mint 5600 helyi specialitásról, 2800 helyi élelmiszerről tudhatunk meg többet interaktív, globális térképük segítségével.


Az országok kultúrájához a hason át (is) vezet az út

Egy ország kultúrájáról rengeteget mond gasztronómiája – nem csoda, hogy külföldi utak során a turista ezeket is keresi: így többet megtudhat az országról, régióról vagy a városról. Ezzel kapcsolatban rengeteg információ rendelkezésre áll a neten és könyvekben, de mostantól már egy szuper, nagyon könnyen használható, csodás képekkel és összefoglalókkal megírt honlapon keresztül is elmerülhetünk az országok konyhájában.

Hogy Nürnbergbe utazva a helyi puszedli (Lebkuchen) a kötelező, hogy a toszkán Montalcino városában járva a sangiovese szőlőből készült brunellót nem szabad kihagyni, hogy Szicíliában a cannolit muszáj megkóstolni, hogy Spanyolországba utazva húsimádóként jamón ibéricóból vagy jamón serranóból érdemes jól felpakolni – ezt mind megtudjuk az oldalról. Ehhez nem kell más, mint az angol nyelven elérhető oldal keresőjébe beírni angolul (vagy eredeti nyelven) az adott város (pl. Porto), régió (pl. Tuscany), vagy ország nevét, és máris elindultunk (a számunkra például abbahagyhatatlan) gasztro-böngészés útján.


A világ recepteskönyve

De a keresés fordítva is működik, kereshetünk egyből hagyományos recepteket is az oldalon. A feltöltött anyagokat a helyiek mellett legtöbbször az országok és a régiók turisztikai vagy helyi gasztronómiával foglalkozó szervezetei is ellenőrzik – így az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll az állandó visszajelzések és újonnan beküldött anyagok alapján. Ha tehát egy autentikus osztrák császármorzsa, svéd fahéjas csiga, angol fish and chips, olasz carbonara, spanyol empanadas, máltai pastizzi, görög tirokafteri, francia clafoutis vagy quiche lorraine, vagy akár a magyar Esterházy-torta  receptjét keresnétek, azt is megtaláljátok itt, több száz remek egyéb, hagyományos recept mellett.

Izgalmas összefoglalók

Az oldal készítői emellett nagyon látványos infografikákat is készítenek a helyi, jellegzetes ételekről, ezeket közösségi oldalakon már több millióan látták és osztották meg. Ilyen például Olaszország tésztás térképe; Franciaország sajtos térképe; Európa sajtos térképe; Európa street food térképe (amelyből már mi is készítettünk egy-két verziót); vagy épp Európa süteményes térképe (amelyhez hasonlót szintén készítettünk már). Nem tudjuk leplezni rajongásunkat az oldal iránt – mindenkinek szívesen ajánljuk, akit érdekel az országok (európai és Európán kívüli) gasztronómiája. Egyre vigyázzatok csak: az oldal nagyon addiktív, és könnyen órákat el lehet tölteni a böngészésével… :-)
(A képre kattintva galéria nyílik)

 


A képek forrása: a Taste Atlas weboldala és Facebook oldala (a weboldal engedélyével)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1914108577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása