ba.pngNagyon büszkék vagyunk rá, hogy idén az Európa Pont tájékoztató szolgálatának vezetője, Oláh-Berezvai Ágnes kapta a Magyarok Európáért elismerést, amelyet minden évben olyanoknak adnak, akik sokat tettek az EU magyarországi megismertetésért. Ági 2011 óta dolgozik az Európa Pontban, előtte is számos Európai Unióval kapcsolatos munkában vett részt – az alábbiakban rövid interjút olvashattok vele.

Az elismerést az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség európai uniós ügyek államtitkársága közösen ítélte oda neked. A díjátadón elhangzott, hogy a díj az elmúlt 14 évben végzett munkád elismerése, amelyből az Európa Pont tanácsadó részének vezetése csak a legutóbbi. Hogyan kerültél erre a pályára, és milyen feladataid, munkáid voltak eddig az uniós tájékoztatás területén?

A Budapesti Gazdasági Főiskola elvégzése után szinte egyből ezzel kezdtem el foglalkozni. Feliratkoztam a 2003-ban induló EUvonal – EU Tájékoztató Szolgálat hírlevelére, amelynek 2004. januári hírlevelében olvastam, hogy tanácsadó munkatársat keresnek. Lediplomáztam január végén, jelentkeztem az állásra, és március 8-án, nőnapon kezdődött a nagybetűs élet, az első hivatalos munkanapom. Mivel Magyarország nem volt még EU tag, alapvetően olyan tájékoztatókat írtunk, amelyből a magyar állampolgárok megtudták, mire számíthatnak, ha majd EU tagok leszünk. Ezen kívül az EUvonal honlapra az EU történetét bemutató anyagokat írtunk. A feladat a csatlakozás után is hasonló maradt: a 25 tagú EU-ban a magyar állampolgárok lehetőségeiről adtunk tájékoztatást e-mailben, levélben, telefonon és személyesen egy-egy kitelepülés alkalmával különböző programokon. Munkánkhoz tartozott szakmai tájékoztató anyagok írása is különböző témákban.

Nekem ez a díj különösen fontos és nagy jelentőséggel bír, hiszen azzal a Ferkelt Balázzsal vehettem át ezt, aki anno 2001-ben a főiskolán megszeretette velem az EU-t. :-)

ba2.jpg

Az Európa Pontban pontosan mi a feladatod?

A tájékoztató szolgálat vezetőjeként koordinálom mindenkori munkatársaim napi munkáját. Folyamatosan egyeztetek az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az EP Tájékoztatási Irodájának munkatársaival, meghatározom a tájékoztató szolgálat szakmai működésének irányvonalait.

Részt veszek továbbá a tájékoztatási feladatok ellátásában és az online, telefonon és személyesen beérkező, Magyarország uniós tagságával kapcsolatos kérdések megválaszolásában, kezelem a lakossági megkereséseket, képviselem szakmai eseményeken az Európa Pont tájékoztató szolgálatát, és segítséget nyújtok az Európa Pont rendezvényei során is.

Milyen témában keresnek meg leggyakrabban az Európa Pontban titeket, milyen kérdésekben tudtok segíteni?

A másodikra válaszolnék előbb, szinte minden EU-val kapcsolatos kérdésben tudunk valamilyen segítséget, útmutatást adni. Fogalmazhatok úgy is, hogy nekünk A-tól Z-ig tudni kell mindent az EU-ról. Leggyakoribb megkeresés a külföldi tanulással és ösztöndíjlehetőségekkel kapcsolatban érkezik, de jogi kérdéseket is kapunk, az egyszerűbb „hol találom ezt-azt” kérdések mellett.

Mi volt az eddigi legnehezebb / legfurább / legérdekesebb kérdés, amit kaptatok? Van terület, amely közelebb áll hozzád?

Leginkább a szociális koordináció területe és a belső piac áll hozzám közel. Ez az a két téma, ahol lubickolok, ha ilyen jellegű kérdések jönnek. Ezt a tudásomat szívesen adom át lelkes fiatal kollégáknak. Fontos, hogy gyakorlatban tudják ezt átlátni és alkalmazni. A szociális koordináció területén, amikor egy család több helyen dolgozik vagy él, és családi ellátást szeretnének igényelni, és érdekli őket, hogy melyik tagállamból és mit kapnak – az tud érdekes és nehéz is lenni.

Legfurább kérdés? Talán, amikor megkérdezték még az EUvonalas időkben, hogy van-e egységes szabályozás a tamponok méreteire vonatkozóan…

ba3.png

Az uniós tájékoztatás nem egyszerű műfaj – nagyon jól kell ismerni az alapokat, szorosan követni a legújabb fejleményeket, figyelni az összes változást. 14 éve még jóval kevesebb volt az EU-szkeptikus hang is – te mit tartasz legnehezebbnek a szakmádban?

Én hiszem, hogy az EU és uniós tagságunk jó dolog, és igyekszem ezt képviselni és bebizonyítani a legszkeptikusabb érdeklődőnek is. Mindig a legrelevánsabb vívmányokat próbálom kidomborítani, hogy meg tudjam győzni, jó, hogy egy ilyen közösség tagja vagyunk. De ez komoly kihívás sokszor.

14 év elég hosszú idő bármilyen területen – hogyan találsz mindig új motivációt a szakmádban, hogy nem unod meg? :-)

Ez nagyon jó kérdés, de határozottan állítom, hogy nem unom. Igaz, hogy az elmúlt 14 év alatt végig alapvetően uniós tájékoztatással foglalkoztam, de rengeteg minden változott körülöttem – munkáltató, megbízó, munkatársak, illetve többször új elemek kerültek a munkámba –, így mindig találtam új motivációt. Ezen kívül az is lelkesít, hogy nagyon sok embert megismerhettem és sok barátot szereztem. Örülök, amikor látom, hogy korábbi mentoráltjaimból ki mire vitte, és a velem eltöltött időszakban átadott tudásomat hasznosítani tudta.

ba4.png

Ha nem másoknak segítesz eligazodni az uniós kérdésekben, mivel töltöd az időd?

Nagyon szeretek mozogni és sportolni. Kisfiam születése után felfedeztem magamnak a Maminbabát, a hordozós latin fitnesst, és oktatóként tartok órákat a lakóhelyemen, Érden. Ezen kívül #anyavagyok, ami nagyon szép és jó dolog, állandó kihívásokkal és feladatokkal. Örülök, hogy Marcell anyukája lehetek.

Nagyon köszönjük az interjút és a nálunk, az Európa Pontban, illetve máshol az EU megismertetése érdekében végzett munkát! Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz, még sokszor 14 évet kívánunk az EU közelében! :-)

Ágival, illetve a tanácsadó szolgálat többi tagjával minden hétköznap 10 és 18 óra között személyesen is találkozhattok az Európa Pontban, ahol személyes tanácsadás keretében segítenek eligazodni az uniós kérdésekben, de e-mailben (euinfo@eu.hu) és telefonon (+36 1 209 9737) is feltehetitek uniós kérdéseiteket.


ba5.png
Képek forrása: Európa Pont Flickr / Képszerkesztőség
---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr914027326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása