sport.jpegAz európai sporthét kapcsán írásunkban annak néztünk utána, hogy élsport tekintetében mennyire eredményesek az európai nemzetek. Vajon mindenképpen a „legnagyobb emberanyagból dolgozó”, nagy lakosságszámú országok vezetik a listákat eredményesség tekintetében? A kicsit álnaiv kérdést egy litván kosaras, egy magyar vízilabdás vagy egy lengyel röplabdás biztos cáfolná, és az olimpia eredményeit vizsgálva is láttuk már, hogy ez nem mindig van így.  Most arra keressük a választ, hogy hol vannak érdekes eredmények, nem várt sikerek az egyes sportokban. Elsősorban a legnépszerűbb labdajátékokat tekintettük át, de pár egyéb sportágat is megvizsgáltunk.



A passzív (nézői) és aktív (amatőr vagy profi sportolói) népszerűségi lista csúcsán összességében egyértelműen a futball áll Európában. A rengeteg amatőr és számos profi labdarúgóklub egyértelműen kiemeli a focit a többi sportág közül – szurkolói népszerűség, igazolt játékosszám tekintetében és gazdasági szempontból egyaránt. Az aktuális, 2016. szeptemberi FIFA-világranglista alapján a férfiak közül öt európai csapat szerepel a tíz legjobb között: Belgium (2.), Németország (3.), a friss Európa-bajnok Portugália (7.), Franciaország (8.) és Wales (10.). A focit kevésbé követők számára Belgium második helyezése lehet meglepetés – amelyet hosszú évek munkája, tudatos utánpótlás-reformja eredményezett –, illetve Wales jó szereplésén is talán mindenki elcsodálkozik.  A nőknél más nemzeti erőviszonyok uralkodnak: legfrissebb, augusztusi női világranglista top 10 csapatába négy európai válogatott fért be: Németország (2.), Franciaország (3.), Anglia (5.) és Svédország (6.).

Szintén igen népszerű sok európai országban a kosárlabda. A nemzetközi szövetség, a FIBA augusztusi világranglistáján három EU-tagállam található: Spanyolország (2.), Franciaország (4.) és Litvánia (5.). Ezen felül európai csapatként a ranglistán harmadik Szerbia; Törökország a 8., Oroszország pedig a 9. helyen áll. A litvánok hagyományosan remekelnek a kosárlabdában, érdekes és nagyszerű teljesítmény ez egy nem egészen hárommilliós (!) országtól. A női kosárválogatottak listájában szintén az élmezőnyben szerepel Spanyolország (2.) és Franciaország (3.) csapata; az 5. helyen áll Csehország. Törökország (7.) és Szerbia (9.) a női csapatukkal is a legjobb tíz között helyezkednek el.

Kézilabda tekintetében Magyarországnak is akad büszkélkednivalója: az IHF ranglistáján a női kézisek között harmadik a magyar válogatott. A kézilabda amúgy is európaiak által uralt sportág: a tíz legjobb női válogatott közül hat EU-tagország (1. Németország, 5. Románia, 6. Dánia, 8. Lengyelország, 9. Franciaország), de ott található még Oroszország (2.), Norvégia (4.) és Szerbia (7.) is. A férfiak között szintén top 10-es a magyar válogatott: a 8. helyen áll a hazai csapat. Az élmezőny itt is hasonló, mint a nőknél: az uniós országok, Németország (1.), Svédország (2.), Dánia (3.), Franciaország (5.), Spanyolország (7.), Románia (9.) és Horvátország (10.) mellett csupán Oroszország (4.) és Szerbia (6.) fért be a legjobbak közé.

Vízilabdában Magyarország – több délszláv állammal együtt – mindig az élvonalba tartozott; mind férfi, mind női válogatottunk rendre jól szerepel a világversenyeken. Sajnos az olimpiát és a legutolsó világligát nem zártuk olyan eredményesen. Hivatalos összesített világranglista híján az utolsó nemzetközi megmérettetések végeredményeit tudjuk csak megnézni. Az legutóbbi világliga során Európából a szerbek (1.), a görögök (3.), olaszok (4.) is megelőzték a magyar férfi válogatottat; a nőknél pedig az európaiak közül a spanyolok (2.) és az olaszok (5.) szerepeltek a legjobbak között. Ha az olimpiát nézzük, ott fiainkat a szerbek (1.), a horvátok (2.), az olaszok (3.), és a montenegróiak előzték; lányoknál az EU-ból csak az olaszok (2.) előztek minket (4.), (Oroszország a harmadik helyen végzett).

A röplabdások aktuális, augusztusi élmezőnye is bőven tartogat európai csapatokat: a férfiak FIVB-ranglistáján második helyen áll Lengyelország válogatottja, az olaszok a 4., a franciák a 9.; az oroszok az 5., valamint a szerbek a 10. helyet foglalják el. A legjobb női csapatok között kevesebb az európai válogatott: a tagállamok közül csupán Hollandia (7.) és Olaszország (8.) szerepel az élmezőnyben. Érdekesség, hogy Szerbia a többi labdajátékhoz hasonlóan a női röplabdások között is kiemelkedően szerepel: jelenleg a 3. helyen áll a világranglistán.

Az országúti kerékpársportot elsősorban az egyéni és klubteljesítmények miatt követjük a nagy körversenyeken, ugyanakkor nemzetközi szervezetük, az UCI (Union Cycliste Internationale) a nemzetek világranglistáját is vezeti. Az aktuális, szeptember 18-i listára pillantva kiderül, hogy a férfiak között a sportágat döntő többségében európai országok uralják: Franciaország (1.), Belgium (2.), Spanyolország (3.), Olaszország (5.), Nagy-Britannia (6.), Hollandia (7.), Szlovákia (9.) és Norvégia (10.) adja a legjobb biciklistákat. A női válogatottak élmezőnyében is erős az európai jelenlét: Hollandia szerepel az első helyen, őket Olaszország (3.), Lengyelország (5.), Svédország (7.), Nagy-Britannia (8.), Németország (9.), valamint Franciaország (10.) követi.

A tenisz is népszerű sport Európában, és bár a kerékpárhoz hasonlóan a tenisz kapcsán is elsősorban a nagy egyéniségeknek szurkolunk, a tulajdonképpeni férfi világbajnokság, a Davis Kupa számon tartja a nemzetek világranglistáját. is. A legfrissebb sorrend szerint erősek a kisebb népességszámú, közép-európai országok válogatottjai: az Egyesült Királyság áll az élen, a 3-8. helyeken Csehország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium és Szerbia, valamint a 10. helyezett Olaszország fért be az élmezőnybe. A női teniszben a Fed Cup rangsorolja a nemzeteket: érdekes módon a férfiakhoz hasonlóan Csehország itt is kimagaslóan szerepel, és vezeti a tízes ranglistát, amelynek első 9 helyezettje európai állam. A cseheket sorrendben Franciaország, Németország, Oroszország, Olaszország, Hollandia, Svájc, Fehéroroszország és Spanyolország követi. 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7311762775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása